De bouw online verbonden.
Marcel Sijbers is eigenaar van Sijbers Bouw -en timmerbedrijf. In de BouwProfs groep op Linkedin zegt Marcel dat hij steeds meer vraag krijgt naar naisolatie van bestaande spouwmuren.
Marcel staat hier sceptisch tegenover vanwege aspecten als spouwventilatie, binnenklimaat en vocht en vraag wie ervaring hiermee heeft en hem kan overtuigen.
Dus collega bouwers, overtuig Marcel (of bevestig zijn sceptische houding) en reageer via deze discussie.
Tags:
Marcel,
Ik snap je sceptische houding, die had ik ook. Totdat ik de spouw van m'n eigen huis heb laten na-isoleren een jaar of 4 geleden. Geen problemen met vocht, geen uitslag in de gevel, de kruipruimte geventileerd middels extra ventilatiekokers. En het belangrijkste bijna 30 % minder gasverbruik. Ik heb geen aandelen in deze branche, maar ben gewoon positief over het resultaat. De klus was binnen een dag geklaard!
Ir. Marcel van Mierlo
oprichter/eigenaar LEVEN in Tuinen
nooit doen.
Zeker niet met PUR kijk hier maar naar http://www.meldpuntpurslachtoffers.nl/
Pieter Hennipman
Eco-Wise
Bouwbioloog
Wij hebben veel ervaring met het na isoleren met parels welke door een bindmiddel aan elkaar vast plakken.
Hierdoor blijft de spouwventilatie behouden en kan het doorslaande vocht gewoon afgevoerd worden zoals het altijd al gaat.
Voordeel is dat het binnenklimaat aangenamer wordt, minder vocht en meer warmte.
En vooral minder verbruik energie.
Maar met alleen muurspouwisolatie ben je er niet je zal ook naar de beglazing, vloer- en dakisolatie moeten kijken.
Muurspouwisolatie vergt meestal maar 1 dag werk en de buren hoeven niet mee te doen omdat er door gebruik van borstels geen onnodige isolatie "wegloopt".
Deze parels kun je ook voor vloerisolatie gebruiken.
Beste Marcel,
4 jaar geleden de spouw van m'n eigen huis heb laten na-isoleren. Tot op heden geen problemen met vocht nog uitslag in de gevel. Het verschil in gasverbruik voor en na de na-isolatie kan ik niet goed meten omdat wij steeds meer gezinsuitbreiding kregen (van 0 naar 3 kinderen) en dus meer zijn gaan verbruiken. Maar dat het minder werd is duidelijk. Daarnaast werd het in huis werd het een stuk comfortabeler. De wanden op het noorden en oosten voelen niet meer kil aan, en 's zomers blijft het woonhuis veel langer koel!
Harm Jansen
Accountmanager BIM Media (uitgever van o.a. Cobouw, Vastgoedmarkt en de Architect)
Deze bezwaren zijn al jaren door de praktijk achterhaald.
Mits de spouw voldoet aan de voorwaarden gesteld in de URL
kan een spouw zonder problemen onder een garantie van 10 jaar worden nageïsoleerd.
Inmiddels is er ervaring van miljoenen m2 goed geïsoleerde spouwmuren.
Beste Marcel, we hebben onze vrijstaande woning uit 1957 in 2006-09 met 2-componenten spul laten naîsoleren door de Fa. Pluimers. Binnen 1 dag was het klaar. Er zit dubbele beglazing rondom en dak- en vloerisolatie. Voorheen kregen we het huis, ook al stookten we bij met een houtkachel, echt niet warm. Na isolatie, meer wooncomfort en een veel lager gasverbruik. Geen vochtprobleem, wel dagelijks ventileren. In de winter warm, in de zomer langer koel.
Ik kan het cijfermatig onderbouwen, als je dit wilt weten mag je gerust contact met me opnemen.
Jacqueline Willemsen
eigenaar Twigt Innovatief
Het na-isoleren van een spouw kan wel maar, alleen als je het goed doet. De spouw moet z'n vochtregulerende functie kunnen handhaven, een dampdoorlatende vulling dus, en een vochtongevoelig vulmiddel toepassen. Het resultaat van spouwvulling is echter beperkt, de spouw is ongeveer 5cm dik dus daar past niet zo veel isolatiemateriaal in. Misschien is isoleren aan de binnenkant ook mogelijk, dan kan je veel hogere isolatiewaardes halen, maar dat kost wel woonruimte.
beste Marcel,
ik hoor dit dagelijks, je moet hierin meer zaken in ogenschouw nemen.
isoleren is ventileren.
isoleren is impregneren.
isoleren is spouwmuur onderzoek noodzakelijk.
als je dit in ogenschouw neem zul je automatisch de gevel moeten inspecteren aan de buitenschil, is het voegwerk in goede staat? is er sprake van optrekkkend vocht?
Als hierin problemen zijn of achterstallig onderhoud kan dit tot problemen leiden na isoleren.
Beste Marcel,
Met belangstelling heb ik de reacties van collega's gelezen, waarvan sommige mij onzinnig overkomen.
Persoonlijk ben ik meer voorstander van het uitwendig isoleren van de woning om een aantal functies als o.a. ventilatie in stand te houden. Met het isoleren van spouwmuren heb ik daarintegen ook goede resultaten geboekt. Belangrijk is wel, eerst de bestaande constructie goed te onderzoeken op vervuiling, speciebaarden, afsluiting van de spouw t.p.v. dakbeschot, kwaliteit van het voeg- en metselwerk, enzovoort. Het verkrijgen van een goed afgesloten buiten spouwblad is een voorwaarde tot slagen. Verder dient men vervangen kruipruimte ventilatie aan te brengen.
Ga niet aan de slaag met PUR isolatie, maar maak gebruik van vlokken of parels. Overigens, het verhaal dat bij parels er nog spouwventilatie aanwezig is, is mijn inziens onzin. Ventilatieopeningen, open stootvoegen worden afgesloten.
Beste Marc,
Hoe kan je nu skeptisch tegenover spouwmuurisolatie staan en de fictieve isolatiewaarde van een 8mm dikke folie als vanzelfsprekend aannemen?
Een gemiddelde spouw is 6cm breed en dit geeft na isolatie een Rc van 1,8-2,0, een hele verbetering tov een ongeïsoleerde spouw en een bewezen energiebesparing.
De roosters dienen trouwens enkel aangebracht te worden om de ventilatie van de kruipruimte te herstellen.
marc zei:
Ik sta er ook skeptisch tegenover, de meeste huizen die willen naisoleren hebben maar 5 cm spouw en de isolatiewaardes zijn denk ik dan te verwaarlozen , Ventilatie roosters plaatsen lijkt me ook tegenstrijdig als de spouw helemaal vol gespoten wordt en de luchtspouw verdwenen is.
Na-isoleren vanuit de binnenzijde geeft een veel beter rendement, zeker met ATI isolatie welke maar 8 mm dik is en gelijkwaardig is met 15 cm dikke steenwol, je hebt welliswaar ruimte verlies, maar de meeste winst en behoud van luchtspouw
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door