BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hoe krijg ik een ademende muur als latex eerder is aangebracht?

Birgitte van Os stelt in de BouwProfs Duurzaam Bouwen groep op Linkedin de volgende vraag:

Als je al latex op de muur hebt en je wil een ademende muur wat moet je dan doen?

Geef je tips aan Brigitte door via deze discussie.

Weergaven: 8893

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Birgitte,

Een latex ondergrond is afgesloten, je kunt deze muur voor de helft

aannemend krijgen door op de latex een mineraal voorstrijkmiddel te gebruiken. Na droging met kalkverf

schilderen. Deze laag is 100% ademend! maar daarachter zit de latex, je kunt dus zeggen 50% ademend.

Hoop dat ik je geholpen heb met deze vraag.

Mocht je besluiten om dit zo op te lossen, kan ik je onze diensten aanbieden, wij zijn specialist op het gebied van kalkverf technieken.

met vriendelijke groet,

Martijn Ackermans.

Het antwoord van Martijn snapt ik niet.

Je hebt een laag die dampdicht is. Als je daarop een laag aanbrengt die dampopen is, dan veranderen de eigenschappen van de eerste laag toch niet. Ik zou zeggen dat de afwerking dampdicht blijft ondanks de 2e laag die aangebracht is. Maar ik laat me graag overtuigen van het tegenover gestelde.

Je zou de muur kunnen bewerken met een perforatieroller. Met enige druk op de roller prik je kleine gaatjes door de latex heen, waardoor deze muur weer ademend wordt. Let er bij de afwerking wel op dat de door jou aan te brengen afwerklaag eveneens ademend is . Succes ermee.

ik raad je aan de latex verf te verwijderen.

Een poreus steenachtig materiaal heeft een poriënvolume tussen pakweg 25 en 40 %. Het aantal openingen van poriën aan het oppervlak ligt beduidend lager. Dat betekent volgens mij dat de kans een perforatieroller precies een gaatje maakt bij de opening van een porie betrekkelijk klein is. Ik vrees daarom de behandeling met de perforatieroller slechts een zeer beperkte verbetering van de dampdoorlatendheid van de latexlaag tot effect heeft. Bedenk daar ook dat een latexlaag een zekere mate van flexibliteit heeft waardoor het moeilijk is om er echte gaatjes door heen te prikken.

Het eerste antwoord van Martijn vind ik toch wel schrikbarend, een schilder notabene. Enigste oplossing is de latexverf te verwijderen, een prikroller klinkt leuk maar geeft onvoldoende resultaat.

Hallo Brigitte,

met enige verbazing heb ik de reacties hier gelezen.

ik zou proberen te achterhalen wat er precies op de muur is aangebracht want "latex" is een ruim begrip.

De meeste "latex" muurverven zijn namelijk gewoon waterdampdoorlatend.

met vriendelijke groet,

Marcel Block.


Anders moet je de bestaande latex lagen verwijderen.

Marcel,

Jouw opmerking roept de vraag op wat is dampopen en wat is dampdicht.

Er is (helaas) geen vastgelegde waarde waaraan de dampopenheid getoetst kan worden. Hierdoor kan iedereen zelf bepalen wat hij dampopen vindt. Extreem gesteld zelfs wat verkocht wordt als een dampdichte folie kan iemand rustig dampopen noemen. Er kan namelijk nog steeds een heel klein beetje damp doorheen en dat gaat weliswaar enorm langzaam maar toch. Er komt damp doorheen. Om toch een houvast te hebben over wat dampopen is, hanteer ik de waarde sd < 0,2 m uit het Merkblatt Sanierputze van het duitse WTA.

Mijn ervaring is dat er een heel groot verschil is tussen de latexverven voor binnen en buiten. Bij de latexverven voor binnen wordt de dampdichtheid meestal niet gemeten en staat dan ook niet op het productblad. Toch heb ik meegemaakt dat er op de pot dampopen stond. Gebaseerd waarop? Ik zou het niet weten.

Bij de latexverven voor buiten wordt de dampdichtheid in de regel wel gemeten. De waarde ervan is dan te vinden in het productblad. Ik heb meegemaakt dat de fabrikant op de pot schreef dampopen en in het productblad een sd-waarde van 1,0 m stond. Als je met dergelijke waarden een bouwfysische berekening maakt dan zul je al snel zien dat de invloed met de verflaag op het bouwfysisch gedrag groot is. Van een dampopen verf zou je verwachten dat de verf geen of zelfs zeer weinig invloed heeft op het vochttransport door de constructie.

latex is ademend, waar staat dat dan............ ik ging er gemakshalve echter vanuit dat ze een echt ademende muur wil met leemstuc bijvoorbeeld om zo een aangenamer binnenklimaat te verkrijgen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+