BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouwprof Aldert Zoetelief stelt in de linkedin groep van BouwProfs de volgende vraag:

Waarom zou je je als bedrijf laten certificeren? Veel opdrachtgevers vinden het eigenlijk een wassen neus toch die certificaten? Wie is het hiermee eens? Of vindt u dat je met certificering wel geld kunt besparen?

Heeft u een mening over het certificeren? Laat het horen op BouwProfs en reageer.

Weergaven: 330

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het doel van certificeren is aantonen aan derden dat weer andere derden hebben aangetoond wat de eerste derden wilden weten. Wie certificeert de tweede derden? Oh ja, dan zijn de derde derden enz.

Economisch een geweldig systeem. Certificeren kost (veel) geld, het is feitelijk geen product, maar door het een te certificeren kan het ander niet achterblijven. Door de keuze te hebben uit wel gecertificeerd en niet wordt het idee van betrouwbaar of maatschappelijk verantwoordelijk geïntroduceerd en mensen kiezen daar graag voor, mits het niet duurder is.

Certificering in relatie met veiligheid/kwaliteit is een goed en mogelijk onmisbaar streven. De bijna oneindige stroom aan certificaten op elk denkbaar gebied is niet nodig. De betrouwbaarheid van de certificering wordt nauwelijks gecontroleerd. De toegevoegde waarde is twijfelachtig. Wat is de waarde van een scharrelei-certificaat voor de consument indien blijkt dat het niet afkomstig is van scharrelen of dat 'scharrelen' niet meer betekend dan een paar vierkante centimeter meer starruimte.

Mijn mening is dat verificatie een veel beter, eerlijker en doeltreffender instrument is voor het 'meten' en ‘controleren’ van hetgeen je wilt ‘certificeren’. De certificeringbehoeftige claimt een bepaalde kwaliteit, duurzaamheid, toepassingsmogelijkheden enz. en levert hiervoor zelf de bewijzen aan die publiek gemaakt worden. Elke geïnteresseerde mag hierop reageren en (kritische) vragen stellen waarop een antwoord moet volgen of bewijzen of meetrapporten enz. Wanneer elke denkbare vraag is gesteld en alle twijfel is weggenomen met de antwoorden is de verificatie compleet en is het geclaimde realiteit geworden. Heel goedkoop en veel toegevoegde waarde. Claims bezijden de waarheid zullen niet snel aangeboden worden. Starters kunnen zonder investering een innovatie laten verifiëren. Greenwashing wordt geëlimineerd. Je realiseert certificatie op elk gebied, zonder certificaat. Het idee is genoemd ZeroCertificate en vooruitlopend op een website waar claims. vragen en bewijzen gepost kunnen worden zijn de LinkedIngroup ZeroCertificate en twitter account @ZeroCertificate gestart.

 

René de Klerk

 

 

Beste Albert,

Certificeren om het certificaat is in principe natuurlijk zinloos. Daarop is één uitzondering en dat is als de markt er waarde aan hecht. Dat komt heel regelmatig voor en dat blijkt dan uit een uitvraag. Of de opdrachtgever er daadwerkelijk iets mee doet is de vraag, maar het maakt wel het verschil tussen meedingen of niet.

Als je je bedrijfsprocessen te structureren en verbeteren dan kan certificering zeker de moeite waard zijn. De periodieke controles houden je bij de les. Kies wel een goede certificerende instelling. Hoewel de beoordelingsrichtlijnen in de meeste gevallen helder zijn zie ik (te) vaak auditors die naar de letter toetsen en niet naar het beoogde effect kijken.

Voorbeeld: veel zuditoren nemen genoegen met het tonen van een kalibratiecertificaat van meet instrumenten. Dat kan nautuurlijk geen doel zijn; het gaat om het beheersen van de meetinstrumenten. De auditor zou dus moeten kijken hoe het beheersen vorm wordt gegeven en of bijvoorbeeld vroegtijdiog afwijkingen wordeen geconstateerd. Die zijn immers van invloed op de kwaliteit van het werk.

Een andere reden om te laten certificeren kan zijn om je te onderscheiden in de markt. In een markt waar veel geld omgaat gaan piraten zich mengen in de strijd om het werk. Opdrachtgevers kunnen niet altijd goede van slechte bedrijven onderscheiden. Dan kan een certificaat het verschil maken.

Specifiek voor de bouw zijn erkende kwaliteitsverklaringen (o.a. certificaten) van belang om aan te tonen dat wordt voldaan aan de regelgeving. Dat kaan veel tijd en geld besparen bij het aanvragen van een omgevingsvergunning voor bouwen. De ambtenaar mag op dat onderdeel niet nader toetsen of eisen stellen.

In een markt van onzekere opdrachtgevers (bijv. particulieren) kan cerrtificering in combinatie met een verzekerde garantie (zoals BouwGarant) een belangrijke rol spelen.

Ten slotte is certificering bijzonder nuttig om innovaties in de markt geaccepteerd te krijgen. Het telkens weer overtuigen van potentiële klanten van de kwaliteit en de eigenschappen van een nieuw product wordt met een certificaat van een gerenommeerde instelling een stuk eenvoudiger.

Maak vooral goede keuzes in de (te beschrijven) procedures: ze moeten of voordeel (tijd, geld, kwaliteit, minder klachten, etc.) opleveren of een wettelijke verplichting afdekken.

 

Vriendelijke groet,

Peter Ligthart

 

 

Certificeren zegt niets over de producten die niet gecertificeerd zijn. Het helpt wel bij de selectie van voorwaarden, waar een product aan moet voldoen. Voor kleine ondernemingen is certificering vaak niet te betalen. Hierdoor worden ze al in heel veel gevallen uitgesloten van deelname aan allerlei projecten. Certificering zou eerlijker zijn als iedereen er voor in aanmerking zou kunnen komen, mits natuurlijk aan de voorwaarden voldaan. Dat zou betekenen dat certificering op een andere manier gefinancierd zou moeten worden.

 

Pieternel Peltenburg, Natuurlijk Kleurrijk

Als je werkaanbod genoeg hebt waar geen certifiacten nodig zijn, vooral niet doen, geeft veel extra kosten.

 

Veiligheid, kwaliteit & miliue is een te belangrijke zaak ! Zeker in grotere organisaties is het een absolute must om in control te blijven. Dus voor een professionele organisaties is het dus logisch een eis zowel voor de opdrachtgever als opdrachtnemer.

Als je als opdrachtgever t een wassen neus vind is er kennelijk sprake van een kennisachterstand op dat gebied.

 

Wij kunnen niet zonder in elk geval.

Product certificering is een kwaliteits garantie.

Dat geld dan ook voor de certificering van een bedrijf.

Een garantie die je als bedrijf aangetoond krijgt voordat je met een ander bedrijf in zee gaat.

Het kan dus belangrijk zijn als je die klanten ook wil bedienen die er waarde aan hechten dat een bedrijf gecertificeerd is.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+