BouwProfs

De bouw online verbonden.

Aannemersfederatie Nederland, de koepelorganisatie van mkb-bedrijven in bouw en infra, steunt de visie van het kabinet om de sector bouw als katalysator voor economisch herstel aan te merken. Dit zegt ze in een reactie op de Miljoenennota, dat het kabinet eerder presenteerde.

De extra investeringen in de sector zullen een belangrijke vliegwielfunctie naar andere sectoren van de economie vervullen.

Garantieregeling
Tegelijkertijd dringt Aannemersfederatie er met de grootste klem op aan dat de investeringsprojecten op de maat van het midden- en kleinbedrijf worden toegesneden. Dit past in de prioriteitsstelling van het kabinet om het mkb fiscaal en op het gebied van premieheffing uit de wind te houden.

Zo valt het voorstel om het mkb een sterkere positie op de kapitaalmarkt te geven door de garantieregeling op het aantrekken van eigen vermogen in de bouw in vruchtbare aarde, omdat het voorfinancieren van projecten steeds moeilijker wordt. Ook de oprekking van de verliescompensatie geeft bedrijven in problemen tijdelijk enige lucht.

Maar met kostenreductie alleen zijn de mkb-bedrijven in bouw en infra niet geholpen. Belangrijker nog is dat deze bedrijven in staat zijn op concurrerende voorwaarden te profiteren van de impulsen van de rijksoverheid. Op dit punt is er voor het kabinet nog het nodige zendingswerk te verrichten.

Loonmatiging
De federatie is het met het kabinet eens om, gelet ook op de op dit moment de ronduit positieve koopkracht, de loonstijgingen tot een minimum te beperken. Wanneer een substantieel deel van de extra gelden moet worden uitgekeerd in de vorm van loonstijgingen, spannen we het paard achter de wagen.

Het kabinet doet er dan ook zeer verstandig aan om de dure bouw-cao, in een situatie die wordt gekenmerkt door achteruitgang met steeds lagere verkoop prijzen en marges niet algemeen verbindend te verklaren.

Innovatie
Aannemersfederatie Nederland ziet de toenemende premiedruk als nieuwe molensteen om de nek van arbeidsintensieve sectoren zoals de bouw. Hier past de grootst mogelijke terughoudendheid.

Ze waardeert de extra inspanningen op het terrein van innovatieve processen en producten, onder andere rond thema’s als duurzaamheid en energiebesparing. Ook hier zal de bouw, met name het midden- en kleinbedrijf, in hoge mate bij moeten worden betrokken, om de katalysatorrol adequaat te kunnen vervullen.

Weergaven: 206

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste mensen,
de bouwsector is wel belangrijk maar niet de essentie van de oplossing. Als ik reëel kijk naar het aantal mensen dat in sectoren buiten de bouw werkzaam is, niet wil verhuizen, etc, etc. dan kan iedereen begrijpen dat dit kabinet een smalle visie heeft. Er moet geinvesteerd worden in mensen; in hun groei mogelijkheden als persoon en niet als pion in het arbeidsproces. Dit tekort aan aandacht voor elkaar door het vooruitschieten in werk zorgt ervoor dat er aan de werkelijke behoeften die spelen bij mensen gigantisch voorbij is gegaan. Het is ergens noodgedwongen maar goed dat we zien dat Nederland veel te dicht wordt gebouwd. We bouwen onszelf van binnen ook dicht, krijgen kanker, hartaanvallen e.d. Als hovenier/tuin en landschapsontwerper zie ik dat elke dag. Elk mens wil elk jaar naar het buitenland op vakantie. Waarom? Omdat het hier zo Spaans benauwd vol aan het worden is met gebouwen en wegen. De Franse slag zorgde voor mensen die leven van dag op dag. Investeren in elkaar is mijn motto. Als bedrijven willen overleven moeten ze creatief gaan samenwerken, niet concurreren. Samenwerken, creatief durven veranderen en duurzaam leren leven zonder al te rigoreuze verbouwingen.
Beste mensen,

De sector bouw is een bewezen manier om economisch herstel aan te jagen. Maar is het nu niet net deze sector van waaruit de crisis ontstaan is? Bouwen is veilig en levert op termijn altijd winst op, zo is de gedachte. Naar mijn mening is de overwaardering voor alles wat gebouwd wordt, debet voor het ontstaan van de crisis.
Bouwen zal ook nu weer een bijdrage leveren. Wellicht is het interessant om ook eens verder te kijken naar andere sectoren of deze wellicht een bijdrage kunnen leveren tot het economisch herstel.
Duurzaamheid zal links- of rechtsom hierbij een rol spelen. Om te beginnen kunnen we alle bestaande gebouwen aanpakken zonder direct aan nieuwbouw te denken. Spaart veel energie, veel groen en op termijn vooral onze groene ruimte.

Claire Mulder
Reactie via Linkedin van Ivo Matser, CEO TSM Business School:

"Ja dat kan, als het duurzame innovaties betreft. Niet duurzame innovaties zullen in de toekomst tot 5 procent verlies opleveren van het nationaal product. Ruim twee keer het verlies van de huidige economische crisis. Dus alleen katalysator als het duurzaam is."
Reactie via Linkedin van George Ang, Consultant bij Swedish SKUT International Real Estate:

"Maar economisch herstel staat niet op zichzelf meer. Klimaatverandering is een onvermijdelijk nationaal onderwerp voor de bouwindustrie.
Vijftig procent (50%) van de emissies aan CO2 als gevolg van menselijk handelen zijn terug te herleiden naar de gebouwde omgeving. Er is dan ook een grote rol weggelegd voor de bouwindustrie bij het terugbrengen van deze uitstoot (met tenminste 30%), die overigens alleen teruggedrongen kan worden als er beter wordt samengewerkt in het bouwproces.

Voor een deel is het mensenwerk, dat tot zijn recht kan komen als expliciet (met overheidssteun) geinvesteerd wordt in de op effectieve samenwerking afgestemde ontwikkelingen in organisatie, instrumentarium en competenties. Het tot stand brengen van dit soort procesvernieuwing leidt tot betere sturing op een integraal eindresultaat, reductie van bouwfouten, en hoger rendement (t.o.v. traditionele procesen) voor zowel vrager als aanbieder, en heeft dus automatisch een katalyserende werking op economisch herstel."
Reactie via Linkedin van Onno Brasser, eigenaar HUF HAUS NL & Real Estate Consultant:

"Het zou een katalysator kunnen zijn maar is helaas te veel afhankelijk van de fasen voorafgaande aan de bouwfase. Nu starten met bouwen betekend dat er 4,5 maand ervoor een aanvraag bouwvergunning moet zijn ingediend. Daar weer aan vooraf moet een ontwerp in combinatie met haalbaarheid en duurzame aspecten zijn ontstaan. Dus nu de bouw als katalysator bespempelen betekend over 8-12 maanden op zijn vroegst kunnen bouwen. Of wordt er tevens in benodigde vergunningsonderdelen geschrapt?

De factor tijd speelt een te grote rol.

Helaas naar mijn mening een leuke gedachte maar over 8-12 maanden denk ik dat de bouw weinig tot niets met de crises is opgeschoten. Partijen die verschrikkelijk veel invloed hebben in het voortraject - lees de overheid en politieke partijen/belangenverenigingen- voelen de crises zelf (nog) niet of onvoldoende en hebben een sterk remmende werking op de catalysatie. De noodzaak tot snellere ontwikkeling is daar simpelweg niet aanwezig. Een leuke gedachte van het kabinet maar niet getuigend van enige realiteitszin."

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+