BouwProfs

De bouw online verbonden.

Leidt uitreiking eerste PassiefBouwen keurmerk nieuw tijdperk in?

 

(Bron: bouwwereld.nl)

Op zaterdag 6 maart wordt in Amsterdam op het Steigereiland het eerste PassiefBouwen Keurmerk uitgereikt aan Faro architecten voor hun woonhuis 2.0.

Na het succes van een energie-efficiënte woning op Steigereiland, heeft FARO voor een tweede versie op een Passief huis ingezet. Dit woonhuis 2.0 is energie-neutraal en is volgens de normen van Cradle to Cradle gebouwd.

Deze woning krijgt nu als eerste in Nederland het Keurmerk van PassiefBouwen voor een gebouwd project. Eerder kreeg deze woning al het PassiefBouwen Keurmerk voor het ontwerp. Dit keurmerk wordt uitgereikt aan projecten die aan de strenge eisen van Passief bouwen voldoen.

Met controles tijdens de bouw, een blowerdoortest en controle van de ventilatieinstallatie bij oplevering en op het eerst mogelijke moment een infraroodcontrole wordt getest of het project conform het ontwerp en volgens passiefnormen is gebouwd.

Woonhuis 2.0 is energie neutraal. Dit wordt bereikt door de woning op passiefhuis niveau te brengen met een isolatiewaarde van Rc=10; drievoudige beglazing, volledige kierdichting en een WTW installatie. Lucht wordt gekoeld of verwarmt door een Sole warmtewisselaar twee meter onder de woning.

De resterende benodigde energie wordt opgeleverd door warmwater collectoren voor ruimteverwarming en tapwater. Deze zijn in de kroonlijst van de gevels geïntegreerd. De temperatuur wordt zo nodig opgevoerd door middel van een luchtwater warmtepomp. Elektra wordt geleverd door twee Donqi windturbines en 6 m2 PV panelen. Regenwater wordt hergebruikt voor toiletten en wasmachine. De houten gevel wordt gebrand ipv geïmpregneerd.

Kunnen we spreken van een nieuwe mijlpaal binnen duurzaam bouwen met het uitreiken van dit certificaat? En welke stappen zouden opvolgend aan het uitreiken van dit keurmerk ondernomen moeten worden vindt u? En door welke partijen?

Weergaven: 170

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Michel,

Een prima initiatief om een nieuw passiefhuis in Nederland te bouwen en ook nog energieneutraal en C2C!. Pieter Weijnen van Faro verdient zeker de complimenten voor zijn inzet en enthousiasme. Maar een nieuw tijdperk...?

Eerst moet even rechtgezet worden dat niet dit huis, maar het renovatieproject Sleephelling, waar wij als bureau aan mee mochten werken, het eerste passiefbouwen certificaat gekregen heeft in Nederland. Met dit huis gaat het om het eerste Passiefbouwen certificaat voor een nieuwbouw in Nederland.

Het Nederlandse certificaat "Passiefbouwen" is net nieuw, passiefhuizen zijn dat niet. In Belgie en Duitsland zijn nieuwe passiefhuizen, gecertificeerd door de Duitse moederorganisatie, al jaren gemeengoed. Er is dus zeker geen sprake van een nieuw tijdperk, hooguit van verkleinen van de achterstand van Nederland op onze buren.

En een nieuw energie-tijdperk inluiden met een nieuw gebouwd huis is sowieso ondenkbaar. Er worden in Nederland nauwelijks individuele nieuwe woningen gebouwd. En zelfs als de volledige Nederlandse nieuwbouw passief zou worden uitgevoerd i.p.v. op bouwbesluitniveau zou dat voor het energiegebruik in de gebouwde omgeving weinig uitmaken. Er wordt gewoonweg veel te weinig nieuw gebouwd. Het Nederland van 2020 staat er al en dat van 2050 grotendeels, dat is de bestaande voorraad. En dat geldt zeker als je het energietechnisch bekijkt.
Het upgraden van bouwbesluitniveau naar energie-nul levert namelijk relatief weinig energiewinst op. De stap van redelijk geisoleerd naar goed is niet zo groot. De echte omwenteling moet plaats vinden binnen de bestaande voorraad, die vaak extreem energielek is.

Oude woningen en kantoren van voor 1970 renoveren tot passiefniveau zet meer zoden aan de dijk. De passiefhuisrenovatie Sleephelling laat zien dat dit goed mogelijk is, zelfs bij en 19e eeuws blok binnen beschermd stadsgezicht. Maar ook dit project mag zeker niet gezien worden als nieuw tijdperk! Het is namelijk ondenkbaar om deze aanpak op enige schaal van betekenis op Nederland los te laten. Het is gewoon logistiek onmogelijk om een substantieel deel van de bebouwing voor 2020 leeg te krijgen voor de verbouwing. De echte winst voor het energiegebruik van de bestaande voorraad moet gerealiseerd worden in gebruikte/bewoonde toestand.

De prijsvraag DO-IT onderkende dit probleem door de prijs toe te kennen aan een passiefhuisrenovatie van een eengezinswoning in bewoonde toestand, door er een nieuwe schil omheen te plaatsen. Wij werkten aan een andere DO-IT inzending met hetzelfde doel: het in 3 werkdagen isoleren van Amsterdamse school portiekwoningen tot A++ label.

Bouwend Nederland moet zijn aandacht dus richten op alle mogelijke bestaande energievretende gebouwen.

Natuurlijk laat dit onverlet dat een aansprekend nieuw passiefhuis positieve aandacht en energie genereert. Al betwijfel ik of een bewoner van de energielekke Amsterdamse grachtengordel zich hierdoor aangesproken voelt.


Andries Laane, Villanova architecten, Rotterdam.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+