BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wie heeft ervaring met het installeren van zonnepanelen met keramische leipannen?

Gerrit Jan Hoogland stelt in onze Linkedin groep Duurzaam Bouwen de volgende vraag:

Ik wil zonnepanelen laten installeren op mijn dak met keramische leipannen. Volgens de leverancier van de leipannen (merk Koramic) kunnen de leipannen door de lokale druk van de bevestigingsbeugels op de pan leiden tot breuk (de beugels moeten op de pan komen te liggen) en is dit soort dakbedekking niet echt geschikt voor de installatie erop (het is een redelijk kwetsbaar systeem; het dak is niet beloopbaar zonder leien te breken).

De installateur van de zonnepanelen stelt voor om de leipannen te verwijderen, een extra laag EPDM aan te leggen (er ligt al een waterkerende kunststoflaag onder de leien in verband met de hellingshoek van 25 gr) en de panelen daarop te installeren. Dus verzonken met de leipannen.

Ik ben op zoek naar ervaringen van de installatie van zonnepanelen op deze dakconstructie. Wie kan helpen?

Weergaven: 2661

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het bedrijf Synroof heeft de nodige informatie voor een leien dak met solarpan in dak systeem.

www.synroof.nl

Beste Gerrit Jan,

Daar gebruik je vervangende leien van aluminium voor op de plaatsen van bevestiging, zijn standaard produkten.

Beste Gerrit Jan,

Behalve een bouwkundig advies en calculatiebureau www.bouwplan.biz heb ik ook een bedrijf in zonnepanelen www.prezon.nl Wij leveren en monteren de C21 zonnepanelen die indak geschikt zijn in combinatie met de stonewold dakpan en ook een soortgelijk systeem van monier. Wil je de zonnepanelen echter toch OP het dak gemonteerd hebben dan kan dat met speciale leihaken. Het is echter wel mogelijk dat er hier en daar wat aan de pannen geslepen moet worden, om spanning weg te halen.

Kortom: we kunnen het oplossen.

 

Beste Gerrit-Jan,

Het voordeel van een gewelfde dakpan is dat de steun voor bevestiging van PV paneel in de wel van de dakpan kan plaatsvinden. Bij platte dakpannen heb je geen welf. Indekken is het meest praktisch en voor de hand liggend. Draag wel zorg voor een juiste afdichting onder de panelen. Zelf heb ik ook een dak met platte leipan, geen lei maar Leipan? Hierin de panelen verdiept ingewerkt. Onder de panelen een 4-laagse dampopen folie. Rondom de panelen afgewerkt verholen goten en een verbinding met epdm tussen paneel en verholen goot. Misschien een alternatief. Kijk eens op http://www.smartroof.be/

Succes

Fier Dakcontrol

Joost StemkensJ Paul Cantineau zei:

Zijn er ook andere plaatsen waarop de PV panelen gemonteerd kunnen worden i.pv. op je prachtige woning?

Biv. een carport met panelen, een pergola van PV panelen of zomaar een prachtige panelen boom?

Nee, er is geen andere plaats dan het dak (overigens mooi op het zuidwesten georiënteerd).

Hallo Gerrit-Jan,

Wij, SP Engineering hebben in Belgie heel vaak met succes PV gemonteerd op leiendaken. Een goede dakhaak gebruiken en correct werken. Het kost iets meer maar dan is het ook goed gedaan. Ik kan je daar goed mee helpen. Hier op deze site heb ik onder onze naam een paar foto´s geplaatst.

Sommige installateurs boren een gat in de lei en schroeven er dwars doorheen. Dat is geen goede oplossing. Boven dien mag dit niet als er mogelijk asbest in de lei is verwerkt.

Ik adviseer je graag. mvgr Peter Smits

Bijlagen:

Beste Gerrit Jan,

Ik adviseer je te kijken naar een geintegreerd PV-systeem. Dus PV panelen die tussen de leien liggen en de functie van de leien overnemen.  de voordelen zijn dat de bevestiging rechtstreeks op de panlatten uitgevoerd kan worden, het is fraaier dan een op-dak systeem en de dakafwerking wordt lichter ipv zwaarder. Kijk maar eens op onze website http://www.monier.nl/producten/productcatalogus/p/zonne-energiesyst...

succes ermee

Monier

Jan van Leeuwen

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2022   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+