BouwProfs

De bouw online verbonden.

DE gouden eeuw: kunnen we ons maakbare land opnieuw maakbaar maken door onafhankelijk te worden van buitenlandse energie?

Ik zag net op TV een serie over de gouden eeuw. God maakte de wereld en Nederlanders Nederland! Wij kunnen zeer veel als burgers. De Beemster is zo'n voorbeeld. Geen kasteel in het midden voor de adel maar juist door de burgers zelf gemaakt.

Kunnen we Nederland weer opnieuw maken? Energie neutrale woningen, eigen stroom maken met windmolens en zonnepanelen etc etc. De wijk of stad  autarkisch. Power to de people zeggen we nu maar deden ze 400 jaar geleden.

Laten nu beginnen als burgers om energieneutraal in de regio voor elkaar te krijgen. Wie wil mee doen? en hoe gaan we het aanpakken?

Weergaven: 693

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Weet ik ben pas in Brussel geweest. Maar gaat het niet om de enthousiasme over passiefhuis verder te brengen? Kennis kan je er niet in stoppen zoals in mais in de ganzen voor de paté, maar moeten ze zelf willen slikken. Hiervoor is nodig om goede "bakens" uit te zetten van projecten die wel goed zijn gegaan. Deze analyseren, shadow teams opzetten, de enthousiaste mensen laten zien waarom en hoe goed het is en dan met goede kennis aan het werk gaan. Wij hebben daar geld voor gekregen om met ambitieuze bouwers en adviseurs samen aan de slag te gaan op gebied van integraal ontwerpen, nieuwe financiële constructies op te zetten, onderwijs aan te sporen etc etc om tot energieneutraal bouwen te komen.

Dus ipv een "muur" tegen te hebben, samen zoeken met die "aannemers" aan tafel te zitten en hun vragen beantwoorden met een set van oplossingen. Dat hebben ze in België ook gedaan!

Ja dat is de juiste houding, die ondersteun ik geheel, ons handelen richt zich hierop, het is primair een hele leuke nieuwe uitdaging met eindeloos veel mogelijkheden en kansen.

Zo ben ik enkele jaren gestart met een plan voor de duurzame renovatie van een basis school, de wilgenstam in Rotterdam , dit heeft veel tijd en energie gekost maar het is ons gelukt om het project tot een goed einde te brengen. Een 50er jaren school als nieuw van energie label G naar A++ klaar voor de komende 30jaar gerealiseerd o.a. met een NESK subsidie.

Nu zijn we in gesprek met de gemeente Rotterdam om te kijken of dit concept op de bestaande na oorlogse scholen toegepast kan gaat worden (dit zijn enorme energie slurpers) 

Ja leuk, die heb ik gezien. Fantastisch! zulke projecten moeten we als "bakens" hebben en laten zien. Exposure geven. En dan anderen overtuigen.

En afstappen van alle zogenaamde garanties en labels, belangen en noem alle weerstanden maar op....maar echt kijken wat goed en duurzaam is voor iedereen. 

onafhankelijk worden van het buitenland, betreffende energie? Wat juist naar voren komt in het programma over de gouden eeuw is dat we afhankelijk zijn van het buitenland en daar onze rijkdommen vandaan hebben en halen. Waarom zouden we onafhankelijk willen worden van het buitenland betreffende onze energievraag? Ik zou het niet weten, als het goedkoper kan in het buitenland, vooral doen! Daar wordt je "rijker" van. Nu zeg ik niet dat we andere volkeren moeten gaan uitbuiten, en energie neutraal bouwen is prima, zelfs fantastisch. Maar de drang naar autarkie, daar begrijp ik niks van, daar wordt niemand beter van, wij niet en ook niet de wereld.

@wouter je brengt een interessant thema naar voren. Niet alleen onze rijkdom is aan de orde, maar ook het inkomen van velen over de wereld. Eerlijke handel is dan wel een noodzakelijke basis en dus betalen voor de werkelijke waarde. Tegelijkertijd zullen we slimmer moeten worden als het gaat om behoud van grondstoffen: die zijn werkelijk eindig.

Het benutten van energie en het behoud van grondstoffen gaan nog een groot beroep doen op het menselijk innovatievermogen én op de vaardigheden en bereidheid om tot nieuwe oplossingen te komen. Daarvoor is ondernemerschap een sleutel, zowel in bedrijfsleven als in overheid en bij maatschappelijke spelers. Voor mij een actuele discussie. Komende donderdag komt er een groepje mensen bijeen (die elkaar nog niet kennen) om te bespreken wat we in die lijn kunnen doen. Om 15.30 uur bij mij op kantoor in Amsterdam (KNSM-laan 65). Sluit je aan als je zin hebt en wilt/kunt.

@wouter, zo bedoelde ik het niet; het heeft geen zin om autarkisch te gaan worden. Maar afhankelijk worden van het buitenland is het andere uiterste, dat moet ook niet.

@Douwe, kijk eens op DNA in de Buw site (www.dnaindebouw.nl). Wij doen ongeveer hetzelfde en komen donderdagavond bij elkaar in het bezoekerscentrum in sonsbeek Arnhem. Thema van die afond is hoe ga je om met installaties voor energieneutraal bouwen. Volgende week gaan we weer bezig houden met analyse van goede voorbeelden.

Wij als DNA in de bouw hebben geld om jullie ambitie op het gebied van energie neutraal bouwen waar te maken. We faciliteren als vereniging, ieder die meedoet, om zijn ambitie waar te maken.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+