BouwProfs

De bouw online verbonden.

Nu het onderwerp Duurzaam Wonen zo goed op de kaart komt te staan, lijkt het me een goed idee om alle relevante duurzame projecten in Nederland hier te plaatsen zodat we een goed overzicht krijgen van alle ontwikkelingen op het gebied van Duurzaam Bouwen.

Dus kent u een Duurzaam project, plaats het in deze thread.

Weergaven: 413

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Laat ik zelf de aftrap doen, niet zo zeer al een Duurzaam project dat op de rit staat, maar wel een interessant artikel dat aandacht vraagt voor alternatieven voor de verstedelijking van Almere.

Alternatief plan voor groei Almere

Ruimte en vrijheid zijn de steekwoorden voor een nieuw en groter Almere. Weg met de verstedelijking en de verdichting is het motto, mensen zitten niet te wachten op appartementencomplexen.

Dat stelt Bouwfonds Ontwikkeling in een essay dat het heeft opgesteld over de Schaalsprong van Almere. Verdichting kan volgens haar namelijk ook leiden tot meerdere woonvormen.

Lees hier het hele artikel.
In Roosendaal heeft Aramis Wonen ca. 100 woningen gerenoveerd volgens het zogenaamde "Passiefhuis-concept". Passiefhuizen zijn woningen met zo’n hoge isolatie en luchtdichtheid dat niet meer dan 15 kWh (1,5 m3 gas) per vierkante meter per jaar aan ruimteverwarming nodig is. Dat staat gelijk aan een energieprestatiecoëfficiënt van 0,4. Dat betekent dat tien keer minder energie voor verwarming nodig is dan voor gemiddelde bestaande woningen en drie tot vijf keer minder dan voor nieuwbouwwoningen die onder het Nederlandse Bouwbesluit zijn gerealiseerd. Dat betekent ongeveer de helft minder aan CO2-uitstoot in vergelijking met standaard nieuwbouwwoningen.
Voor de geinteresseerde!
Wij hebben een woning van dit concept geanalyseerd. Deze analyse is op op onze site www.bouwkosten.nl te vinden.
Met groeten,
Wil Kuhlmann
Project Gerbrandylaan in Middelburg bekroond!

Het project Gerbrandylaan in Middelburg van Woonzorg Nederland is op 27 mei jl. uitgeroepen tot winnaar van de Building Business Golden Green Award. VBI leverde voor dit project, bestaande uit 56 levensloopbestendige woningen, voor het eerst het VBI FlexCasco in combinatie met het VBI EcoPrefab Concept. Uit handen van Minister Jacqueline Cramer ontving Woonzorg Nederland deze duurzaamheidsprijs.

Citaat uit het juryrapport: “Het is een goed doordacht project dat lang mee kan. Zowel de flexibiliteit die het bouwsysteem met zich meebrengt als het klimaatsysteem en de toegepaste materialen hebben een grote voorbeeldwaarde. Het gebouw kan verschillende doelgroepen huisvesten, die met veranderende woonwensen kunnen meegroeien. Er is gebruik gemaakt van een prefab bouwmethode waarbij tijdens de productie aandacht is voor het hergebruik van materiaal, reductie van procesafval en zuivering van proceswater”.

Voor de prijsvraag waren 94 projecten voor vier verschillende categorieën ingezonden. Het seniorencomplex Gerbrandylaan in Middelburg won de prijs in de categorie Duurzame Woning(her)ontwikkeling waarnaar 37 projecten meedongen.
Vandaag (7 september) in het nieuws:

Oermoeras voor kust Lelystad.

De aanleg van een uitgestrekt oermoeras voor de kust van Lelystad. Meer mogelijkheden voor kleinschalige recreatiemogelijkheden en bebouwing op het water. Dat is een greep uit de toekomstplannen voor het Markermeer en het IJmeer.

De stuurgroep Markermeer-IJmeer, waarin de provincies Flevoland en Noord-Holland en verscheidene maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd zijn, presenteerden de plannen maandag aan staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat).

Klik hier voor het hele artikel.
Aqaba Residence Energy Efficiency project.
Niet in Nederland, wel is dit eerste Duurzame Woonhuis in Jordanie ontworpen door een Nederlandse architecte.
Het architectonische ontwerp is tot stand is gekomen door principes van 'Passieve Zonne Energie' (Passive Solar Design) toe te passen.
Samen met verbetering in de bouwtechniek is een besparing op de koellast bereikt 30%.

Architectuur biedt meer mogelijkheden dan alleen mooie gebouwen maken....

Meer informatie:
ArchiNed: www.archined.nl/reportages/aqaba-residence-energy-efficiency-in-jor...
JO Magazine: www.jo.jo/index.php?option=com_content&view=article&id=206:...

Duizenden duurzame woningen in Rijnenburg.
In de polder Rijnenburg bij Utrecht komen zevenduizend woningen. De nieuwe wijk tussen de A12 en de A2 wordt duurzaam en klimaatbestendig ontwikkeld. Dat staat in de concept-structuurvisie voor de ontwikkeling van Rijnenburg die de gemeente Utrecht vorige week presenteerde.

Eerder spraken gemeente en provincie over meer dan 14.000 woningen. Uit onderzoek van de provincie bleek dat dit niet mogelijk is vanwege de extra verkeersdrukte die ontstaat door de komst van de woningen. De discussie over het aantal huizen in Rijnenburg leidde vorig jaar tot een bestuurscrisis in de provincie.

In het nieuwe Rijnenburg staat landelijk wonen centraal. Door de wijk komt geen doorgaande ontsluitingsweg, maar een aaneenschakeling van landelijke wegen. De structuurvisie ligt de komende maanden ter inzage. De eerste paal zou eind 2013 de grond in moeten gaan.

Bron: bouwwereld.nl


Energiezonnige gemeente

In Heerhugowaard ligt de grootste CO2-neutrale woonwijk ter wereld: De ‘Stad van de Zon’. Een wijk die hoge ogen gooit bij bouwbedrijven wereldwijd.

Wie de Stad van de Zon binnenrijdt, valt het meteen op. Dit is allesbehalve een doorsnee nieuwbouwwijk. De zonnepanelen die door de zon op de daken schitteren, geven de wijk een futuristisch karakter. Auto’s zijn haast niet te bekennen en kinderen spelen hier nog vrolijk op straat. Met grasveldjes waar het gras groen is, ziet de wijk er voorbeeldig uit.

Geïnteresseerden vliegen vanuit de hele wereld naar Nederland om ’s werelds grootste CO2-neutrale woningproject te bewonderen. Een wijk met zo’n grote hoeveelheid woningen waarvan de daken zijn volgelegd met zonnepanelen, is nog nooit eerder gebouwd.

Bouwbedrijven en ondernemers uit Scandinavië, Nieuw-Zeeland, China, Amerika en Zuid-Korea komen nieuwsgierig een kijkje nemen. ‘Soms besef je het niet helemaal, maar Stad van de Zon is toch iets heel bijzonders’, vertelt projectleider Joost Bruijn van de gemeente.

Handelsmerk
Als je hier een woning wilt kopen of huren, dan liggen er vrijwel altijd zonnepanelen op je dak. Strak en modern zijn ze geworden, de panelen. Iedere soort woning heeft een eigen ontwerp gekregen. Voor een ééngezinswoning betaal je 130.000 euro. Voor een vrijstaande villa op een eigen eiland moet je 500.000 euro neerleggen.

Er waren meerdere projecten die een groene taakstelling hadden, maar deze vinexwijk moest iets opvallends krijgen. Projectleider Bruijn is al vanaf 1997 betrokken bij het project. ‘De zonne-energie moest ons handelsmerk worden en dat is gelukt’, glimlacht hij.

De daadwerkelijke bouw van de wijk is van start gegaan in 2004. Volgens Bruijn was de wijk Nieuwland in Amersfoort tot die tijd de grootste zonnepanelenwijk. Voor de Stad van de Zon zijn er al ongeveer 50.000 panelen neergelegd. ‘Dat is heel veel’, zegt Bruijn. ‘Samen met het plaatsen van drie windmolens aan de rand van de wijk en de aanplant van honderd hectare bos hebben we een emissieneutrale wijk’.

In een emissieneutrale wijk kunnen de bewoners zonder zorgen om het milieu hun huis verwarmen, de was doen en ’s avonds een warme maaltijd op tafel zetten. De zonnepanelen, de windmolens en de bossen compenseren de CO2-uitstoot van deze huizen. In een tijd waarin de consument wat meer op zijn geld moet letten, is zonne-energie bovendien een interessante oplossing voor hoge energierekeningen.

Zo betalen de inwoners geen energiekosten. ‘Bij de aankoop van een woning betaalt men 10 procent van de aankoopprijs van de zonnepanelen’, legt de projectleider uit. ‘De rest wordt vergoed uit subsidies.’

De stroom die de bewoners opwekken met hun panelen en zelf niet gebruiken, kunnen zij verkopen aan energiemaatschappijen. Er moet echter wel een bijdrage geleverd worden voor de transportkosten naar de energiecentrale. Echt winst maken zit er niet in.

Bruijn: ‘De zonnepanelen en het bos doen veel, maar de windmolens wekken echt veel energie op. Er wordt een kleine zeven megawatt aan energie opgewekt, wat goed is voor zo’n 7000 woningen. Mocht je een vrijstaande woning hebben, dan is een windmolen eigenlijk het beste. Een nadeel is wel dat een molen nogal een blikvanger is en daarom overlast voor de buren kan veroorzaken.’

In de eerste zeven jaar zijn de bewoners verplicht hun panelen op het dak te laten en moeten ze er zorgvuldig mee omgaan. Tijdens deze jaren is het onderhoud vergoed. Na deze tijd wordt de bewoner eigenaar van de panelen en mag hij zelf weten wat hij ermee wil doen.

Moestuintjes en hybride auto’s zijn een uitzondering in de Stad van de Zon. Slechts een enkeling is hier volgens Bruijn gekomen vanwege de ecologische idealen. ‘De meesten vonden het simpelweg een prachtige plek om te wonen.’
In Heerlen (Zuid Limburg) is op de dag van de duurzaamheid 9/9/9 begonnen met "De wijk van morgen".
Een “Research- en Innovatiecentrum voor Bouw en Nieuwe Energie”wordt gerealiseerd op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis (Heerlen - Aachen). Doel van het centrum is een leer- en onderzoeksomgeving voor studenten te creëren op het gebied van nieuwe technieken in de bouw, waarbij duurzaamheid centraal staat.
Het centrum wordt dé demonstratieomgeving voor nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen en duurzame energievoorziening voor de gebouwde omgeving. Bedrijven en studenten werken samen aan aansprekende projecten, steeds gebruik makend van de laatste stand van de techniek. Nieuwe productideeën, zoals bv. Isobooster, zullen worden toegepast. In samenwerking tussen bedrijven, de Hogeschool Zuyd en andere kennisleveranciers zullen nieuwe toepasingen binnen de Euregio verder ontwikkeld worden.
Den Haag: 272 appartementen in Haagse wijk voorzien van duurzame warmte en koude.

Eneco heeft een duurzame energie-installatie opgeleverd in de Spoorwijk in Den Haag. In de laatste fase van de renovatie van deze Haagse wijk heeft het energiebedrijf 272 koop- en huurappartementen aangesloten op een energiezuinig systeem op basis van warmte/koudeopslag (WKO), warmtepompen, een Energydak en zonnecollectoren. Onlangs vond de definitieve oplevering plaats door de omschakeling van het tijdelijke ketelhuis naar dit nieuwe, duurzame systeem dat nu voor alle woningen werkt. Het systeem biedt de bewoners ruimteverwarming, warm tapwater en comfortkoeling. Eneco is investeerder, eigenaar en exploitant van de duurzame energie-installatie die het bedrijf onder de naam Eco Energy aanbiedt.

Het wijkvernieuwingsproject in de Spoorwijk begon in 2002. In de eerste fase sloot Eneco 274 grondgebonden woningen in de wijk aan op een systeem van WKO met individuele elektrische warmtepompen voor ruimteverwarming. In de laatste fase, die Eneco nu heeft afgerond, zijn nog eens 272 appartementen voorzien van een duurzaam energiesysteem. Voor de hoogbouw bestaat de installatie uit WKO, warmtepompen en een Energydak van 500 m². De WKO en de warmtepompen zorgen voor ruimteverwarming en comfortkoeling van de woningen. Het Energydak wint warmte uit de dakbedekking. Die warmte dient om de aan de bodem onttrokken energie te compenseren en zorgt bovendien voor een hoger rendement van de warmtepomp. De 430 m² aan zonnecollectoren op het dak zorgen voor een belangrijk deel van het warme tapwater. Daarnaast zijn deze appartementen aangesloten op een centraal ketelhuis waarin HR+-ketels staan voor de piekbelasting. Ten opzichte van een volledig gasgestookte installatie levert deze energie-installatie van Eneco voor de 272 woningen een jaarlijkse vermindering van 144 ton CO2-uitstoot op.

Met de vernieuwbouw van de Spoorwijk in Den Haag dragen de woningcorporaties Vestia en Estrade en ontwikkelaar Ceres bij aan de milieuambities van de Gemeente Den Haag. De Hofstad wil in 2030 een CO2-neutrale stad zijn, onder meer door de toepassing van duurzame energievoorzieningen in de bouw. De ambities van de gemeente worden uitgedragen door het Platform Duurzaam Den Haag, waarvan voormalig burgemeester drs. W.J. Deetman ambassadeur is. Eneco is een van de leden van dit platform.

Klik hier voor het artikel.
Eerste duurzaam gerenoveerde rijksmonument in Nederland

Het nieuwe hoofdkantoor van AT Osborne is het eerste duurzaam gerenoveerde rijksmonument in Nederland. Zojuist werd bekend dat het ook het eerste monument is met een groenverklaring van het ministerie van VROM in het kader van de regeling groenprojecten. Door de samenwerking tussen eigenaar Triodos Vastgoedfonds en huurder AT Osborne kreeg het pand aan de Kennedylaan 100 in Baarn een nieuwe toekomst.

De aanpak laat zien dat de duurzame renovatie van een rijksmonument mogelijk is. Energieverbruik en CO2-uitstoot zijn daarbij drastisch verminderd. Het monument is van een G naar een C energie-label gegaan, van \\\'rood\\\' naar \\\'lichtgroen\\\'. De 120 medewerkers van AT Osborne beschikken over aantrekkelijke werkplekken in een pand met karakter, tegen een prijs vergelijkbaar met de grijze kantorenflat van voorheen.

Met vriendelijke groet, Roy Francke

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+