BouwProfs

De bouw online verbonden.

Beste Bouwprofs, 

 

In mijn eigen woning uit 1924 die ik 3 jaar geleden heb gekocht hebben ze in 1969 aluminium kozijnen geplaatst. Nu is het tijd om de aluminium kozijnen te verwijderen en weer passende houten kozijnen terug te plaatsen. 

Hiervoor ben ik al een tijdje op zoek naar kozijndetailleringen uit de jaren '20 en '30 om als referentie te gebruiken voor het maken van nieuwe kozijntekeningen.

Ik ben op zoek naar detailleringen volgens de zogenaamde 'duitse raamconstructie'. Dit wil zeggen dat de kozijnen in de spouw worden geplaatst tegen het buitenspouwblad aan. Ook moet er een bepaalde verfijning in zitten.

 

Mijn vraag is of jullie weten waar ik zulke detailleringen kan vinden/opzoeken?

Weergaven: 1008

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Peter,

we leveren maatwerk houten kozijnen voor de restauratie. Je kan contact met ons opnemen voor de details. We werken samen met een o.a. een timmerbedrijf in derde generatie.

B. Bouwman

ecoScala

035-5238900

Is het zeker dat het spouwmuren betreft gezien de leeftijd van de woning ?

Van belang zijn de volgende keuzes voor detaillering: schuiframen ?, rolluiken ?, vensters ?, ventilatiemogelijkheden, keuze beglazingen enz.

Voor info en advies numansdorp@bban.nl

de woning heeft spouwmuren, uiteraard komt er dubbele beglazing in HR++. Er komen verschillende kozijnen met verschillende kozijnindelingen in. Ik ben eigenlijk gewoon op zoek naar detailleringen uit de jaren '20 en '30 als referentie. Uit deze referentie's kan ik dan zelf kozijntekeningen maken.

Detailleringen van oude kozijnen waren een onderdeel van mijn studie. Hiervoor werden de boeken gebruikt van Jellema.

Op internet zijn nieuwe details verkrijgbaar, maar wellicht ook nog de oude details.

Ik heb inderdaad ook nog jellema's liggen van mijn studie, maar dat zijn detailleringen die grotendeels overeenkomen met de KVT, en detailleringen van de jaren '90. 

 

Ook heb ik wel een jellema gevonden uit '58, daar kan ik al iets meer mee, maar de detailleringen zijn vrij summier.

Beste Peter,

 

Ik denk dat het archief van bouw- en woningtoezicht en/of het gemeentearchief een mogelijkheid biedt. Het zou zelfs kunnen dat de oorspronkelijke bouwtekeningen van de woning te vinden zijn. Indien dit niet het geval is, is er misschien wel een vergelijkbaar object.

 

Met vriendelijke groet,

 

Bernard Blokzijl

de oorspronkelijke bouwaanvraag van mijn woning heb ik. Maar aangezien het een woning uit 1924 betreft staan op de blauwdruk enkel plattegronden en een summiere doorsnede 1:100. Vrijwel alles gebeurde in die tijd op basis van vakmanschap.
de 1e drukken van Jellema? Ik moet er ergens in de berging nog 1 hebben liggen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2021   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+