BouwProfs

De bouw online verbonden.

DE gouden eeuw: kunnen we ons maakbare land opnieuw maakbaar maken door onafhankelijk te worden van buitenlandse energie?

Ik zag net op TV een serie over de gouden eeuw. God maakte de wereld en Nederlanders Nederland! Wij kunnen zeer veel als burgers. De Beemster is zo'n voorbeeld. Geen kasteel in het midden voor de adel maar juist door de burgers zelf gemaakt.

Kunnen we Nederland weer opnieuw maken? Energie neutrale woningen, eigen stroom maken met windmolens en zonnepanelen etc etc. De wijk of stad  autarkisch. Power to de people zeggen we nu maar deden ze 400 jaar geleden.

Laten nu beginnen als burgers om energieneutraal in de regio voor elkaar te krijgen. Wie wil mee doen? en hoe gaan we het aanpakken?

Weergaven: 693

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dat is zeker mogelijk, zie o.a. de documentaire van Tegenlicht, waarin een van de Deense eilanden een goed voorbeeld is: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1308802 (di 17 nov.)
"Er is een grote revolutie in het 'klein' aan de hand. We transformeren van consument naar producent. Van energievoorziening tot verzekering, alles wordt kleinschalig en lokaal."

De oplossing is samenwerken i.p.v. concurreren. 

Er is een stichting in oprichting: "adopteer een zonnepaneel" Mensen met geld helpen mensen en ondernemingen zonder geld aan energiemaatregelen. Die hebben een blijvend karakter. Gever en ontvanger kunnen er aan verdienen.

@Carl-Peter Deze discussie vond ook plaats op de linkedin site van MVO-NL. De discussie richt zich op de vraag of de bestuurders 'doof' zijn voor de bewegingen die gaande zijn. Enerzijds wordt er geconstateerd dat dat inderdaad waar is, maar anderzijds zien we ook dat dat ingebakken zit in de systemen waarin zij opereren. De vraag is nu hoe de vernieuwing/verandering vorm kan krijgen, vooral gebaseerd op eigen kracht van burgers en ondernemers. Dit is wat we tegenwoordig benoemen als de 'Energieke samenleving' (naar aanleiding van gelijknamige rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving). Het praten en wachten lijken vele mensen beu te zijn en is aanleiding om zelf tot ondernemen te komen. De vele initiatieven in Nederland rond de lokale energiebedrijven is daar een goed voorbeeld van.

Op 24 januari (15.30) komt een groepje mensen die in deze discussie interesse hebben bijeen om te bezien of we er iets groters van kunnen maken dan 'slechts' een discussie in dit soort fora. Je bent van harte welkom om aan te sluiten. De bijeenkomst vindt plaats op het kantoor van Rau Architecten, waar ook het One Planet Architecture institute gevestigd is. Wij voelen ons zeer verbonden met deze discussies en zien aan alle kanten dat er een nieuwe wind waait. Wellicht kunnen we er gezamenlijk een heuse stom van maken. Overigens over storm gesproken: Jan Rotmans signaleert dit alles ook in zijn recente boek 'In het oog van de orkaan'.

De vraag is natuurlijk hoe en wat we kunnen gaan doen....

Laat even weten of je komt via mijn email: djj@opai.eu

Douwe Jan Joustra

Wat je stelt is actueel. Ik geloof hier zeker in, mede omdat we naar mijn mening gaan naar een tijdperk van transformatie. De transformatie is al volop aan de gang in de onroerend goed markt, het onderwijs (bijvoorbeeld invoer I-pad als vervanger van boeken en wellicht ook examens in de toekomst) en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. Het belangrijkste is dat we als mens ook transformeren; bewust en onbewust. Ik geloof dus dat we weer gaan naar zoals jij het zegt power to the people.

 

Beste Carl-Peter,

Alle randvoorwaarden zijn reeds jarenlang aanwezig, alleen hebben deze allen een groot probleem: het kost (extra) geld. En waar de VOC bereid was in het investeren van schepen, de Beemster is ontstaan vanuit investeringen door een aantal Amsterdamse kooplieden, zijn we heden ten dage slecht bereid te investeren in een betere toekomst als het niet direct een financieel voordeel geeft.  Wat was de terugverdientijd van een VOC-schip? Vandaag klinkt dat raar, maar die gedachte is nagenoeg altijd het dilemma waar de verduurzaming op stuk loopt.

Nu moet de overheid met striktere regelgeving iets in de bouw voor elkaar zien te krijgen, wat vooral een papieren tijger blijkt te zijn. De praktijk wil nogal eens afwijken, omdat er geen handhaving is. En de burger hangt lekker achterover, zolang de overheid niet met stimulerende subsidies haar duurzaamheidsdoelstelling wil trachten waar te maken. 

Zolang we ons overheidsbudget nog laten afhangen van de gasinkomsten blijft de REB (belasting) op elektriciteit onevenredig hoog en worden alle bewegingen in die richting door de overheid afgestraft danwel afgeroomd. Ik denk dat dit een bewust beleid is .... 

Beste Carl-Peter,

Dit is een uitstekend plan, daar kan niemand tegen zijn, ik zou graag meewerken om zoiets concreet tot stand te laten komen. Een positieve tegenstroom om de bestaande dichtgeslibde maatschappelijke structuren wakker zal schudden en te laten zien hoe een duurzame economie en samenleven zich ontwikkeld.

Tom van den Haspel

Dank voor het commentaar. Ja power to the people komt niet van bestuurders, Reinier de Graaf van het architectenbureau Koolhaas  zei eens. De oplossing voor het energieprobleem is zo groot EN klein als het mandaat van de bestuurder. Als de wethouder een nieuwe wijk neerzet wil hij graag wijkverwarming met het geld wat hij verdient met de grondprijs die te duur is. Zo is het ook met de overheid: die wil een electriciteitsleiding die van ijsland naar engeland gaat verlengen naar Nederland. Laten we geld steken in ons eigen huis, luchtdicht maken, isoleren en zonnepanelen. Maar dat is geen issue voor de overheid, die verdient daar ook niet aan nadien. Power to the people beint dus ook met absurde ideeën vanuit de verkeerde mandaat grote worden gefinancierd. Wat denken jullie ervan om pensioengelden niet in turkey te laten investeren maar gewoon in de Nederlandse hypotheek? We vragen om meer geld te kunnen lenen en steken dat in de kwaliteit om het huis te transformeren.. De transformatie als die aan een bepaalde standaard voldoet kan het goed renderen vanwege dat het heel weinig energie verbruikt en een hogere comfort geeft.

Vergis je niet in wat de overheid kan "verdienen" aan de door de burger betaalde middelen (bouwkundig en installatie) ter verlaging van de CO2-uitstoot. Hierin hebben we als land namelijk vastgestelde verplichtingen. We hebben ons aan de emissiedoelstellingen van 20-20-20 gecommitteerd, maar zitten intussen nog boven het plafond van het Kyoto-convenant. Er worden door de overheid forse bedragen naar het buitenland gesluisd om onze CO2 uitstoot daar af te kopen. Dit geld zou mooi in de eigen economie gestopt en aan de eigen burgers besteedt kunnen worden om echt iets blijvends te bereiken.

 

Daar heb ik nog niet aan gedacht. Prima om als burgergroep deze CO2 te claimen! En onder andere met dat geld de eigen woning transformeren naar energieneutraal. Ik had een gesprek met woningborg die kan dit soort transformatie certificeren zodat overheid, banken etc. een bewijs hebben dat het ook daadwerkelijk is gehaald. Je kan dan met de buurt een afspraak maken om net zo veel energie op te wekken als dat je ook gebruikt. Hiervoor is het nodig om eerst flink te besparen op het energieverbruik en dan nog duurzaam opwekken. Buurt niveau is misschien de beste methode om het juiste financiële grootheid te krijgen.

Natuurlijk is het mogelijk, een mooie uitdaging in deze tijd ! Ook de overheid zou hier een grote rol in moeten spelen.Nederlanders zijn altijd al innovatief geweest, kijk maar naar de V.O.C. dus de handel en scheepvaart, het bestrijden van wateroverlast op allerlei manieren enzv. Gisteren nog een reportage gezien waar een amerikaan vertelde over het stichten van Nieuw Amsterdam het huidige New York door Nederlanders.Dat dit wel heel erg belangrijk is geweest omdat dit de fundering is van het huidige Amerika.Maar nu verder geen geleuter meer over het verleden. Meer doen met wind-energie,zonne-energie, gebruik maken van eb en vloed tpv de afsluitdijk noem maar op. Er zijn in het land vast nog wel meer mensen met ideeën  Stimuleer dit als overheid en stop met het focussen op hoe kunnen we hier belasting op heffen.Ook wat fossiele brandstoffen betreft, we willen toch niet afhankelijk zijn en blijven van olie producerende landen waar elke keer het geweld weer oplaait. Gewoon hier in Nederland een stelletje Willy Wortel's bij elkaar zetten, slimmeriken genoeg. En dan iets gaan ontwikkelen met bijvoorbeeld waterstof oid. elektrisch autorijden zal op de lange termijn toch niet blijven gezien de kosten van de accu's, het gewicht en het laden hiervan.Genoeg uitdagingen dus, laat de andere landen maar weer eens zien waar we hier in dit kleine kikkerlandje toe in staat zijn.Bedoelde je dit Carl-peter Goossen ??

Ja, daar geloof ik wel in. Als het om energieneutrale woningen gaat hebben we samen een vereniging opgezet DNA in de Bouw (DNA staat voor De Nieuwe Aanpak en DNA als de wortels van de bouw) www.dnaindebouw.nl

Met deze vereniging van bedrijven zijn we bezig om in de regio Arnhem Nijmegen Energieneutrale woningen als de gewoonste zaak te gaan zien. Daarbij maken we gebruik van de Tras Energetica waarbij besparen de weg is om naar energieneutraal te komen. De woningen die niet alleen energieneutraal zijn als rekensom: input hernieuwbare energie/ fossielebrandstof = >1 maar ook daadwerkelijk geen fossiele brandstof meer nodig hebben zijn woningen die  volgens de berekeningsmethode van passiefhuis zijn gebouwd.

Wij zien als basis dus passiefhuis en hebben een aanzienlijk bedrag gekregen van EU om alle ambities op gebied energieneutraal bouwen groot uit te kunnen meten. En het kan: we hebben die subsidie gekregen met 14 regio's in Europa onder de naam PassREg (www.passreg.eu). Hiermee kunnen we de nederlanders die met ambities rondlopen op dit vlak ondersteunen. We merken al dat de regio Arnhem Nijmegen net zo groot is als heel NL. Gisterenavond kwamen ze van heide en ver om de ambities te bundelen zodat we het voor elkaar krijgen dat voor heel NL het heel normaal wordt om energieneutraal te gaan bouwen en te renoveren. Die transitie neemt echt VOC grootheid aan. Laten we er aan beginnen NU. Met alle Nederlanders die kunnen bouwen!

Dat is een goede ambitie Nederlanders die kunnen bouwen, maar op het gebied van passief bouwen in de praktijk, is er in dit land een grote achterstand, kennis en kunde loopt nu in de praktijk ver achter. Als wij bij een aannemer komen met een passief huisontwerp dat ontworpen is op "Passiefhaus" methodiek en laten zien hoe men dat in Duitsland doet begrijpen ze het.

Maar zij zijn nu nog niet instaat het gebouw te maken voor de geschikte prijs, daar hun bouwmethodiek verouderd is en zij onvoldoende innoveren. In Belgie gaat dit aspect nu veel beter.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+