De bouw online verbonden.
Tags:
Vergelijkbare problemen zijn er o.a. ook in de Krimp regio's waaronder Zuid-Limburg en dat zich later ook richting Randstad zal verplaatsen. Bij overheden blijkt er niet nu al bijvoorbeeld een traject ingezet te worden om het wegvallen van kennis en ervaring op te vangen. Dit kan door nu al de vergrijzende en met (pré-)pensioen gaande groep de kennis en kunde te laten overdragen aan nieuw aan te nemen talent en dus niet alleen op leeftijd en diploma's geselecteerde mensen aan te nemen.
Die mensen kunnen dan in 1 tot 2 jaar de zaken leren , kennis kan overgedragen en bijgespijkerd worden en daarna zijn de plaatsen voorzien van de juiste mensen. Het wachten tot de mensen met pensioen gaan is een slechte zet. Opvattingen als "We zien wel wat er dan gebeurd!" en opvattingen als "Het lost zich vanzelf wel op." zijn niet zaken waar visie naar de toekomst uitstraalt.
Ook valt op dat bedrijven arbeidsmobiliteit niet echt omarmen. Zo vinden we in vacatures terug. Gelieve niet te reageren als u niet in de regio woont, etc. Ik dacht dat een bedrijf voor het juiste talent gaat niet wat het dichts bij zijn beurs woont. Er zijn genoeg regelingen (fiscaal) om daarin ook oplossingen te vinden.
Het mobiel te houden en of mensen in vergrijzende regio's houden of in vergrijzende bedrijven is alleen mogelijk als er structureel en wel nu opgeleid en geworven wordt. Ga in je eigen databases na wie er en wanneer met pensioen en pré- pensioen gaan en zorg dat je minimaal 2 jaar voordien mensen aanneemt en de kennis en kunde laat overdragen. (Bij)scholingen kunnen dan nog intern of extern plaatsvinden en mensen kunnen in het bedrijf ingewerkt worden in praktijk en bedrijfscultuur.
Tevens zou deze aanpak voor een continuïteit naar de toekomst toe nu ook al als bijkomstigheid de werkloosheid in de branche kunnen terugdringen. Het is wel een kwestie van visie, durf en investeren in de toekomst.
Ik vergelijk het maar zo: als je bedrijfsopvolging zoekt, doe je dat ook niet op het laatste moment.
Wellicht een aanzet die je bedoelde Nico.
Hoe kortzichtig kun je zijn door te veronderstellen dat er geen uitdaging voor ons ligt. Met het huidige economische klimaat is er veel kennis verloren gegaan uit de branche. De komende jaren zullen de baby-boomers van na de oorlog ook nog met pensioen gaan en gaat er nog een regiment aan kennis verloren. Zoals ook reeds gememoreerd sluit het onderwijs al tijden niet aan op de praktijk. Dus wie gaat de leemte vullen als het ons weer wat meer voor de wind gaat? Uiteraard zullen er kansen zijn en nieuwe ontwikkelingen maar het vergt een grootschaliger aanpak om de zaak weer op de rails te krijgen. En voor innovatie heb je wel mensen met kennis van zaken nodig. Dus de zaak serieus nemen is geen overbodige luxe. Het concept van mentor en leerling is van alle tijden en heeft tijden prima gewerkt in onze samenleving (meester en gezel 17e en 18e eeuw). Wellicht moeten we het nieuw leven inblazen en samen de handschoen oprapen want dat zal nodig zijn. Zo'n gek idee is het niet.
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door