BouwProfs

De bouw online verbonden.

Delamineren en scheuren parketvloer, waar gaat het fout?

Ik heb een vraag over het delamineren en scheuren van parketvloer. Half februari j.l. een parketvloer gelegd, duovloer van 12mm multiplex met 4mm eiken toplaag, ca. 23cm breed. De vloer is verlijmd op een bestaande z.c. dekvloer met vloerverwarming. Het leggen van de vloer was onderdeel van een grote verbouwing. De vloer is de dag na levering gelijk gelegd.

Na 4 dagen is de vloer afgedekt met Multicover ademend van Easydek, geschikt voor het afdekken van versgelegde parketvloeren. Link naar het produkt: http://www.easydek.com/nl/producten/multi-cover-ademend/

Na 5 dagen is de vloerverwarming aangegaan volgens het stookprotocol, aangevangen bij 25 graden. 

Na ca. 3 weken is het afdekvlies verwijderd. Op dat moment bleek bij een 5 tal planken de verschillende lagen multiplex te delamineren. De verlijming van de plank op de ondergrond en de verlijming van eiken toplaag op het multiplex waren nog intact. Daarbij was bij ca. 50% van de planken de eiken toplaag in de lengterichting gescheurd.   

Bij het leggen van de vloer is de luchtvochtigheid niet gemeten, maar op dit moment is de luchtvochtigheid 40-45%, waarbij de woning wordt bewoond door een groot gezin. Het is aannemelijk dat de luchtvochtigheid in de periode na het leggen lager is geweest (<45%), zeker gezien de lange droge winterperiode. De ruimte is na het leggen niet bevochtigd met en luchtbevochtiger o.g.

Wie kan mij zeggen waar het is mis gegaan?? Moeten we het zoeken in de kwaliteit van de planken?? Of het afdekken van de vloer in combinatie met vloerverwarming?? Is het de lage luchtvochtigheid geweest??

De droge kruipruimte is overigens na-geisoleerd met Ton-Zon isolatie. 

Ik ben er erg benieuwd naar jullie reactie en ervaringen. 

Bedankt. 

Koning Bouwregie | Jack Koning  

Weergaven: 5104

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Jack Koning,

Mijn ervaring is dat als de eiken toplaag loslaat ,het te maken heeft met vocht. Het zou kunnen zijn dat na het leggen de vloer te nat is afgenomen, of dat tijdens het afdekken de luchtvochtigheid te hoog is geweest. Hierdoor laat de verlijming van de eiken toplaag met de multyplex los. Meestal zie je de schade die hierdoor ontstaat pas op een veel later tijdstip. Meestal zie je de schade als de luchtvochtigheid zeer laag is zoals bij zeer strenge vorst en vaak als de luchtvochtigheid dan weer stijgt lijkt de schade zich te verminderen. De vloer is in ieder geval zo erg beschadigd dat deze in zijn totaal vervangen zal moeten worden.

Succes! en hoop dat je wat met deze info kunt.

 

Met vriendelijke groet,

 

Martin Jansen

Forehand

www.squash-onderhoud.info 

"Beste heer Jansen, 

Het is niet de eiken toplaag die los laat, het zijn de verschillende lagen multiplex die los komen van elkaar. En dus de lengtescheuren in de eiken toplaag. 

Bedankt.

Beste Jack,

Bij het leggen van parket wordt eerst de vochtigheid gemeten van de onderliggende vloer (hier dus zandcement) en wordt het parket opgeslagen in de ruimte waarin het gelegd wordt, zodat het kan acclimatiseren (hier dus 20graden en 40-60%RV of wat lager vanwege de vloerverwarming).

Lijm is de sterkste verbinding in deze vloer en dus zal bij spanningen in de vloer het op een andere plaats in het hout zelf loslaten of delamineren. Als alles 'open' scheurt betekent dit dat het hout veel droger is geworden in de tijd tussen het leggen en het scheuren nu. Het lijkt erop dat de houten vloer in te vochtige staat is aangebracht. En door de vloerverwarming alsnog is gedroogd tot de staat van nu. Jammer maar helaas, niets meer aan te doen. De 'vloerenman' had dit naar mijn idee moeten weten.

Groet,

Mathilde Wansdronk

Ekodomus

Beste heer Koning,

Uit uw verhaal maak ik op dat de vloer nog was afgedekt, toen u met het stook protocol bent begonnen. Dit kan ook een oorzaak zijn van de problemen met de parketvloer. Het folie kan wel ademend zijn maar het houd wel de warmte langer vast.

 

E.Pool

Onderhoud van parket 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+