De bouw online verbonden.
Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken in het hedendaagse straatbeeld. Gelukkig maar want zonne energie is een duurzaam alternatief voor veel andere energiebronnen.
Hebben zonnepanelen onderhoud nodig?
Maar hoe zit het met het onderhoud van deze zonnepanelen? Een veelgehoorde mening is dat zonnepanelen weinig tot geen onderhoud nodig hebben. Maar is dat ook zo? Hoe zit het met zaken als vuilophoping, montagefouten en dergelijke? Kortom, hoe onderhoudsvriendelijk zijn zonnepanelen nu eigenlijk? En waar moet je rekening mee houden voorafgaand aan de installatie van zonnepanelen om problemen achteraf te voorkomen?
Tags:
Onderhoud:
Minimaal twee maal per jaar nalopen van:
de leidingen en de aansluitingen op beschadigingen, vervuiling en corrosie;
PV oppervlak vrijmaken van opliggend of aangehecht materiaal en ontdoen van alggroei;
totaal systeem doormeten op extra weerstanden, want dit vermindert de opbrengst en kan een gevolg zijn van ontwerp/montagefout op beschadiging/corrosie.
Losliggende leidingen zijn kwetsbaar dus vastzetten of in een goot onderbrengen.
Omgeving controleren op doorgroei van bomen/stuiken die schaduw kunnen werpen.
Wel Martien, je zet alles al op een rijtje. Kunnen we dit ook weer afsluiten.
Martien Vogelezang zei:
Onderhoud:
Minimaal twee maal per jaar nalopen van:
de leidingen en de aansluitingen op beschadigingen, vervuiling en corrosie;
PV oppervlak vrijmaken van opliggend of aangehecht materiaal en ontdoen van alggroei;
totaal systeem doormeten op extra weerstanden, want dit vermindert de opbrengst en kan een gevolg zijn van ontwerp/montagefout op beschadiging/corrosie.
Losliggende leidingen zijn kwetsbaar dus vastzetten of in een goot onderbrengen.
Omgeving controleren op doorgroei van bomen/stuiken die schaduw kunnen werpen.
Ons bedrijf LENS energie (van Herman de Zonnestroomverdeler) bouwt veel panelenvelden. We zien ook veel bestaande, wat oudere, installaties omdat we een enkele keer gevraagd worden om bestaande velden naar Herman om te bouwen.
Panelenvelden zijn praktisch onderhoudsvrij indien ze goed ontworpen en geinstalleerd zijn. Dat is helaas vaak niet het geval, zoals op de foto bij dit artikel. Het verbaasd mij dat er nog zo weinig ongelukken voorkomen. WE kennen gevallen van installaties waar wij constateerden dat 3 van de 12 omvormers nooit werden aangesloten ... 10 jaar geleden ...
Goed installatiewerk kán niet als alleen op prijs getendert en besloten wordt. Slecht uitgeschreven aanbestedingen hebben gevaarlijke toestanden als gevolg.
Principieel kan je 2 dingen doen:
- ieder jaar nalopen.
- goed actief monitoren en matchen aan benchmarks waarmee achterblijvende opbrengsten worden gesignaleerd.
Als we panelenvelden schoonmaken zien we een stijging van een paar %. De meeropbrengsten wegen meestal niet op tegen de kosten van dat schoonmaken.
LENS-energie.nl
We zijn het hartgrondig eens met wat Lens hierover schrijft!
Het begint allemaal met de installatie en daarmee dus met een goede en verstandige uitvraag ook bij zonne-energie geldt buy peanuts & you get monkeys.
Een goed aangelegde installatie zal aan kabels, stekkers, frames e.d. nagenoeg geen onderhoud nodig hebben.
Meten is weten, goede monitoringsmogelijkheden zijn dus essentieel.
Ook wij zien veel (onnodig en gevaarlijk) broddelwerk, dat zal de branche in de toekomst ongetwijfeld ook nog negatieve publiciteit gaan opleveren. Installaties die niet doen wat is beloofd, ongelukken door elektrocutie en kortsluiting en zelfs ingestorte daken omdat niet goed is gekeken naar de consequenties van de aangebrachte ballast. Dat is jammer, want het kan ook gewoon goed.
En dan de noodzaak voor schoonmaken, dit is afhankelijk van een aantal factoren: mate van vervuiling maar ook wijze van opstellen is daarbij van belang. Een portrait geplaatst paneel zal meer last hebben van ophoping van vervuiling onderin als een landscape geplaatst paneel, tenminste als het een siliciumcel paneel is.
Maar ook hier geldt dat goede monitoring erg waardevol en behulpzaam is om een keuze te maken wel of niet schoonmaken. Ook hierop kun je een kosten-baten verhaal loslaten.
Daarnaast: een slecht aangelegde installatie schoon laten maken kan levens gevaarlijk zijn! Dus daar zal je toch eerst iets aan moeten laten doen.
Twijfel over een bestaand systeem? Vraag om een second opinion.
InnoPV.nl
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Emiel Heuveling:
Een goede dakinspectie vooraf danwel vooraf een beschermende extra laag aanbrengen. Wij zien vaak genoeg platte daken volgebouwd waaronder een bijzonder slechte dakbedekking.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Floris Brandsma:
Ook hellende daken van slechte kwaliteit worden voorzien van zonnepanelen. Ook hiervoor geldt een inspectie- / renovatie-advies. Daarnaast kun je - afhankelijk van de situatie - 1x per jaar schoonmaken. Maar of de meeropbrengst opweegt tegen de kosten is maar de vraag. Met monitoring kun je tegenwoordig op afstand een goede indicatie krijgen van de onderhoudsbehoefte van het systeem. Uiteraard moet een goed aangelegde installatie het uitgangspunt zijn.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Bjorn le Granse:
Ik heb al meerdere malen de discussie gehoord over het schoonmaken van zonnepanelen. Moet het oppervlak jaarlijks gereinigd worden om rendement te behouden of hoeft het oppervlak juist niet gereinigd te worden in het kader van rendement?Ik persoonlijk zou zeggen reinigen. Door vervuiling wordt de doorlatendheid minder. En minder direct zonlicht is volgens mij minder opbrengst, vergelijkbaar met een zonnige of bewolkte dag...
Verstandige opmerkingen van Emiel en Floris. Wat Bjorn zegt is in basis ook waar: een schone installatie zal een hoger rendement hebben! Maar reken even mee: stel je hebt een installatie met 10 panelen van 270Wp onder een geoptimaliseerd systeem en een opbrengst van ca. 2.362kWh per jaar. De vervuiling zorgt voor 5% rendementsverlies ofwel 2.362x5%=118kWh á 21 cnt= € 24,80 verlies in 1 jaar. Dat moet je vervolgens houden tegen de kosten van het schoonmaken en daarbij rekening houden hoe lang je daar profijt van hebt. Buiten de rentabiliteit wil het oog natuurlijk ook wat en een schone installatie zal de waarde van het object ten goede komen. Als je dat mee weegt zal schoonmaken rendabel zijn. Andere mogelijkheden zijn: zelf schoonmaken, schoonmaken combineren met andere reguliere onderhoudswerkzaamheden. Daarom kunnen klanten bij ons als ze de panelen laten schoonmaken gelijk de goten en de ramen ook laten schoonmaken. Integraal benaderen noemen wij dat.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door