BouwProfs

De bouw online verbonden.

BouwProfs rondvraag: "het is een goede ontwikkeling dat Duitse aannemers meer en meer actief zijn in Nederland"

(Bericht uit DePers.nl)

Bouwen met Duitse aannemers is in. Het is goedkoop en de Duitse gründlichkeit krijg je er gratis bij.

‘Duitse aannemers zijn goedkoper terwijl ze dezelfde of een betere kwaliteit leveren.’ Directeur Marc Koevoets van Villa Venturi is een van de weinige onafhankelijke bouwbegeleiders die met Duitse aannemers werken. Zijn specialiteit is het op kavels bouwen van grote huizen (villa’s) met bouwkosten vanaf 300.000 euro.

Hij zegt dat een Duits bouwbedrijf de bouwkosten met 10 tot 25 procent kan terugdringen. ‘Want bouwmaterialen zijn er goedkoper, het arbeidsloon ligt lager en Duitsers bouwen efficiënter.’ Zo hanteren onze oosterburen andere isolatiemethoden, sparen ze geld uit door bijvoorbeeld geen kruipruimtes te bouwen en zetten de bouwgroothandels lagere marges op hun waar dan Nederlandse.

Koevoets startte zijn bureau in 2006 om Nederlanders wegwijs te maken in de Duitse bouwwereld. ‘Je hoort vaak dat mensen wel willen bouwen met een Duitser, maar geen flauw idee hebben welke ze moeten kiezen. Er zijn natuurlijk goede en slechte aannemers en als leek kun je dat onmogelijk inschatten.’

Andere bouwmethoden
Omdat de bouwmethoden en regels in Duitsland anders zijn, onderzocht de inspectiedienst van het ministerie van VROM in 2006 de Duitse aannemers in Nederland. Hij concludeerde dat ‘Duitse aannemers in ongeveer gelijke mate aan de Nederlandse bouwregelgeving voldoen als de Nederlandse aannemers’. Ook zouden Duitse aannemers woningen bouwen ‘van een hoger kwaliteitsniveau dan gebruikelijk bij Nederlandse aannemers’. Kortom: de Duitse wijze van bouwen is ‘degelijk’. Hoewel precieze cijfers ontbreken, lijken steeds meer Nederlanders dat te beseffen. Ondanks een slappe bouwmarkt komt Koevoets om in het werk. ‘Het is een gekkenhuis. Ik moest eerder terugkomen van vakantie.’

Bouwend Nederland (de branchevereniging van Nederlandse bouwers) laat via een woordvoerder weten dat Duitsers zich steeds vaker op de Nederlandse markt begeven. Opmerkelijk genoeg is de branchevereniging er niet op tegen. ‘Europa is een open markt met vrije concurrentie. Zolang ze zich maar aan de Nederlandse regels houden. Onze leden willen natuurlijk ook graag aan de slag over de grens.’ Volgens de woordvoerder komt het bouwen met Duitse aannemers vooral voor in de grensstreek.

Koevoets bestrijdt dat. ‘Wij bouwen juist voornamelijk in de Randstad’. Hij is van mening dat je op nieuwe kavels zoals Vroondaal in Den Haag of Waterrijk in Rotterdam prima met Duitsers bouwt. ‘Men denkt wel eens dat het dan niet voordelig is vanwege de reiskosten, maar de Duitse bouwbedrijven hebben huizen in de Randstad om hun personeel onder te brengen.’

Roelof Lassche bouwde naar volle tevredenheid zijn huis met een Duits bouwbedrijf. ‘Een Duitse aannemer zij vorig jaar tegen ons: jullie, in Nederland, vragen je af waarom een Duitse aannemer zo goedkoop is, maar wij vragen ons af waarom een Nederlandse aannemer zo duur moet zijn.’

Tijd voor de BouwProfs rondvraag. Wij horen graag uw mening op de vraag:

"het is een goede ontwikkeling dat Duitse aannemers meer en meer actief zijn in Nederland"

Weergaven: 3068

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Afgelopen jaar heb ik namens een grote hotelketen een renovatie (200 kamers) met een Duitse aannemer begeleid.

Om in eerste instantie over de kosten nog maar te zwijgen, ben ik van mening dat wij Nederlanders veel kunnen leren van onze oosterburen.
De manier van bouwen is gestructureerd zeer gestructureerd, projecten worden erg goed voorbereid en goed opgedeeld in fases waardoor er in groot tempo gebouwd wordt. De welbekende "trein" zoals wij die graag zien is voor Duitsers geen enkel probleem. De flexibiliteit komt dit niet geheel ten goede, maar met goede kennisoverdracht en communicatie (mits je Duits spreekt) is ook dit op te lossen en in te passen. Tevens heb ik genoten van de werklust lees mentaliteit en het vakmanschap, van de timmerman tot de tegelzetter en de installateur tot de schilder, grandioos!

Mijns inziens is het zeker een goede ontwikkeling en aanwinst dat Duitse aannemers actief zijn in ons land.

NB. wel ben ik van mening dat erbij projecten waar veel onvoorziene zaken naar voren kunnen komen, dit problemen kan opleveren.
Het is goed dat er concurrentie is van aannemers die anders werken dan de nederlandse aannemers. 'We' kunnen er van leren en zij misschien van ons. Wat vervelend is dat het in een crisis waar veel aannemers nu in zitten deze concurrentie grote gevolgen kan hebben.
Het is ook een teken aan de wand. Als duitse aannemers goedkoper kunnen werken en goedkoper materialen kunnen leveren dan de nederlandse aannemers is er in het nederlandse beleid iets mis. Hoe komt het dat de kwaliteit van de nederlandse bouw is verminderd én de prijzen in verhouding met de kwaliteit klaarblijkelijk hoog zijn? Is dit te wijten aan overheidsbeleid? Zijn de eisen vanuit het bouwbesluit hier de oorzaak van? Of ligt het aan de wijze van aanbesteding wat de aannemers er toe heeft gedwongen aan kwaliteit in te boeten?
Op BouwProfs hebben diverse personen gereageerd op deze discussie:

Dennis van de Pol, belangenbehartiger van opdrachtgevers tijdens ve...
" Afgelopen jaar heb ik namens een grote hotelketen een renovatie (200 kamers) met een Duitse aannemer begeleid.

Om in eerste instantie over de kosten nog maar te zwijgen, ben ik van mening dat wij Nederlanders veel kunnen leren van onze oosterburen.
De manier van bouwen is gestructureerd zeer gestructureerd, projecten worden erg goed voorbereid en goed opgedeeld in fases waardoor er in groot tempo gebouwd wordt. De welbekende "trein" zoals wij die graag zien is voor Duitsers geen enkel probleem. De flexibiliteit komt dit niet geheel ten goede, maar met goede kennisoverdracht en communicatie (mits je Duits spreekt) is ook dit op te lossen en in te passen. Tevens heb ik genoten van de werklust lees mentaliteit en het vakmanschap, van de timmerman tot de tegelzetter en de installateur tot de schilder, grandioos!

Mijns inziens is het zeker een goede ontwikkeling en aanwinst dat Duitse aannemers actief zijn in ons land.

NB. wel ben ik van mening dat erbij projecten waar veel onvoorziene zaken naar voren kunnen komen, dit problemen kan opleveren. "

Armand Peereboom:
" Ik vind het op dit moment absoluut geen goede ontwikkeling dat Duitse aannemers actief zijn in ons land. Het zullen ongetwijfeld vakmensen zijn, maar zeker op dit moment kan Nederland dit niet gebruiken. De koek wordt steeds kleiner als het gaat over het aannemen van werken. Als dan ook nog eens Duitse aannemers werken gaan aannemen, krijgt de Nederlandse bouw nog een extra klap te verwerken in deze toch al moeilijke tijd. "

Wietze Nuwolt, Eigenaar Bouwkundig Adviesbureau Nuwolt:
" Absoluut geen goede zaak, ook niet in goede tijden. Nederland moet eens leren zijn eigen boontjes te doppen. En niet altijd alles willen kopen, er moet ook gewerkt worden. Mijn eigen ervaring is dat de Duitser helemaal niet goedkoper zijn, alleen wat slimmer in het verkopen van hun product. "

Mark Maas, bouwkundig tekenbureau MARKING:
" Dat van die gedegen voorbereiding kan ik ook niet altijd beamen. Als je jouw eigen tekeningen helemaal los laat en ze hun vrije gang laat gaan kan het wel schelen in de bouwkosten. Maar ga je ze dwingen om te bouwen volgens jouw tekeningen met bijvoorbeeld kozijnen met aparte aansluit details maar wel voldoen aan KOMO keur en bouwbesluit dan zie je de voordelen verdampen. Ze willen toch erg graag hun eigen kunststof kozijnen er in drukken.
Nog een voorbeeldje dat het echt anders bouwen is in Duitsland. Elektra in PVC buizen kennen ze ook niet. Daar spijkeren ze snoeren op de wand en stucen er gewoon overheen. Dus ik vraag me af of hun bouwmethoden allemaal wel voldoen aan de regels die wij hier hebben. Dat is tenminste mijn ervaring tot nu toe. Als je dan ook eisen gaat stelen aan de bouwplaats inrichting en arbeidsomstandigheden dan blijft er van de winst al helemaal weinig over. "

Ronald Loman, Directeur LMI Midden-Nederland:
" Ik ben zelf 3 jaar vanuit een Nederlandse aannemer actief geweest in het Ruhrgebied. Dit was eind jaren 90. Op dat moment bouwden wij met breedplaatvloeren. Dit werd indertijd door een Duitse "Cobouw" omschreven als hightechbouw.

Wat ik van de Duitse woningbouw heb gezien is dat deze enorm achterliep en zij (klanten en aannemers) erg tegen onze logistiek opkeken. Een Duits bouwproject was destijds probleemloos per woning 30-50% duurder. Wat ons erg interessant maakte. Daarnaast hadden wij een ander proces van het ontwikkelen van bouwprojecten. De Nederlandsche methodiek werkt veel meer in teamverband als met een oppermachtige opdrachtgever. Helaas hebben de ontwikkelaren steeds meer deze macht in Nederland genomen en geloven wij in een aanbesteding en het elkaar steeds verder financieel uitonderhandelen.

De samenwerking met Duitse onderaannemers heb ik altijd matig gevonden. Met afspraken werd onflexibel omgegaan of de bedrijven waren vaak 2-3x de prijs. Het verbaast mij gezien de protektionistische bouwmarkt (materiaalprijzen liggen er beduidend hoger) dat "Duitsers"bij ons voordeliger zijn. Of zijn het toch de Polen waar wij nog steeds ervaring mee opdoen. Eind jaren 90 was vergelijkbaar aan situatie zoals wij deze 1-2 jaar geleden met "de Polen" kenden.

Concurrentie is absoluut goed. Of de buitenlandse aannemers hier kunnen brengen wat wij gewend zijn twijfel ik aan. Europa om ons heen is gewend van grover naar fijn te bouwen en werken met flexibilere bouwtechnieken. Wij zijn veel te star met onze installaties (NEN1010, rioleringsinstort, mv/balansventilatie, etc).

Onze nieuwe technologiën, voorgesteld door bijvoorbeeld TNO, zijn een nog onflexibeler bouwsysteem. Onze aannemers laten kansen liggen door hun bouwproces flexibeler te maken en halsstarrig hetzelfde te blijven doen wat wij sinds de jaren 50 hebben verzonnen. Hierdoor blijven faalkosten explosief hoog (wij hadden in Duitsland nihil faalkosten en leverder woningen op 0 opleverpunten - een mix van NL en D bouwen) en kan concurrectie juist op deze vlakken van buiten Nederland onze markt binnendringen. "

Dennis van de Pol, belangenbehartiger van opdrachtgevers tijdens ve...
" Beste Wietze,

Dat betekent dus eigenlijk ook dat Nederlandse aannemers of andere bedrijven zoals jij en ik niet in het buitenland kunnen c.q. mogen werken, omdat we maar onze eigen boontjes in eigen land moeten doppen. Beetje kortzichtig niet waar?

Ben het zeker met Yushi eens dat wij Nederlanders nog altijd veel meer kansen hebben dan buitenlandse ondernemers, niet alleen qua alternatieve bouwmaterialen. De bouwwereld is nou eenmaal log en erg conservatief ingesteld, we blijven hangen in het oude en vertrouwde, creativiteit is er niet bij. Niet zo gek dat je dan voorbij gestreefd wordt?
Waarom zouden organisaties kiezen voor buitenlandse aannemers is mijn tegenvraag? "

Wietze Nuwolt, Eigenaar Bouwkundig Adviesbureau Nuwolt:
" Hallo Dennis,

Volgens mij hebben zich in de jaren negentig veel Nederlandse bedrijven zich juist terug getrokken uit Duitsland met zeer slechte ervaringen. Dat de bouw conservatief is klopt, maar dit is in Duitsland niet veel anders.

Innovatie is er ook voldoende maar je moet het wel willen.

Waarom er in Nederland gekozen wordt voor een buitenlandse aannemers, is puur prijstechnisch. Of dan het eindproduct voldoet aan de verwachtingen en of het voorgespiegelde kostenplaatje gelijk is gebleven is een tweede.

Mijn ervaring met Duitse bedrijven is dat er vaak meer kosten achterweg komen, en dat het helemaal niet voordeliger uitpakt.

En de voorbereiding is zeer minimaal, daar komt bij dat een KOMO certificaat voldoet aan strengere eisen dan de Guten schutz. Dat vindt zijn terug slag in de kwaliteit van het materiaal en de werkwijze. Als de Duitse markt hier ook volgens KOMO leveren zal het voordeel nihil zijn. En vind ik dat Nederlandse bedrijven de voorkeur genieten. Er is in Nederland nog volop gelegenheid om je hier goed te ontwikkelen. Vandaar mijn eerdere reactie blijf in Nederland. "

Ronald van den Berg, Account Manager Tedas Security Solutions:
" Ik heb zelf als aannemer gewerkt in Duitsland en tevens met Duitse bedrijven in Nederland gewerkt. Ik deel de mening van Wietze m.b.t. dat Duitse bedrijven anders (niet per definitie slimmer) hun prijs aanbieden. Men gaat uit van een richtprijs (beschreven in het VOB) die naderhand conform werkelijk gemaakt werk zal worden verrekend. Als je zelf dus goed je eigen bouw kent qua hoeveelheden e.d. hoeft dit geen probleem te zijn aan het einde van de rit. Maar, vooral particulieren staren zich blind op de prijs en zijn veelal niet gehinderd door enige kennis zodat zij ook werkelijk de aanbieding kunnen doorgronden. Helaas is dit ook vaak bij bedrijven het geval. Als men zich vaak aan deze steen van verrekening stoot komt het werk vanzelf wel weer terug.

Tevens wil ik opmerken dat het maar net ligt aan welke materialen men gebruikt en het dus de ene keer goedkoper is met Nederlandse materialen en de andere keer met Duitse. Tevens is de aard van het werk zeer bepalend wie en wat toe te passen. Kunststof kozijnen uit Duitsland zijn meestal goedkoper dan in Nederland. Los van Komo, NEN e.d. Veel van de NEN is van de Duitse DIN afgeleid en Komo is echt niet zaligmakend, het verre van dat. Gevelstenen en dan met name baksteen is in Nederland weer veel goedkoper.

Ik heb zelf ervaren dat Duitsers gecharmeerd zijn van Nederlandse aannemers door hun manier van benaderen. Duitsers zijn veel botter in hun manier van doen en veel minder flexibel. De Duitse aannemers die in Nederland aktief zijn hebben veelal voormalig oostduitsers in dienst alsmede polen en roemenen en kunnen daarom met lage lonen werken wat dan weer terug te voeren is op prijspeil.

Ik moet Dennis wel gelijk geven in dat het kortzichtig is om niet met Duitse bedrijven te werken c.q. toe te laten. Ook ben ik van mening dat op een Nederlandse bouw de voertaal Nederlands moet zijn, ik moet in Duitsland ook Duits praten.

Dat er in de jaren 90 veel Nederlandse aannemers terug kwamen uit Duitsland en een illusie armer lag veel al aan het niet voldoende verdiepen in de Duitse regelgeving en voorschriften met alle juridische gevolgen van dien.

Concurrentie is absoluut goed en het mag niet uitmaken of dit door Nederlanders, Duitsers of iemand uit Toekietoekiestan zal zijn. Blijf appels met appels vergelijken en peren met peren. "
Piet Zijlstra, Senior Manager Verkoop Kijlstra Bestrating Veendam/D...:
" Ten aanzien van de reeds geleverde commentaren moet ik zeggen dat er wel heel veel gebouwd wordt door Duitse aannemers met name in het Noorden.
Concurrentie is altijd goed, maar het klopt dat prijstechnisch je wel degelijk moet kijken naar opbouw van de begroting. Is alles wel uitgekauwd?
Laat onverlet dat mensen die ik spreek over het algemeen best tevereden zijn over de Duitse aannemer.
Als men over Normen spreekt zou je niet alleen naar Komo en Guteschutz moet kijken, maar bijvoorbeeld ook naar de Norm of BRL zelf. Bij betonstraatstenen bijv. praat je hier over de NEN EN 1338 en in Duitsl. over de DIN EN 1338 en daar zit nauwelijks verschil in.
Ik lever zelf veel in Duitsland en tot volle tevredenheid.
Het raakt mij wel als chauvinist dat er zoveel Duitse aannemers in NL werken. Wat doet de NL aannemer dan fout of niet goed genoeg???? "

Andre Rommers, Managing Director ARtechS:
" Er zullen wel degelijk goede partijen tussen zitten vanwege hun kennis en kunnen, maar er valt in deze tijd minder projecten te verdelen.
ik vind juist dat de projecten die er zijn als eerste naar de nederlandse ondernemers toe bedeeld moeten worden, juist in deze moeilijke tijd.
Laten we eerst onze eigen "mensen" aan het werk houden.
Dit wilt niet zeggen dat ik negatief ben naar buitenlandse ondernemingen. "

Bas van Bussel, Zelfstandig bouwkundig tekenaar/ projectcoördinator:
" En als nederlandse nu of over een klein periode opdrachten uit Duitsland kunnen binnenhalen? Mogen de nederlandse aannemers die dan ook niet aannemen? "


Leo Rieswijk, 3D-modeler bij CD20 Buildingsystem:
" Mijns inziens is en blijft er marktwerking bij vraag en aanbod. Hier kan ik met mijn ervaring wel voorzichtig zeggen dat het een gelijkspel is, we hebben in goede tijden ook massaal in bijvoorbeeld Berlijn en het Roergebied mee mogen bouwen. Gewoon omdat de duitsers te ver door gingen met massief en duur bouwen.
Nu lijkt het wel omgekeerd, in Nederland houden we de traditie in eer lees stroperige bouwbesluit impulsen, omarmd door de 2D aannemer, terwijl in Duitsland kant en klare woningen in passiefbouw van alle denkbare productencategorien uit een catalogus kan komen, let wel ook hierin is voorwerk, denkwerk en ervaring in meegenomen.
Een meer protectionistische markt zou ikzelf nu in Nederland wel verwelkomen, dat was indertijd ook in Duitsland zo, potdicht. Gewoon (zelf) doen en beter als het kan! "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+