BouwProfs

De bouw online verbonden.

De laatste tijd zie je steeds meer montageframes voor pv-panelen op de markt verschijnen met een hellingshoek van 12 en 15 graden.

Volgens mij is de optimale hellingshoek voor pv-panelen 36 graden. Toch worden de montageframes met 12 en 15 graden door diverse leveranciers aanbevolen.

Wat zou een reden kunnen zijn om geen montageframe van 35 graden op platte daken toe te passen?

Deze vraag is gesteld in de BouwProfs Linkedin groep door Kees Bel, projectleider Ymere.

Weergaven: 1033

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Kees, het antwoord op je vraag is simpel, je kunt meer kWh per M2 oogsten. De frames van 36 graden werpen een erg lange schaduw, dus de volgende rij moet een eind verderop staan. Bij 36 graden kun je dus relatief weinig panelen kwijt. Doordat de prijzen van de panelen zo enorm gedaald zijn de laatste jaren is het effectiever om ze iets vlakker te leggen en dichter op elkaar. Dat levert per M2 meer kWh op en levert een effectievere investering op. Buiten dit alles heb je ook minder ballast nodig omdat de frames minder windgevoelig worden. Dat geldt zeker voor gekoppelde frames die ook nog windplaten toepassen.  

Beste Kees,

Het rendement is misschien iets lager. Het probleem is alleen dat onze daken te klein zijn. Zeker wanneer de juiste randafstanden ook nog eens aangehouden worden inzake de windbelasting. Wanneer de panelen onder een hoek van 36 graden geplaatst worden dan zijn er twee nadelen. De eerste is esthetisch, ze zijn goed zichtbaar. De tweede is dat de panelen dan veel verder uit elkaar komen te staan om geen schaduw te geven op de rij er achter. Per saldo kun je dan op hetzelfde oppervlak veel minder panelen kwijt en dus een lagere totale opbrengst. Vandaar dat gekozen wordt voor systemen van 10 tot 15 graden.

Beste Kees,

PV panelen zijn goed maar waarom neem je geen PVT-panelen dwz panelen waarmee je zowel elektriciteit alsook warmte kunt opwekken. En dus heb je 2 keer energie. Wij leggen die panele meestal plat op een dak, je verliest dan elektriciteit rendement maar doordat de panelen door het thermische gedeelte gekoeld worden (de warmte wordt immers afgevoerd) neemt het rendement op het PV gedeelte weer toe.

grt.

Peter

Beste Peter,

Mag ik vragen welke PVT panelen jullie toepassen?

gr,

Hans

Hoi Kees,

Klopt, 35 - 36 graden is een goede hoek voor PV. Maar door die hoek raak je veel ruimte door schaduw op het dak kwijt. De panelen staan achter elkaar en het achterliggende paneel moet op ongeveer 2x de hoogte van het vorige paneel geplaatst worden. In de tijd dat PV installaties 5€ per wp kosten was dat een prima oplossing. Tegenwoordig kosten systemen echter 1,5€ per wp. Door die lagere prijs kun je panelen onder 15 graden op het dak plaatsen zodanig dat er dus ook meer panelen zijn die eneregie produceren. Onder 15 graden heb je ongeveer 25% maar panelen. Daarnaast kun je in de tabel van Hespul zien dat panelen die mooi richting zuid liggen, onder een hoek van 15 graden ook nagenoeg 100% aan energie produceren. In bijlage 2 foto´s van installaties 15gr en 35gr door ons gerealiseerd.

Als u mooie projecten heeft dan zou ik die graag samen met u willen invullen. Met vriendelijke groeten Peter Smits (peter@sp-engineering.be)

Bijlagen:

Als we toch reclame maken dan zouden ook wij je graag van dienst zijn.

hans@hrdus.com 

Dag Hans,

Wij adviseren meestal de PVT panelen Energiedak van bedrijf Schiebroek. Maar Triple-solar kan ook.

grt,

Peter

Hoe zit het dan met de vervuiling; bij een lagere hellingshoek spoelt de vervuiling toch niet weg?

Dag Kees,

Goede opmerking, Je legt het energiedak altijd onder een kleine helling van een paar procent zodat het regenwater altijd afstroomt. Daarnaast dien je het dak elk jaar schoon te maken.

grt,Peter

Kees,

De ideale hoek voor zonnepanelen is 36 graden en ligging op zuid. Maar we leven niet altijd in een ideale situatie. Zonnepanelen kunnen ook in andere situaties geplaatst worden, maar hebben dan uiteraard een verlies in opbrengst. Ik heb een bedrijf www.prezon.nl en wij leveren en monteren ook zonnepanelen. Voor platte dak oplossingen zoek je altijd naar een goede mix tussen ballast (wat kan het dak aan?), opbrengst en kosten van de installatie. Met het sunbeam platte daken systeem kunnen wij met zo weinig mogelijk ballast zoveel mogelijk panelen plaatsen. Deze panelen worden in landscape (=horizontaal) geplaatst op doorgekoppelde rekken in een hoek van 15 graden. De hart op hart afstand van deze rekken is 150 cm dus er kan meer geplaatst worden als bij een hogere hoek van bv 35 graden. Dan moet je nl. al gauw een hart op hartafstand (om schaduw te voorkomen) toepassen van 260 cm!
Het verlies in opbrengst van 15 in vergelijk tot 35 graden is slechts 5% en daar staat tegenover dat je meer panelen kunt plaatsen. Vandaar de veel toegepaste hoek van 15 graden.
Overigens staan we altijd open voor business...


  

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2022   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+