De bouw online verbonden.
De bouw kan de crisis niet veranderen, maar wel haar houding. Dat is de kern van de nieuwjaarsboodschap van een aantal kopstukken en opdrachtgevers in de Cobouw Nieuwjaarsenquête.
Bouw moet minder traditioneel worden
“Darwin zei ooit: Het zijn niet de sterksten of de slimsten die overleven, maar degenen die zich het beste weten aan te passen. En gelijk had hij. Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan.” Die nieuwjaarsgedachte is afkomstig van Nico Rietdijk, directeur van de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB).
De stelling is exemplarisch voor de boodschap van vele bouwbonzen. Volgens Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat mag de bouw minder traditioneel worden. “De samenwerking en kennisuitwisseling in de bouw moet verbeteren. Innovatie is het sleutelwoord om in de toekomst kwaliteit te kunnen blijven leveren.” (bron: cobouw.nl)
Mijn vraag aan jou luidt: Hoe moet de bouw veranderen, en welke innovaties moeten de drijvende kracht achter deze veranderende houding worden?
Tags:
De bouw zal in haar houding sterk verder moeten groeien. We zullen in de bouw duurzaamheid meer en meer als een belangrijk criterium moeten gaan beschouwen. Daardoor zal verbouw toenemen en o.a. meer accent op enenergiebesparing en hergebruik van onderdelen gelegd worden. Zeer uitdagend voor totaal vernieuwde wijze van bouwen en verbouwen. Een aantal bouwbedrijven zijn hier al zeer actief mee bezig.
Daarnaast moeten we rekening houden met het feit dat bouwvakkers langer zullen moeten werken, omdat de gemiddelde werkleeftijd in Nederland zal toenemen, omdat we gemiddeld ouder worden. Dit is mogelijk als voor de oudere bouwvakker werk aangepast aan zijn mogelijkheden en fysieke talenten aals vanzelfsprekend deel van de uitvoering worden. Dus duurzaam bouwen vraagt ook om goed werk voor de oudere bouwvakker en geeft daarmee ook kansen voor mensen met specifieke talenten (o.a. Wsw). Een werkwijze hiervoor heb ik als concept uitgewerkt en heeft veel positief draagvlak bij bedrijven. Invoering wordt nu meer actueel. Dus voor bouwbedrijvenzijn het belangrijke veranderingen, omdat samenwerking van bedrijven de weg naar duurzaamheid voor gebouwen en voor de bouwers versterkt. Laat dit onderwerp een belangrijk punt worden en zo mogelijk proactief verder wordt ontwikkeld en via een experimenteel project op mogelijkheden in beeld wordt gebracht. Zo mogelijk in te vullen via het extra budget dat de overheid voor de bouw heeft gereserveerd.
Ik vind dat de bouw al enorme stappen heeft gemaakt in de afgelopen jaren. Als ik zie hoe duurzaam bouwen eigenlijk een gewoonte is geworden, dan vind ik dat positief. Er wordt wel vaak gekeken naar de dienst/product die/dat wordt geleverd. Misschien is kijken in de eigen bedrijfsvoering nog wel een belangrijk punt van de komende tijd (dat heeft ook te maken met leeftijd van werknemers, zoals door Arno genoemd).
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door