BouwProfs

De bouw online verbonden.

Vraag over plaatsing van gevelkozijnen in gevels op de erfgrens.

Ik ben bezig met het realiseren van een woning in een monumentale opslagloods van twee verdiepingen. Op de begane grond zijn de slaapkamers , de badkamer en wasruimte gepland, op de verdieping de woonkamer met nog een slaapkamer.

Alle gevels staan tegen de erfgrens, de rechter gevel is voor tweederde aangebouwd, bij de linker gevel staat de naastgelegen woning op 1,2 meter afstand.

In de zijgevels worden gevelkozijnen aangebracht. Mogen deze gevelkozijnen, voorzien van ondoorzichtig en brandwerende beglazing, op een normale hoogte geplaatst worden?

In mijn beleving moeten de gevelkozijnen tenminste 2,0 meter boven peil geplaatst worden. De regels hierover kan helaas niet meer terugvinden. Wat zijn de regels voor het plaatsen van deze kozijnen?

Op BouwProfs worden meer discussies gehouden over het thema gevels. Bekijk ze hier.

Weergaven: 2482

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Andries,

In burgerlijk wetboek 5 art 50/51 staat het volgende:

Art. 50:
Tenzij de eigenaar van het naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, is het niet geoorloofd binnen twee meter van de grenslijn van dit erf vensters of andere muuropeningen, dan wel balkons of soortgelijke werken te hebben, voor zover deze op dit erf uitzicht geven.

Art. 51:
In muren, staande binnen de in het vorige artikel aangegeven afstand, mogen steeds lichtopeningen worden gemaakt, mits zij van vaststaande en ondoorzichtige vensters worden voorzien.

In het bouwbesluit volgens de NEN2057 (spiegelsymmetrie) wordt alleen aangegeven dat deze lichtopeningen niet meegenomen mogen worden in de daglichtberekening.
De ventilatie moet d.m.v. gebalanceerde ventilatie plaats vinden omdat ook hier de eigenaar van het aangrenzend perceel kan uitbouwen op de erfgrens.

Succes Michael

Ik zou je adviseren om naar de gemeente te gaan of naar www.omgevingsloket.nl. Omdat het pand een monumentale status heeft, is goedkeuring van de monumentencommissie nodig. En het Burgerlijk Wetboek erop naslaan natuurlijk, zoals Michael al aangaf. 

Beste Andries,

Volgens mij zit het als volgt:

Binnen 2 meter van de erfgrens mag je:

- geen kozijnen maken met doorzicht

- geen draaiende delen uitvoeren.

- geen ventilatieroosters uitvoeren.

Aan de peilhoogte van deze kozijnen worden geen eisen gesteld, ze zijn immers al ondoorzichtig...

Je mag ze dus op een normale hoogte plaatsen.

Met vriendelijke groet,

Maurice van Dinther - bouwkundePro

geachte andries 

de regelgeving over het plaatsen van kozijnen op minder dan 2 m1 uit de erfgrens staat beschreven in de bouwwetgeving van de woningwet onder het hoofdstuk Burenrecht 

groeten Co Min

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2022   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+