De bouw online verbonden.
Op het nippertje in 2011 een vraag:
Wie heeft ervaring met Bio Foam Pearls in de praktijk? Dus reeds toegepast in bestaande spouwmuren?
(Ik hoef geen informatie over alternatieven,omdat dit een bewuste keuze is en we juist dit product ivm C2C willen gebruiken)
Alvast bedankt en iedereen een fijn 2012 met duurzaamheid op een hoger niveau! (Van praten naar doen)
Info hier of aan:
info@ecoscala.nl
Tags:
Wellicht deze link een antwoord!
http://www.bouwprofs.net/forum/topics/bio-foam-pearls
Chrit Gunther
Het ventilatie-effect van spouwmuren op het binnenklimaat is denk ik marginaal. Natuurlijke ventilatie vindt plaats via kieren in vloeren, wanden en vooral kozijnen en wand-dakaansluitingen, amper via wat vaak ademende muren wordt genoemd. Om het even of er leem op zit of niet, trouwens ;-)
Spouwisolatie draagt positief bij aan de warmtehuishouding van het gebouw, doet amper of niets af aan de mate van ventilatie. Neemt niet weg dat geisoleerde spouwen een mooi begin zijn van het isoleren van een woning, icm WTW voor de beheersing van het binnenklimaat al helemaal. Heb je wel de natuurlijke ventilatie opgeheven door alle kieren te dichten, zodat de WTW uitgebalanceerd kan werken Wim?
Of bio-foamparels ook op termijn soortgelijke eigenschappen hebben als traditionele parels, is een vraag die ik ook graag beantwoord zou zien. Een prijs kan ik ook niet bieden...
Oh ja, je had gepurd. Klinkt goed met dat CO2-verhaal Wim! Ik neem aan dat (dus) de WTW gestuurd word op CO2-gehalte? Of ook op RH??
De kruipruimte wordt nu gescheiden geventileerd van de spouw door middel van die abs-kokers en renovatieroosters. Voorheen werd er een steen weg gelaten uit de binnenmuur. Hierdoor ontstond er een open verbindingvan kruipruimte via de spouw naar de buitenlucht. Ik kom regelmatig tegen dat wanneer de spouw wordt volgeblazen er ook van dat materiaal de kruipruimte in geblazen wordt. Zonde van het materiaal want het heeft er helemaal geen functie en kan wellicht ook nadelig werken omdat het vocht uit de bodem kan opnemen. Maar het grootste aandachtspunt lijkt mij dat het proces van inblazen niet te sturen en te beheersen is. Dus hoe weet je nu of je de spouw volledig gevuld hebt?
groeten Edwin Kolkman
Beste Wim,
dat de vloer isolatie behoeft onderschrijf ik als geen ander. Er zijn verschillende zienswijzen hierover en daarvoor verschilende producten. Heel goed.
In het schone metselwerk gaatjes boren is eigenlijk de boel stuk maken en dat moet je later repareren. En dat zie je altijd weer omdat de spuit bijna altijd groter is dan de voegbreedte. Dus schade aan het metselwerk is er altijd, laat staan als er knip of snijvoegen zijn gemaakt. Maar goed dit is het optische deel, alleen voor de mooi-igheid. Misschien moet dit wel wijken voor het hogere doel: isolatie.
Dit gaten-raster is denk ik uit ervaring ontstaan, en daardoor denk ik best heel betrouwbaar. Maar tijdens de bouw van het huis is een metselaar aan het metselen geslagen. Stel dat ie een slechte week had en allerlei speciebaarden heeft achter gelaten in de spouw, dan vormt dit een obstakel in het stroompatroon. Aan de buitenzijde kun je niet zien hoe vrij de spouw is. Dus hoe betrouwbaar is het stroompatroon als je een standaard gaten-raster gebruikt. Middels infra-rood foto's zie je heel snel wat er aan de hand is, zonder het gebouw aan te tasten. Als de spouw gevuld is zoals je hoopt dan geeft dit een egaal gekleurde muur. Zoniet dan is een endoscoop wellicht een volgende stap met weer een gat erbij.
Ik heb altijd geleerd dat metselwerk vocht op kan nemen en het aan beide zijden van het metselwerk kan drogen. Door de spouw te vullen kan het metselwerk maar aan een kant drogen. Moet je er dan geen coating overheen zetten om te voorkomen dat het metselwerk vocht op kan nemen? Zijn daar producten voor en hoe vaak moet je het metselwek dan impregneren?
groeten Edwin Kolkman
Dag Beate,
BiofoamPearls zijn inmiddels in een groot Project in Mijdrecht toegepast voor de woningcorporaties aldaar.
Verder in diverse particuliere woningen.
Bekend is dat er al veel woningen in Hengelo zijn uitgevoerd.
Houd er wel rekening mee dat BiofoamPearls pas sinds afgelopen Mei worden toegepast dus dat er nog niet zo heel erg lang mee gewerkt wordt.
Voor de prijs kan je rekening houden met een prijs dat ca € 2,-/m2 hoger ligt dan bij toepassing van de grijze parels.
Een en ander is sterk afhankelijk van ordergrootte, spouwbreedte, bereikbaarheid etc.
Normaal gesproken zal bij toepassing op een 1 gezin hoekwoning de meerprijs bij spouwmuurisolatie 2 a 3 honderd euro zijn.
Het gatenpatroon wordt kan met 22 of 16 mm worden geboord. bij 16 mm is de beschadigingen aan het metselwerk nihil, ook bij knip/snijvoegen. Dit is altijd al zo geweest. 16 mm boren is echter altijd een optie. Voor de kwaliteit van het isolatiepakket maakt het niets uit echter cosmetisch kan het nog wel eens een verschil uit maken. De vultijd is bij 16 mm het dubbele in vergelijking met 22mm. Hierom is het wat kostbaarder en altijd de keuze van de klant. Dat hoeft niet altijd dezelfde keuze te zijn als die andere mensen zouden maken. Beweringen dat het metselwerk altijd ernstig wordt beschadigt is dus onjuist!
De Dampdoorlaatbaarheid van BiofoamPearls is praktisch hetzelfde als die van lucht. Bij PUR is dit ca een factor 30 hoger. Droging van het metselwerk vindt voor 98% aan de buitenzijde plaatst bij een ongeïsoleerde spouw. Die 2% aan de binnenzijde maakt het verschil dus niet.
Wel is het zo dat door isolatie het buitenblad eerder het 0°C punt bereikt door verminderde warmtetoevoer van binnenuit. Dat was uiteindelijk ook de bedoeling maar kwalitatief slechte stenen dunnen daardoor door vorst beschadigd raken. Dit is echter bij de nog ongeïsoleerde spouw ook al zichtbaar. Het proces zal zich na isoleren enkel versnellen.
Dit is overigen goed te voorkomen door dan een hydrofobeermiddel aan te brengen op het buitenblad. Alle moderne hydrofobeermiddelen zijn momenteel voldoende dampopen om zonder problemen te worden toegepast. Hydrofoberingen moeten, afhankelijk van de kwaliteit, wel van enkele tot tientallen jaren weer worden bijgewerkt.
Groet Frank
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door