BouwProfs

De bouw online verbonden.

Klimaatcrisis of niet, landen moeten niet beknopt worden in hun energiebehoefte.

Op zijn minst opmerkelijke uitspraken van Shell baas Ben van Beurden in De Volkskrant. Volgens de oliebaas is de rem op olie en gas die sommigen voorstaan niet realistisch. Van Beurden doet een oproep om landen niet te beknotten in hun energie-gebruik. Ook niet als dit een stijging van de temperatuur met zich meebrengt.

'Shell zal altijd investeerders vinden' zegt Van Beurden, 'ook als de wereld verder opwarmt en de klimaatproblemen groter worden.' Minder kerken en universiteiten, maar meer hedgefondsen. Shell zal altijd investeerders vinden.'

Ik dacht toch echt een interview te lezen met een bestuurder ergens in de jaren tachtig. Achter het zorgvuldig opgebouwde imago van een olie producten die toch ook het beste voorheeft met onze planeet gaat toch blijkbaar een wolf in schaapskleren schuil. 

Weergaven: 511

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Speculairen a la baisse.... Het zal, tot de ondergang van de speculanten zelf, aantrekkelijk blijven. Eigenlijk is het een vorm van terrorisme.

Uiteindelijk is dit geen begaanbare weg. Wij in de bouw moeten onze verantwoordelijkheid nemen, een groot gedeelte van de uitstoot komt door 'wonen' en 'werken'. Je ziet de omslag al in andere sectoren die ook veel energie gebruiken, het vormt een risico voor de bedrijfsvoering en dus energiebesparende maatregelen, zorgt voor een verlaging van het risico. 

Ik ben blij dat ik sinds een jaar geen cent meer naar shell breng, rij nu 100% elektrisch.

Kan mij niet meer voorstellen ooit nog weer een auto met verbrandingsmotor te zullen rijden.

De vraag is OF Shell altijd investeerders zal blijven vinden. Wat te denken van de Global Divestment day: http://gofossilfree.org/divestment-day/ 

Daarin wordt iedereen opgeroepen te desinvesteren in fossiel. MVO Nederland heeft het al opgepakt. Het is te voorzien dat deze oproep elk jaar sterker wordt.  

De heer van Beurden werkt nog niet zo lang bij Shell (binnenkort wellicht niet meer Koninklijk!), hij moet de nieuwe energiewereld misschien nog een beetje leren kennen. Of is hij mogelijk een hele oude, iemand die nog niet in de gaten heeft wat er in de wereld gaande is? Duidelijk is dat Shell geen onderdeel uitmaakt van het internationale bedrijvencluster welke gevraagd hebben om strengere maatregelen op het gebied van energiebesparing. Bedrijven die inzien dat de schade (maatschappelijk én economisch) welke ontstaat door verdere opwarming van de aarde, vele malen groter zal zijn dan de opbrengst van de exploitatie van fossiele energie. Kortom bouwwereld, vooral doorgaan met energiezuinig bouwen en vooral ook duurzame, energetische woningverbetering. Harrie Lieverse, DuurzaamBouwAdvies

Op de lagere school leerden wij vroeger al hoe de primitieve mens roofbouw pleegden.

Later lachten we erom hoe hypocriete gelovigen in de middeleeuwen hun zonden afkochten met aflaten.

Nu noemen we dat 'co2 boete' en 'eerst het laaghangend fruit plukken' voor we in zonne-energie geloven.

Investeren in duurzame energie is voor Shell kennelijk meer 'investeren in het vasthouden van economische belangen' dan het 'investeren in ontwikkelingen voor een duurzame toekomst'.

Dit helpt niet om iedereen in de wereld bewust te maken van de roofbouw op onze aarde.

Door nergens een rem op te zetten of grenzen te stellen komt er geen bewustzijn dat we verantwoord moeten omgaan met de "schatten" van onze aarde en dat alternatieven en duurzaam, bewust gebruik van energie en alle andere materialen van onze aarde een must is! We moeten minderen en gebruik en voordelen (winsten) van onze natuurlijke bronnen eerlijk verdelen over de gehele wereld.

Zo blijkt maar weer dat de bedrijven wier businessmodel gebaseerd zijn op fossiele brandstoffen het niet kunnen laten om toch maar weer op die weg door te gaan. De acties die Shell ondernam om een enigszins duurzaam imago te verschaffen zijn niet meer dan een schaamlapje.

Leest allen No Time van Naomi Klein!

Aan het begin van de elektrische auto stond het Shell onderzoek met de brandstofcel en vele andere Nobelprijs onderzoeken. En dan wordt hier Shell weggezet als een stelletje idioten dat vind ik schandelijk van bouwprofs. Ik vraag me af of die bouwvakkers hier wel weten wat er wereldwijd gebeurd.

Opwarming aarde een probleem. Welk probleem dan?

@jacques serie: stel je vraagtekens 1) bij de opwarming, of 2) bij het gevolg van de opwarming?

Indien 1) kijk dan eens naar dit NASA-filmpje, gewoon gebaseerd op metingen. Duurt maar 14 sec. 

Indien 2) tja, als je naar buiten kijkend geen gevolgen ziet en daarom denkt dat er niks aan de hand is dan helpt geen argument, dus die laat ik maar even voor wat het is.

@Jaques: lees asjeblieft No Time van Naomi Klein.

Ken Saro-Wiwa was slachtoffer.

Natuurlijk ben ik tegen verkwisting maar men kan eenvoudigweg
doorschieten,
Met statistieken is het zeer mogelijk totaal vertekende beelden weer te
geven zoals ik geleerd heb uit gratis studie brochures van het CBS.
In tegenstelling vermoedelijk tot de meeste hier zichzelf selecterende forum-gangers.
Idem met mensen die geloven in chemistrals en andere conspiracy.


Een meer dan veertig jaar oude discussie. Waar boer Koekoek zong van : "olie op de golven
Veronica bedolven" m a w energiecrisis.
Ben op de hoogte gekomen van Naomi Klein. ben benieuwd wanneer deze Occupy activisten
aanslagen gaan plegen. Occupy Ik hoor er niets meer van. Waar zijn ze?
Waar blijven de "Einde der tijden roepers" ? Een warm land opzoeken dan is er ook geen
isolatie nodig.


http://kristavanvelzen.sp.nl/weblog/2009/06/09/koninklijke-shell/

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2020   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+