BouwProfs

De bouw online verbonden.

Blazen en / of bobbels in bitumen dakbedekking van 10 jaar oud, hoe kan dit gebeuren?

 Laatst op een plat dak de bitumen dakbedekking bekeken, de dakbedekking van het platte dak is ongeveer 8-10 jaar geleden opnieuw gelegd. Nu zie ik overal bobbels op de bitumen dakbedekking met kleine plasjes water daartussen, ik dacht eerst uiteraard aan blazen maar ik kan de bobbels niet indrukken, deze zijn dus erg hard. Er is een duidelijk verschil met buren te zien. Alle naden zijn goed gelast.

Nu is mijn vraag: hoe heeft dit zo kunnen gebeuren: te hard gebrand of verkeerde onderlaag. Welke problemen kan je verwachten?

Weergaven: 24772

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

geachte Eric 

Wat ik uit de foto's opmaak is dat er een nieuwe laag is aan gebracht over een bestaande dakbedekking ,door dit zo te doen krijg je wat je ziet op de foto's 

Het zal geen problemen geven ,alleen is het geen fraai gezicht ,mocht je een strak dak willen zou alleseraf moeten en er een geschroefde onderlaag op moeten en daarna een APP brand rol er overheen geplakt moeten worden 

Groeten Co Min

Beste,

De bobbels ontstaan niet door de dakbedekking, maar door de onderlaag.

Wanneer het dak geisoleerd is, maar niet voorzien van een dampscherm aan de warme zijde, zal er geleidelijk een vochtmigratie naar de koude dakbedekking optreden. Op warme dagen verdampt het water de damp/stoom vormt de bitumen die op koudere momenten de bobbels geven.

Remedie - isolatiewerken goed uitvoeren, nieuw dak - of gewoon afblijven. Derde optie, een isolatie plaatsten aan de bovenzijde met een dubbele R-waarde dan degene die al geplaatst was onderaan, en vervolgens met EPDM afwerken.

Bobbels in de dakbedekking kunnen o.a. betekenen dat de dakbedekking verkeerd is aangebracht (mindere hechting met ondergrond), lucht is ingesloten, isolatie is gaan werken (kruip) of een dampremmer ontbreekt aan de onderzijde. Als de dakbedekking 'kraakt' bij belopen kan dit laatste het geval zijn en is het niet uitgesloten dat de dakisolatie nat is en dakconstructie aangetast is.

De vele bobbels in uw geval lijken op een overlaagd dak. Het is wellicht raadzaam het dak eerst van onderaf preventief te inspecteren, bv. plafondplaten verwijderen en de staat van de dakconstructie nader bekijken, voor zover mogelijk.

Bobbels zijn niet mooi om naar te kijken, maar het dak is - ondanks de waterplasjes - mooi schoon. Dit duidt op voldoende waterafvoer en absoluut geen wateraccummulatie risico's.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+