BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bron: Bouwwereld.nl

Rechter eist constructieve oplossing dakenrel.

De partijen die tegenover elkaar staan in de Leidse dakenrel, waarbij een woningcorporatie zonder bouwvergunning daken renoveerde, moeten samen op zoek naar een constructieve oplossing.

Dat is de voorlopige uitkomst van een rechtszaak over de al jaren durende dakenrel. De partijen, gemeente Leiden, woningcorporatie de Sleutels en de ruim honderd bewoners die zich niet veilig voelen onder de nog 'illegaal gerenoveerde' daken in de Verzetsheldenbuurt, krijgen van de Haagse rechtbank vier weken de tijd om een akkoord te bereiken.

Bewoners van de Verzetsheldenbuurt stapten naar de rechter, omdat ze menen dat de gemeente Leiden haar taak als handhaver verwaarloost.Dat kwam omdat de gemeente er in eerste instantie van uit ging dat er voor de werkzaamheden geen vergunning nodig was. Later kwam de gemeente daar op terug.

In september 2008 stuurde ook de gemeentelijke commissie voor Beroep- en Bezwaarschrifen de partijen terug naar de onderhandelingstafel. Dat leidde uiteindelijk niet tot een oplossing. Voor de rechter erkende de gemeente dat er extra maatregelen nodig zijn om de daken volgens het Bouwbesluit op te leveren. Van onveilige situaties zou nooit sprake zijn.

Volgens Nico Scholten van de Stichting van Expertisecentrum Regelgeving Bouw, hij stond de bewoners bij, is de situatie na de renovatie verslechterd tot onder het niveau van de bestaande bouw. Scholten sprak over golvende daken van de ruim vijftig jaar oude huizen. Ook de kans op brandoverslag zou door de renovatie groter zijn geworden.

De rechter eist dus een constructieve oplossing. Misschien kunnen we de partijen een beetje helpen, welke oplossing ziet u voor dit geschil?

Weergaven: 152

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Bouwmediation......
Bouwmediation is goedkoper & sneller.....

paul mattijsen zei:
Niet eenvoudig om een oplossing aan te dragen, omdat de in 's en out's niet bekend zijn.

Misschien heeft de rechter aangegeven welke kant zijn uitspraak op gaat. (dit is niet ongebruikelijk).
Dat geeft dan tevens de oplossingsrichting aan.

Zonder deze gegevens, stel ik voor dat partijen een bindend advies van een derde deskundige vragen.
Dat kunnen er drie zijn, afhankelijk van wat zij afspreken. De kosten moeten wel betaald worden.

De deskundige moet onderzoeken :
- Hoe de daken voor de renovatie waren uitgevoerd.
- Hoe de daken gerenoveerd zijn. Voldoen zij functioneel.
- Of er sprake is van een verbetering, dan wel een verslechtering. Constructief en estethisch?
- Of de werkzaamheden zijn verricht conform het bouwbesluit/ bouwverordeing en de welstand.
- Hoe de rol van de gemeente is geweest tijdens de voorbereiding en uitvoering en na de oplevering? En is deze houding terecht.
- Hoe is de rol van de corporatie voor , tijdens en na de renovatie? Hoe was de communicatie naar gemeente en bewoners?
Hoe is de rol van de bewoners geweest?

Het zijn maar enkele vragen die bij mij opkomen. Ik denk partijen onderling moeten afspreken welke vragen moeten worden beantwoord en hoe de consequenties/kosten doorbelast moet worden.

Daar moet uit te komen zijn,... lijkt mij.

Paul Mattijsen
Reactie via email van Rob Claesen, directeur R&R Systems:

" Jammer dat deze daken niet voldoen aan het bouw besluit . De gemeente Leiden zou met de oplossing kunnen komen om Energydaken te maken. Dan hebben ze twee vliegen in een klap voldoen aan het bouwbesluit en de de EPC van de woning verbeteren .

Het Energydak kan dan zorg dragen als warmte leverancier voor de voorverwarming tapwater en of de koppeling aan een warmtepomp . De warmtepomp onttrekt dan zijn energie uit het Energydak en verwarmt daarmee de woning . Bij extreme koude kan de bestaande cv ketel ingezet worden.( Bivalent systeem )
Met deze aanpak laat de Gemeente zich van de goede kant zien.En zijn de bewoners zeker tevreden. "
Laat een onafhankelijke derde met een gefundeerd advies komen en laat deze onderzoeken of hetgeen correct is dat gesteld wordt. Zijn de daken wel slechter dan geëist onder "bestaande bouw"?
Waarom zijn de daken in de eerste plaats gerenoveerd? Is dat wel correct verricht? Hoe kan het als er zoveel terzake deskundige betrokken zijn bij deze werkzaamheden dat er niemand is die constateert dat er iets niet goed gaat?
Verder zijn er technische mogelijkheden welke het woongenot vergroten en waar dus eventueel een huurverhoging gerechtvaardigd is. Tevens is het een mogelijkheid voor de gemeente om te voldoen aan de doelstellingen en voorbeeldfunctie t.a.v. duurzaam bouwen en energiebeperking c.q. opwekking.
Uiteindelijk zal het allemaal wel weer gaan om geld en wie dat gaat betalen.
Het wordt hoog tijd dat de gehele sector zich eindelijk eens realiseert dat we het met ons allen moeten doen willen we deze wereld leefbaar houden. Verder zullen er bij partijen de nodige ego's wel in de weg zitten.
Het is tijd voor een grote schoonmaak. Dus mannen de schouders eronder en los het op!
De ogen van de wereld zijn op u gericht. Voor u de kans om uzelf en uw organisatie positief in het nieuws te brengen. Wie weet welke spin-off dit zal veroorzaken.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+