De bouw online verbonden.
Tags:
C2C is geen vervanger voor duurzaamheid. Het is wel een heel interessante ontwikkeling met voor- en nadelen.
Het is een van de manieren om tot duurzaamheid te komen en het concentreert zich primair uitsluitend op (het volledig sluiten van) materiaalstromen. Indirect gaat het wel over hernieuwbare energie om die materialen te maken uit gebruikte materialen, maar hernieuwbare energie wordt vandaag m.b.v. composieten gemaakt (windmolens en zonnecellen) die zelf nooit C2C zullen zijn, dus dat is wel een beetje krom. C2C gaat namelijk voorbij aan een aantal natuurwetten, nl. die van entropie-toename, van (ongewenste maar onvermijdelijke) afbraak van (niet ''bio-'') moleculen, van de voordelen van composieten (niet weg te denken in transport, energie, luchtvaart etc.) en coatings. Veel stoffen die niet uitlogen worden wel als gevaarlijk gezien (denk bijv. aan fluor-polymeren die erg goed kunnen zijn in verduurzamen). Technologisch dus niet in lijn met andere duurzame mogelijkheden, en deels een stap terug. C2C impliceert wel het niet accepteren van andere duurzame mogelijkheden. En dat ongelimiteerde groei mogelijk is dankzij C2C is een erg gevaarlijke stelling.
Ik ben benieuwd naar reakties op deze stelling. Ik heb de vele voordelen van C2C niet genoemd, die zijn er natuurlijk, maar worden al voldoende belicht door anderen.
Reactie via de BouwProfs groep op Linkedin van Christiaan Los, Project Adviseur IMC Organisatie Subsidie Personeel BV:
" C2C is wel degelijk iets anders dan duurzaamheid. Duurzaamheid wordt inderdaad gehanteerd als een containerbegrip, waar je met een beetje goede wil alles onder kunt schuiven: duurzame relaties, duurzame houtsoorten, duurzame auto's, etc. etc.
C2C gaat uit van een gesloten kringloop: alles wat je gebruikt kun je weer hergebruiken en dat principe speelt een rol van ontwerp tot gebruik tot afval. Duurzaamheid voorziet slechts in beperking van de schadelijkheid van een product.
C2C gaat verder: als het begrip juist wordt gehanteerd wordt het product volledig onschadelijk, omdat het zelfs als afval op een eenvoudige wijze opnieuw gebruikt kan worden voor hetzelfde of een ander doel.
Dit is wat mij betreft heel wat anders dan duurzaamheid. "
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door