BouwProfs

De bouw online verbonden.

Hoe krijg je overheid, opdrachtgever, architect, aannemer en gebruiker op één lijn als het gaat om duurzaam bouwen?

Omdat duurzaamheid kan worden opgevat in de zin van energieverbruik, materiaalgebruik en levensduur, zie je dat de verschillende partijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van een passiefhuis andere uitgangsposities hebben. Hierdoor verloopt het proces wellicht moeizamer dan noodzakelijk.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat in een vroeg stadium de neuzen dezelfde richting opstaan zodat de huidige manier van werken geoptimaliseerd wordt?

Weergaven: 281

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Joost, leuk item. Je raakt hiermee de kern waarom "duurzaamheid" in Nederland niet goed van de grond komt.
Er zijn heel veel organisaties met duurzaamheid bezig. Echter gebeurt dit te versnipperd.
Binnen VitalplaceS (vitale plaatsen) hebben wij een netwerk op kunnen zetten, dat zich vanaf het eerste moment bezigheid met een project. Hierbij geldt dat elke discipline 1 op 1 meepraat en doet aan de eerste ontwerpen.
Daarnaast hebben wij aan Uniqconsultancy een organisatie gevonden, die de mogelijkheden heeft het project integraal te benaderen, waardoor ook de realisatie plaatsvindt zonder verlies van uitgangspunten. Dus echte "duurzame gebouwen" gezien vanuit "groen" "techniek" "gebouw en mens". En dat alles binnen traditioneel gangbare budgetten.
Kijk eens op www.vitalplaces.eu en www.unigconsultancy.nl
Beste Rogier, er zijn zelfs nog meer facetten van duurzaamheid waar je aan kan denken maar dit is dan weer een andere discussie. Dat iemand een andere invulling geeft aan het begrip duurzaam bouwen wil nog niet zeggen dat dit een slechte gang van zaken is, in tegendeel juist. Velen weten geeneens hoe ze precies invulling willen geven aan duurzaamheid, dit is veel erger. Hierdoor krijg je verwarring gaandeweg het project en dit gaan ten koste van de efficiency en het eindresultaat. De eerste stap die gezet moet worden is het verkrijgen van een duidelijke invulling van het begrip duurzaamheid voor de eigen organsatie. Daarna moet deze invulling gecommuniceerd gaan worden met alle andere partijen in het proces. Dit moet liefst zo snel mogelijk gebeuren om spraakverwarring te voorkomen.

In deze context is het dan ook goed om een 'kick-off' te organiseren alvorens aan het project te starten. Tijdens deze kick-off gaan de partijen niet in op de details van het project, maar moeten ze juist begrip krijgen voor elkaars zienswijze om uiteindelijk gezamelijk het juiste pad te kiezen. Dit is de ideale vorm van integrale samenwerking waarnaar het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB) streeft. Zeker het MKB heeft hier nog grote moeite mee. Wij streven ernaar om partijen onder andere hierin te ondersteunen en verder te helpen op de gebieden positionering, kennis en netwerk, zie www.meerdanbouwen.org (under construction) en www.bouwkolom.org
Vital PlaceS heeft een methode ontwikkeld om tot een gezamenlijke visie en missie binnen elk project te komen. Hierdoor kunnen de doelstellingen en ambities van elk project gaande weg het interactieve proces bijgesteld worden op realiseerbaarheid zonder dat vooringenomen standpunten of verschillende uitgangsposities leiden tot richtingloos gestechel.

Zolang de Visie en projectambitie maar gezamenlijk gedragen wordt. En hiervoor is Communicatie de succesfactor. En dat is meer dan zenden en e-mails versturen. Communicatie is afgeleid van zowel 'communicatio' (mededelen,transmissie,verbinidngleggen) als 'communis' (gemeenschappelijk maken. groepsvorming en verbonden worden) . Klinkt zo flauw he maar het vergt voortdurende aandacht van alle betrokkenen.

En het leuke is dus hoe hoger de gezamenlijke ambitie hoe meer de interactie toe neemt.
Hallo Rogier,

Ik vind je vraag zeer intressant. Op dit moment zijn er verschillende patijen om samenwerkingen op te zetten waar "Duurzaamheid" besproken wordt. En als ik kijk naar hoe de verschillende bedrijven met deze samenwerking omgaan dan kan worden gezegd dat de meeste een samenwerking aangaan om er snel geld aan te verdienen. Daarbij komt dat veel bouwkundige aannemers vooral met traditionele en beproefde oplossingen wil werken en niet met nieuwe of andere oplossingen.

Zolang de verschillende aannemers ( bouwkundig, werktuigbouwkundig en elektrotechnisch ), in een project, niet samenwerken als een bouwteam zal het duurzaam bouwen niet van de grond komen. Persoonlijk denk ik dat vooral de bouwkundig aannemer open moet staan voor andere oplossingen en niet alleen traditionele en beproefde oplossingen.
Duurzame gebiedsontwikkeling en alles wat daar bij komt kijken, vraagt om gedeelde belangen, samenwerking en vertrouwen, waardoor ruimte voor creativiteit ontstaat. Daarmee komen haalbare oplossingen binnen handbereik. Voor APPM een voorwaarde om tot goede resultaten te komen, voor de bouwwwereld soms nog wennen.
Met de ontwikkeling van Erasmusveld in Den Haag brengen we markt en toekomstige bewoners samen om tot de beste duurzame oplossingen te komen. Mooi moment in dat proces is de Meet&Link-bijeenkomst op 18 februari aanstaande (meer info: www.erasmusvelddenhaag.nl). Zie ook mijn column op duurzaamgebouwd.nl:
http://www.duurzaamgebouwd.nl/index.php?pageID=3946&messageID=3857

Joost, goed onderwerp denk dat het vooral van belang is om voor de aanvang van een project op een andere manier dan de traditionele, een contractvorm op te stellen (bv in de trant van een VOF) waarbij een gezamenlijk resultaat centraal staat en waar een duidelijke doelstelling voor ogen gecreëerd kan worden. Immers wil je voorkomen dat er gedurende de ontwerp-, realisatie en onderhoudsfase de verschillende bouwdisciplines tegen elkaar gaan werken ipv met elkaar om zo een zo'n optimaal rendement er uit te halen. Er zal dus een verdeelsleutel gevormd moeten worden waarbij bv faalkosten maar ook opbrengsten bij één van de partijen gedragen zal worden door alle partijen wat elkaar scherper houdt en waardoor de neuzen dezelfde kant op komen te staan.

Zelf ben ik bezig met een invulling hiervan maar denk dat dit een zware opgave is aangezien er weinig vertrouwen in de bouwsector heerst. Ben er ook van overtuigd dat deze manier van werken zal ontstaan zodra er volgens de BIM methode gewerkt zal gaan worden.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+