BouwProfs

De bouw online verbonden.

Kan er een verandering in het binnenklimaat van een woning optreden na na-isolatie van de vloer?

Graag zou ik de mening willen weten van een specialist in binnenklimaat.
Stel een bestaande woning wordt voorzien van vloerisolatie door PUR schuim onder tegen de vloer te spuiten, in de kruipruimte dus. Kan er dan een verandering in het binnenklimaat van de woning optreden?

Uitgangspunt is dat de isolatielaag luchtdicht is, maar damp-open.
Onder de vloer zijn voldoende ventilatie openingen en in de woonruimte zijn geen extra ventilatie voorzieningen opgenomen ten opzichte van de uitgangssituatie zonder isolatie. De vloer kan zowel van hout als beton zijn.

Zijn er situaties denkbaar waarbij dit tot problemen kan leiden? Ik denk dan aan verandering van de vochthuishouding, schimmelvorming enz.

Weergaven: 1952

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Arjan, Als de kruipruimte open blijft (dat is te adviseren) dan daar lekker ventileren. Maak je isolatie bij voorkeur onder de gehele constructie door, niet tussen houten balken (?) in, zodat de hele constructie warm blijft. Een goede dichting van naden en aansluitingen is aanbevelenswaardig, om condens en mogelijk schimmel en ongedierte te voorkomen. De aansluiting op de gevels (waarover we nog niks weten; over de vloer trouwens ook niet eigenlijk.....zucht, altijd weer de halve vraag naar halve adviezen....) is een verhaal apart.

Verre van, de mu-waarde is 50-100.

Goede ventilatie is net zo belangrijk als een goede isolatie. Zonder te ventileren kan er een ongezond binnenklimaat ontstaan.

Wanneer je door na-isolatie hogere temperaturen van de wanden aan de binnenzijde hebt bereikt, kun je hetzelfde comfort als daarvoor bereiken bij een lagere luchttemperatuur. Dat is dus double action in de formule Q= U. A. dT Met nog een derde besparing in het niet-stationnaire warmtegedrag en een vierde besparing in het vermogen voor ventilatie-opwarming (en een vijfde in de besparing op actieve bevochtiging)
Een nadeel in voor/naseizoen is echter dat een lagere luchttemperatuur binnen dan ook een hogere RV oplevert. Voor hartje winter is dat juist weer prettiger.

Uiteraard heeft Richard Kok gelijk wanneer hij zegt dat er zonder te ventileren een ongezond binnenklimaat ontstaat. Het omgekeerde geldt echter niet! Het is helemaal niet zeker dat met voldoende ventilatie een gezond binnenklimaat ontstaat. Wanneer de bouwkundige randvoorwaarden slecht zijn dan kun je ook met voldoende ventilatie een chronische ziekte, zoals astma of COPD oplopen. 

Uit onderzoek van de overheid blijkt dat in woningen met dubbelglas exorbitant hoge concentraties huisstofmijtallergeen gevonden worden in de vaste vloerbedekking op de begane grondvloer wanneer deze niet goed is geïsoleerd. In deze woningen is niet langer het matras het grootste broeinest maar de vaste vloerbedekking.  Het vocht dat voordien condenseerde op het enkelglas zorgt in woningen met dubbelglas bij gelijkblijvende ventilatie en vochtproductie voor een hogere RV van de binnenlucht  en daarmee van een hogere RV van de lucht in/bij de koude vloerbedekking waar de huisstofmijten zich bevinden. Zelfs bovenmatige ventilatie kan in deze woningen niet zorgen voor een voldoende droge vloerbedekking.  Is de vloer wel geïsoleerd dan daalt de allergeenconcentratie significant zo schrijven de onderzoekers. 


Dat het vervangen van enkelglas door dubbelglas de kans op vochtproblemen bij ongeïsoleerde vloeren doet toenemen is al langer bekend. Het werd al in 1992 door TNO zwart op wit bevestigd (pdf>> ) en was voor de Stichting Bouwresearch zelfs aanleiding een inlegvel toe te voegen aan SBR-publicatie 265 over vocht  in bestaande woningen (PDF>>)


Richard Kok zei:

Goede ventilatie is net zo belangrijk als een goede isolatie. Zonder te ventileren kan er een ongezond binnenklimaat ontstaan.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+