BouwProfs

De bouw online verbonden.

Cradle 2 Cradle tijdens de ontwerpfase, waar moet je rekening mee houden?

Om een Cradle 2 Cradle product goed in de markt te kunnen zetten dient men al in de ontwerpfase van het product de “cradle to cradle princpes” te hanteren. Dit betekent dat aan het einde van de levenscyclus het product weer kan worden gedemonteerd en dat alle gebruikte materialen goed sorteerbaar zijn en hergebruikt kunnen worden.

Met welke aspecten dien je als bedrijf rekening te houden als je cradle to cradle producten ontwikkelt? En wat betekent het inzetten van C2C voor je productontwerp, materiaalkeuze, werkwijze en productieproces? En in hoeverre is het mogelijk de totale levenscyclus mee te nemen zoals: energie, kosten, logistiek, onderhoud, kennis/opleiding, hergebruik en afvoer?



Weergaven: 1567

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik ben al jaren bezig om de ontwikkeling op dit gebied te volgen.

Ken je het boekje van Anne-Marie Rakhorst. De vertaling van het werk van M. Braungart & W. MCDonough.

Cradle to Cradle.

van wieg tot wieg.

Het begint met conceptueel denken, dus niet alleen het gebouw. maar alles wat dat gebouw beinvloed of dat door het gebouw wordt gebruikt. aan materialen en energie.

Wat blijft erover na de levenscycles hoe kunnen de kostbare grondstoffen weer benut worden en niet alleen omvormen van de zware metalen tot gemeentepaaltjes.

Bij Slimbouwen (zie www.slimbouwen.nl) wordt al bij het ontwerp rekening gehouden met nieuwe nu niet bekende wensen aan het gebouw. Door  gebouwen 'omnifunctioneel' te ontwerpen kan het gebouw 'eindeloos' gebruikt worden !

Om ver te komen met C2C moet je om te beginnen niet fossiel denken, generalisten zijn nodig die alle processen met elkaar in verband brengen, de vraag is dus goed gesteld.

Als je te vroeg specialisten inzet dan stopt het ´out of the box´ proces. Begrijp me niet verkeerd, verderop in het proces zijn van allerlei specialisten nodig!

Als je ontwerp, hoe energie zuinig dan ook, uitgaat van fossiele brandstof, kun je met efficiëntie de negatieve effecten verminderen. Efficiëntie heeft altijd een grens. Met technische ingrepen en toevoegingen  zijn we nu in de buurt van die grens aanbeland.

Met een ´ander verhaal´ kom je een heel eind. Ik heb dat gerealiseerd in een pilot gebouw, tevens heb ik een businesscase opgesteld waar de hele vraag van Michel Eek in behandeld wordt. De uitkomsten zijn hoopgevend en inderdaad `it´s fun`

Deze businesscase komt niet online maar wil ik uiteraard  wel delen in een gesprek.

Op www.schonewoning.nl is ook van alles te lezen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+