BouwProfs

De bouw online verbonden.

Voor een klant heeft een dakdekker het platte dak van de nieuwbouwwoning gelegd. We zijn er niet tevreden over. De dakdekker heeft eerst een PE-folie gelegd en daarover PS-schuim 80 op afschot. Daaroverheen heeft hij PIR-platen gelegd (geen afschot). Afgewerkt met Amerikaanse EPDM.
 
Doel dak: beloopbaar, dakterras, glazenkoepel, zonnepanelen en balustrade. Het dak golft/beweegt als je erover heen loopt. We hebben de indruk dat de aangebrachte piepschuim platen niet goed op elkaar aansluiten waardoor er lucht en speling tussen zit. Ook hebben we onze twijfels over de drukvastheid van het ondermateriaal en de wijze waarop het afschot is aangebracht.
 
Verder onze bevindingen op een rij:
  • het afschot is niet aangebracht zoals afgesproken;
  • het afschot is slecht aangebracht
  • slechte afwerking van de hoeken
  • overlap van EPDM is te kort (op verschillende punten wordt de opstand niet eens bedekt met EPDM)
  • een gat in een afwerkingsrand
  • De aangebrachte piepschuim plaaten sluiten niet goed op elkaar aan waardoor er lucht en speling tussen zit. Daardoor golft het dak als er overheen gelopen wordt en komen parkers en drukplaatjes onder spanning te staan)
  • De gebruikte materialen onder de PIR-platen zijn niet drukvast;
  • er staan plassen op het dak
  • het water loopt via een kuil bij het dakluik naar de afvoer nabij de voordeur
  • de hoofdafvoer is nu nabij de voordeur, terwijl afgesproken is dat de hoofdafvoer bij de kelder zal worden gerealiseerd
  • De parkers en drukverdelingsplaatjes zijn niet goed aangebracht waardoor de parkers door het EPDM steken.
Kunt u ons ook adviseren in deze?

Weergaven: 4674

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Mijn antwoord is het volgt

Als ervaringen die ik heb met deze dakbedekking wil ik het volgende zeggen, ten eerste kun je niet zo dat even beoordelen, je moet het zien dan ook, een foto kan, maar kan al een vertekend beeld geven, wel moeten we rekening houden dat EPDM nooit helemaal strak is, en belopen zul je moeten doen niet op de bedekking zelf, daar zal je dan een tegel op moeten leggen of waar je niet loopt grind voor opwaaien, maar het parkeren snap ik niet helemaal, de onderplaat zal dan geparkert zijn, en die is vaak verdiept, heb even van een Firma het handboek bij gedaan, waar ik goede ervaringen mee heb zo kan je zien wat ze moesten doen om een goed dak aan te brengen 

Bijlagen:
Ik neem aan dat de dakdekker bij een organisatie is aangesloten welke onafhankelijk advies kan geven. Anders zijn er diverse bedrijven gespecialiseerd in onafhankelijk advies.
Beste Renske,
PIR is prima geschikt voor platte daken, de drukvastheid is vergelijkbaar met PS 150 wat ook voor beloopbare daken gebruikt wordt. Beide zijn goed bestand tegen gelijkmatige belastingen maar minder tegen puntbelasting.
Hoe is de dragende constructie precies opgebouwd?
Je geeft prefab aan, maar wat is de opbouw en overspanning van de elementen?
Als de onderconstructie onvoldoende draagkrachtig is en te veel doorbuigt beweegt het dak merkbaar als je erover loopt.
Zijn beide isolatieplaten mechanisch bevestigd?
Wat is jouw rol geweest in het bouwproces, of ben je er nadien pas bij betrokken geraakt?

Ik wil alleen even over de technische aspecten hebben. Het dak is uitgevoerd conform de constructeur. Sjak geeft aan dat PIR vergelijkbaar is met PS 150. Ik weet dat PIR drukvast is, maar heb mijn twijfels over de PS 80 dat onder de PIR op afschot is gelegd. Is deze PS wel drukvast genoeg? En leg je eerst PS onder afschot en daarna de PIR erover?

"Ik wil alleen even over de technische aspecten hebben."

Kan, maar wel vreemd, vind ik.

De 150 en de 80 aanduiding slaan volgens mij op de kilo per m3 grondstof gebruikt voor het materiaal.

Hoe meer kilo's, hoe harder het materiaal wordt.(en zwaarder natuurlijk)

Zie normering hierover

Beste mensen,

Jullie verwaarlozen de contractuele aspecten. Betalingen inhouden kun je alleen als de je uitvoerende partij in gebreke stelt. Wat er tussen partijen gecontracteerd is, is allesbepalend. Uiteraard zullen de de EPDM stekende parkerkoppen de norm goed en deugdelijk werk niet halen, net zo min als gaten in de afwerkingsrand, maar zolang we niet op zijn minst wat beeld materiaal hebben en inzicht in de contractuele afspraken zijn we vooral aan het fantaseren.

Je kunt geen advies geven of conclusies trekken op deze vraag via de site.

De situatie is niet bekend, dit moet je ten aller tijde ter plaatse beoordelen, nooit zo via een site (hoe goed dit advies ook bedoeld is). Je weet de afspraken niet. Zijn de materialen bijvoorbeeld zelf geleverd of door de dakdekker?. Is het een erkende dakdekker? Zijn de eventuele risico's verteld? Is het een prijsafweging geweest. Is er bouwbegeleiding en zo ja door wie en wie heeft de verantwoordelijkheid?

De geplaatste bevindingen zijn eenzijdige bevindingen, kloppen deze?

Als geplaatste bevindingen juist mochten zijn, dan is er geen dakdekker aan het werk geweest.

Er zijn zoveel vraagtekens hier, dat advies gewoon onmogelijk is en ik vind het dan ook raar dat hier zoveel op gereageerd wordt met "advies".

Het enige advies wat gegeven kan worden is ter plaatse in gesprek gaan met opdrachtgever, 'dakdekker' en deskundige. Wij kunnen dat vanuit de computer niet.

Heel veel succes gewenst.

Beste Renske,

PS is simpelweg NIET drukvast wanneer toegepast in het onderhavige geval. Wanneer PS toegepast wordt onder een vloer kun je het wel als drukvast beschouwen omdat er dan geen puntbelastingen optreden.
Deze dakdekker heeft vanuit kostenoverwegingen voor deze opbouw gekozen, PS is vele malen goedkoper dan PiR. Welke van de 2 lagen op afschot liggen maakt niets uit.
Bottomline is dat dit bedrijf prutswerk levert.

Zoals in bovenstaande reacties al aangegeven, is het moeilijk oorzaken aan te wijzen zonder aanvullende info. Welke afspraken zijn gemaakt, wat was het uitgangspunt, etc. Er lijken veel klassieke fouten gemaakt te zijn, met niet afgestemde materialen en werkwijzen. Het is erg waarschijnlijk dat de dakbedekkingsconstructie beter geheel verwijderd kan worden en er opnieuw begonnen moet worden. Zaken als doordrukkende bevestigers zijn daar een sterke indicatie van, de constructie als geheel lijkt niet te deugen. Waarom kiezen voor twee lagen verschillende isolatie? Dat is niet gangbaar. De keuze voor een EPDM-membraan is sterk af te raden, juist vanwege het feit dat het een dakterras betreft. Hoewel EPDM een erg duurzaam materiaal is in termen van levensduur enzovoorts, is het niet geschikt onder gebruiksdaken. Het is net een fietsband, een klein gaatje trekt dicht, is visueel nauwelijks waar te nemen, maar lekt wel. Een veel betere keuze is bijvoorbeeld een twee-laags bitumineus systeem. Al met al, het dak onder geen enkel beding goedkeuren.

Wij zijn een onafhankelijk adviesbureau in dak- en gevelbegroeiingen, waaronder dakterrassen. Neem gerust contact op voor nader advies.

EPS, PIR,  zijn isolatiematerialen.   Welke waarde werd overeengekomen met de dakdekker?

(ook weer zoiets wat helder zou moeten worden en hier niet helder is)

Voor advies bel BDA Dakadvies, een ingenieursbureau gespecialiseerd op dakproblemen.

Succes ermee.

Met vriendelijke groet,

Han Eweg

Als ik lees:

  • een gat in een afwerkingsrand
  • waardoor de parkers door het EPDM steken.

 denk ik dat deze dakdekker niet in staat is de problemen te verhelpen!!!!!

Leo van de Wal zei:

Op basis van deze informatie kan geen serieus advies gegeven worden. Er bestaat de noodzaak tot het aanleveren van meer informatie. Denk hierbij aan zaken als hoe is de opdracht omschreven, opbouw onderdak (hout?  beton?), informatie van de gebruikte materialen (PS en PIR door elkaar? Dikte en drukvastheid van materialen), basis afspraken over waar afvoeren te plaatsen (Hoezo de hoofdafvoer op plek B als plek A is afgesproken? Geen een dakdekker zuigt iets dergelijks uit zijn duim), en bijvoorbeeld foto's over hoe het dak er nu echt uitziet.

Zonder deze info is een serieus advies niet mogelijk. Alleen maar "Niet betalen" roepen is zo makkelijk en goedkoop.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+