De bouw online verbonden.
Johan Smolenaers legt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende situatie aan je voor:
Bij een woning uit 1960 staat de buitenmuur op de perceelsgrens. Deze buitenmuur was eerst een halfsteensmuur. Aan de binnenzijde is 20 jaar later een gemetselde binnenmuur gezet met een luchtspouw van 40-50mm.De binnenmuur is middels vastgeboorde spouwankers vastgezet.
De buitenmuur is aan de buitenkant opgehoogd met een schuinlopend zandbed waarop een klinkerbestrating is aangebracht. Vanaf voorkant gevel tot achterkant gevel is een hoogteverschil van 1,5m gerealiseerd. Uiteraard is er geen rekening mee gehouden dat de onderste stootvoegen open moeten blijven alsook de afvoer van regen-en vochtdoorslag. Dit laatste is een 7-tal jaren geleden gerealiseerd.
Je raadt het al, er ontstaan vochtplekken aan de binnenzijde die zich aftekenen in het aanwezige stucwerk. De makkelijkste oplossing is het schuinlopend terras over een afstand van ca. 1m te verwijderen en deze situatie te veranderen met een berekende fundering en gewapend betonwand om de gronddruk tegen te houden.
En dit alles een eind van de originele gevel af, eventueel langs de gevel een looppad waaronder nog een drainage met afvoer wordt aangebracht. Dit voorkomt ook weer het probleem van geluidsoverdracht naar binnen toe.
Aan de binnenzijde is een tegelvloer aangebracht, hier zou ook een nieuwe binnenwand gezet kunnen worden, maar deze binnenvloer is voorzien van vloerverwarming.
De geisoleerde betonvloer is aangebracht op een zandbed.
Een nieuwe muur zou hier dan weer op geplaatst worden, ook niet goed. Zou het een idee zijn om de spouw te vullen tot bv.1,8m hoogte, aan de buitenzijde open stootvoegen boren en de binnenwand toch te voorzien van een nieuwe binnenafwerking of zou dit het probleem vergroten?
Geef je reactie aan Johan door via deze discussie.
Tags:
Beste Johan,
Wellicht kun je je vraag bekijken op de website van http://www.foamglas.nl/ isolatie, het is hun veel gevraagde problematiek van ondergrondse constructies en grondwater.
Dan kun je ook contact opnemen met Peter Verheij en hem de vraag voorleggen.
vriendelijke groeten Martina
binnenwand voorzien van nieuwe afwerking is af te raden nu het probleem nog niet gevonden is. Is de hele wand vochtig of alleen onderlangs ter plaatste van het nieuwe talud?
Ik mis een beetje de waterkerende laag in dit geheel. Ik denk onder de buitenmuur een dpc folie aanbrengen en deze tegen de binnenspouw 30-40 cm opzetten. Vervolgens de buitenspouw aanhelen en middels bitumen of iets dergelijks deze muur waterdicht maken om de water/gronddruk tegen te houden.
Johan
Dit is een erg lastig probleem!
Laat je adviseren door een bouwkundige voordat je kosten maakt aan maatregelen die averechts werken.
Voor een luttel bedrag heb je dan een goed rapport waarmee je aan de slag kan.
Succes er mee,
Yde Huizinga
Interessant probleem. Wat ik mis in het verhaal is wanneer de vochtproblemen zijn ontstaan. Aan de hand daarvan is het makkelijker te beredeneren of het condens of toch vocht doorslag is. Een spouw vullen ben ik niet zo'n voorstander van.
Yde raad je aan een bouwkundige het te laten onderzoeken. Dan kan ik voor je doen, ik ben bouwkundige en bouwbioloog. Want je met de situatie zien, metingen uitvoeren en aan de hand van de metingen het saneringsplan opstellen. Dat doen bouwbiologen bij alle bouwproblemen.
Beste Johan,
Het is inderdaad condens of vocht van buiten af. Om een dergelijk probleem op te lossen zul je moeten zoeken wat de basis is voor het probleem. Heeft het water aan de buitenzijde voldoende kans om weg te komen? Indien het condens betreft dan bevind het dauwpunt zich in de constructie. De oplossing zul je vinden door de basis van het probleem op te lossen. Vocht van buitenaf moet je buiten houden. Het aanbrengen van een waterkerende laag eventueel met daar voorgelegen een grindkorf om het water te kunnen afvoeren zal dan voldoende zijn. Indien het condens betreft dan zal jehet dauwpunt in de constructie moeten verplaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door te isoleren of goede ventilatie aan te brengen. Een bouwfysisch adviseur kan jou hierin adviseren. Daarnaast is het bij dergelijke constructies altijd raadzaam een waterkerende laag aan de buitenzijde aan te brengen.
Met vriendelijke groet,
ir. J. van Dijk
aangezien de muur er al jaren zo staat is condens vrijwel uitgesloten, voor het talud was het temperatuurverschil tussen binnen en buiten ook al groot. Doordat de buitenmuur door het aangebrachte talud niet meer kan ademen ontstaat er vochtophoping in de constructie en spouw. Dit vocht kan niet snel genoeg weg en zoekt zich de makkelijkste weg en dat is in dit geval naar binnen.
Het probleem betreft in feite het in fases opgebouwd zijn van een constructie. De detailleringen voor wat betreft vochtafvoer, koudebruggen, ventilatie e.d. zijn zodoende niet goed qua samenhang.
Een bouwkundig onderzoek is het enige wat de oorzaak naar boven kan brengen, pas dan kun je aan herstel gaan denken.
Een mooi gecompliceerd project.
Er zijn duidelijk meerdere mogelijke oorzaken van het vocht en waarschijnlijk allemaal. Een nieuwe voorzetwand binnen plaatsen zal zeker niet de oplossing zijn want de oorzaak van het probleem is niet opgelost. Na enige tijd komen de vochtvlekken terug.
In de spouw hoort vlak boven het maaiveld een waterdichte (lood)slabbe, zodat het vocht in de spouw via open stootvoegen naar buiten afgevoerd wordt. Het is maar de vraag of dat aangebracht is op het moment dat het binnenblad aangebracht is. Ik vermoed dat ook zonder het oplopende terras dezelfde problemen ontstaan waren. Daarnaast veroorzaakt het nieuwe zandbed een drukkracht op de gevel waar deze niet voor bedoeld is, dus het buitenblad kan naar binnen gedrukt zijn. Kijk eens of er scheuren zitten in het metselwerk. Dan kan ook nog regenwater het probleem vergroten. Prefabbetonnen keerwanden kunnen tegen de gevel geplaatst worden om de horizontale gronddruk op te vangen.
Al met al een hele ingreep om dit goed op te lossen.
succes
Guus Cladder
Er is op bepaalde punten 1,5 m grond tegen jou buitenmuur aangebracht.
Het betreft een terras, dwz voordat er bestraat is, is de grond vors verdicht.
Het zou een wonder zijn als jou buitenblad deze druk heeft weerstaan.
In jou beschrijving opper je al een gewapende betonnen keerwand.
Hiermee geef je zelf al aan dat er sprake is van vorse gronddrukken waarbij keerwanden gebruikt moeten worden. In principe heb je een soort kelderwand/souterrain wand gecreerd. Dit kan niet met een simpel 10 cm dikke gemetselde buitenwand.
advies: met een endoscoop in de spouw kijken om te zien af je muur nog in takt is.
is deze niet in tact, dan kan het grondwater en zand rechtstreeks je binnen muur raken.
Dan zul je de buitenmuur moeten herstellen en een kelderwand achtige constructie
creeren. dwz waterdicht van buiten, geisoleerd en grondkerend.
Endoscopisch onderzoek en bouwkundig advies kan ik evt. voor je doen.
Nog een reactie op dhr Cladder.
In de spouw hoort vlak boven het maaiveld een waterdichte (lood)slabbe.
Is dit een nieuwsoort constructie???? Alleen in Duitsland willen ze dit wel eens toepassen.
Hallo Jaap Leeuw
Wat daar staat is inderdaad niet goed, daar had moeten staan: In de spouw hoort vlak boven de fundering een waterdichte (lood)slabbe....
Een dergelijke waterkerende laag wordt in Nederland veel toegepast op de fundering maar ook boven kozijnen.
dank voor de opmerking.
Guus Cladder zei:
Hallo Jaap Leeuw
Wat daar staat is inderdaad niet goed, daar had moeten staan: In de spouw hoort vlak boven de fundering een waterdichte (lood)slabbe....
Een dergelijke waterkerende laag wordt in Nederland veel toegepast op de fundering maar ook boven kozijnen.
dank voor de opmerking.
jaap leeuw zei:
Hallo Guus Cladder.
Een waterkerende laag in de spouw net boven de fundering wordt ook niet meer toegepast.
In de herziene standaard referentie details is deze laag niet meer aangegeven. Aannemers die nog aan oude gewoontes hechten doen dit nog steeds, echter nooit met lood maar met kunststof folie. Lood is veel te duur. De reden dat dit niet meer voorgeschreven is, is dat het kleine beetje doorslagwater dat onder in de spouw terecht komt geen significante invloed heeft in de kruipruimte.
Is de kruipruimte droog, dan maakt het niet uit deze kleine hoeveelheden. Is het een zwembad, dan maakt dit ook niet uit. Een nadeel van een folie was dat het gemetselde buitenblad geen koppeling meer had met de fundering. Bij het aanvullen gebeurde het regelmatig dat het hele buitenblad naar binnen schoof agv de gronddruk.
jaap leeuw
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door