BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bestaat er een vloerbedekking die qua akoestiek goed samen gaat met vloerverwarming?

We zijn bezig met het inrichten van een kantoor van ca 1300 m2 in enkele voormalige industriehallen met sheddakenVloerverwarming is de hoofdverwarming.

De nagalm is behoorlijk lang, het zou voor de akoestiek beter zijn om delen van de vloer met zachte vloerbedekking te bekleden. Bestaat er een vloerbedekking welke weinig belemmering geeft bij vloerverwarming?

Jeroen Dingemans is architect. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de deze vraag.

Weergaven: 2931

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Je kan natuurlijk ook absorberende scheidingswandjes plaatsen, of absorberende platen aan het plafond hangen danwel acoustisch spuitwerk.

beste Jeroen,

Je kan de nagalmtijd ook enorm reduceren door akoestiesche panelen aan de wanden of plafonds te monteren. Je hebt ze tegenwoordig ook in uitvoeringen dieopgaan in het ontwerp. kijk voor voorbeelden op onze website www.normakoestiek.nl/projecten  bij akoestische voorzieningen.  

Beste Jeroen,

 

Ik weet niet of jij met Desso hierover contact hebt gehad?

Maar zij geven op hun website het volgende weer:

Vloerverwarming               

Tapijt dempt het geluid, voelt warm aan en verbetert de akoestiek. Bovendien geeft een ruimte waar tapijt toegepast is, een behaaglijk en comfortabel gevoel. Dit komt niet alleen doordat tapijt warmte en sfeer uitstraalt, tapijt is ook een goede warmte-isolator.

Een groot aantal tapijten van DESSO is voorzien van het vloerverwarmingssymbool (alleen kwaliteiten met een hele hoge pool niet, omdat deze tapijten de warmte niet goed doorlaten). Dit symbool geeft aan dat het tapijt geschikt is voor goed geïsoleerde ruimten,waar vloerverwarming is toegepast als hoofdverwarming en/of als bijverwarming, mits deze verwarming voldoet aan de voorwaarden van een maximale aanvoerwatertemperatuur van 40° C (zgn. laag temperatuur verwarming (LTV)). Bovendien mag de maximale temperatuur van het vloeroppervlak niet hoger zijn dan 28° C.

Bekijk het vloerverwarming symbool en alle andere verklarende symbolen

Belangrijk om te weten...

  • Ondertapijt isoleert de warmte. Gebruik dus geen ondertapijt bij vloerverwarming. Laat het tapijt geheel verlijmen!
  • Bij vloerverwarming wordt het tapijt droog en dat bevordert de statische oplading. Let op of het tapijt antistatisch is gemaakt, dit kunt u zien aan het antistatisch symbool, dat dus altijd in combinatie met het vloerverwarmings symbool afgebeeld moet zijn.

 

Weet niet of jij met deze informatie vooruit kunt, daarnaast kun jij met de inrichting ook zeker nog maatregelen treffen voor de nagalm. Bijv. plantenbakken met absorptiemateriaal of kubussen aan plafonds.

Ik denk dat het ook verstandig is om met goede kwaliteit infraroodpanelen te werken, kun jij lokaal de warmte nog sturen. Zeker interessant als men de ruimten niet gelijktijdig gebruikt. Zeker als plafond op grote hoogte zit. Laat maar weten !!

al eens gedacht aan LVT vloerbedekking ? dit zijn PVC lamellen verkrijgbaar in zeer mooie kleuren, dessins en afmetingen, geschikt voor project -, residentieel gebruik en vloerbekleding, te verkrijgen met clicksysteem UNICLICK als ook om te verlijmen. meer info op www.luxurydecorfloors.com

jeroen,

misschien is een combinatie met vloerisolatie een oplossing.

wij horen er goede "geluiden" over.

toine wassing

www.bluedec.nl

Geachte heer Dingemans,

even een vraag: ligt de vloerverwarming er al in ? Of moet er een kompleet nieuwe vloeropbouw gemaakt worden.

 

in dat geval hebben wij veel ervaring in het maken van de "stilste" vloeren (welke wij uiteraard onafhankelijk door Woningborg laten meten om het op voorhand beloofde resultaat te kunnen certificeren)

 

Met vriendelijke groet,

 

Jan Broekman

Ben blij dat ik niet in dat kantoor hoef te werken

Ik kan helemaal niet tegen vloerbedekking.

Vloerbedekking is duur.

vloerbedekking is vies.

vloerbedekking lijmen kost kap en keuvel om het er weer uit te halen.

Leg de loper uit. dat scheelt.

`k zag pas een kantoor met ribbeltjes alluminium traneplaat dat geleid de warmte goed.

De ribbels : verstrooien / weerkaatsen het geluid regelmatig zonder echo.

Jeroen net een project met Boerhof Projectinrichters gedaan in Amsterdam en daar zijn we bezig geweest met Desso en een speciale tapijt tegel met een ondertapijt erin verwerkt waardoor je betere geluidsabsortie behaald.

Je kunt eens bij hun te rade gaan. Marco Kotterman heeft er veel verstand van.

Dorpsstraat 41 -43
8111 AC Heeten

T 0572 - 38 24 24
F 0572 - 38 24 63
E info@boerhof.nl

Allen,

Bedankt voor jullie reacties.

Het gaat hier om een huurlocatie in een industrieel monument waarbij de vloerverwarming er al in ligt. De ruimte is hoog en heeft een mooi sheddak. De meeste bouwkundige wanden zijn daarbij ook nog eens betegeld of van glas. Het idee is wel om veel baffleslabs tegen de wanden te hangen met een kunstuiting op linnen geprint eroverheen. 

Verder worden de weinige binnenwanden die we hebben al absorberend uitgevoerd. 
@ jacques: Vloerbedekking heeft ook niet mijn voorkeur, maar absorberend materiaal onder alle bureau's en tafels zie ik ook nog niet als optie. 

Ik ga eens ten rade bij Desso en laat jullie mijn bevindingen weten.

Groet,

Jeroen

Dag Jeroen,

Om te kunnen vergelijken welk materiaal beter de warmte doorlaat, kan je bij de technische gegevens kijken naar de norm ISO 8302. Deze geeft de warmtedoorlaatweerstand aan. Hoe lager dit getal, hoe beter het materiaal de warmte doorlaat. 

Daarnaast heeft het geen zin om ondertapijt of iets dergelijks toe te passen omdat dit vooral iets zal doen aan de demping van het geluid naar onderen toe. Bij het verminderen van de nagalm, is enkel de bovenkant van het materiaal belangrijk. Over het algemeen is het zo dat hoogpolig tapijt beter absorbeert dan een korte boucle.

Als je geen liefhebber bent van vloerbedekking, kan je ook even kijken naar Flotex. Dat is een projectvinyl met een textiele toplaag die nat gereinigd kan worden. Daardoor kan hij perfect gecombineerd worden met elastische vloeren. Van al onze producten is op onze website (www.forbo-flooring.nl) de warmtedoorlaatweerstand en de geluidsabsorptie op te vragen. Ik hou me aanbevolen mocht je hierover nog vragen hebben.

Groeten,

Marieke

Tapijt en dan zeker dunnere tapijten die geschikt zijn voor vloerverwarming, hebben met name midden en hoogfrequent enige absorberende waarde. Ze zijn dan ook niet geschikt om de akoestiek belangrijk te verbeteren. Tapijt werkt wel goed in het beperken van loopgeluiden. Dat is zeker van belang bij grotere ruimten waarbij verkeersfuncties vaak zijn gemengd met werkplekken.

De akoestiek in open kantoorsituaties (zoals bij HNW) kan vaak het best worden beïnvloed door een combinatie van afscherming en geluidsabsorptie. Deze is functieplekafhankelijk. Het type functie en de layout van een kantoorvloer is bepalend voor de benodigde prestaties. Meer informatie daarover in het het Handboek Bouwfysische Kwaliteit van Kantoorgebouwen (http://bit.ly/OrA76U) van de Nederlands Vlaamse Bouwfysica vereniging en een artikel van mijn collega http://bit.ly/hnw_art1 .

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2023   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+