BouwProfs

De bouw online verbonden.

Lucht warmtepomp en zonnepanelen versus conventionele CV ketel, wat te kiezen als primair systeem?

Een lastige keuze, kiezen voor de conventionele CV ketel of voor een lucht warmtepomp in combinatie met zonnepanelen. Mijn vriendin zijn voornemens om in 2015 een nieuw huis te gaan laten bouwen. We hebben reeds 2 gesprekken gehad met de makelaar. Het is projectbouw van 6 identieke halfvrijstaande woningen met een woonoppervlak van 150 vierkante meter.

Opbouw: Twee verdiepingen (BG en 1e) alsmede een zadeldak met zolder. De door de projectontwikkelaar aangeboden standaard versie heeft conventionele CV ketel op gas en elektriciteit van de energiemaatschappij. Wij geloven niet meer zo in de toekomstbestendigheid van de conventionele gasgestookte cv ketel. Reden: Schaarsheid van gas in de toekomst, afhankelijkheid van de internationale gasmarkt door internationale politieke ontwikkelingen, stijgende prijzen. Ook zijn wij voorstander van duurzaamheid, milieuvriendelijkheid.

Nu vroegen wij ons af om bij de projectontwikkelaar nog voor de start bouw (!) de volgende wijziging in te dienen:

Lucht warmtepomp (buitenunit op garagedak). Werkt als airco: winter verwarmen, zomer koelen. We willen dus geen put slaan voor extractie van energie uit grondwater mbv een grondwaterpomp.

Zonnepanelen op zadeldak (minimaal 16) voor elektriciteit voor de warmtepomp en voor resterend huishoudelijk gebruik.

De lucht warmtepomp levert ook warm water (via boiler 150 liter-300 liter) voor tapwater en douchen.

Lage energetische verwarming in huis (vloerverwarming)

In de winter nemen we dan bij behoefte additionele stroom af via het reguliere net.

Wat is wijsheid?

Dit systeem toch als secundaire ondersteuning te nemen voor de conventionele CV installatie, zodat deze minder hoeft bij te stoken? Of dit systeem als primair systeem te nemen? Voordelen/nadelen graag. Invloed op rendement, terugverdientijd.

Zijn er subsidies momenteel? Weet iemand dat?

Kan iemand mij schetsen wat deze wijziging van invloed heeft (meerwerk?) op het oorspronkelijke leidingwerk zoals aangeboden in het oorspronkelijke huis? Heeft iemand ervaringen met de totale aanlegkosten van genoemd systeem? Een schatting of kostenraming is voldoende. Ivm dat deze discussie wellicht interessant is voor meerdere geïnteresseerden liefst hier antwoorden.

Eric Frings is Project Engineer bij FarmaCell
en heeft deze vraag gesteld in de BouwProfs
groep op LinkedIn.

Weergaven: 11429

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik ben het met Robert eens; eerst maximaal isoleren, daarna minimaal installeren. Igv een minder goed geïsoleerd huis dan een passiefhuis kun je als bijverwarming een (ook al eerder genoemde) watervoerende houtkachel overwegen waarmee je tevens je zonneboiler-buffervat (min. 300 liter) mee bijverwarmt, nog sfeervol ook.

Denk mbt koeling ipv aan installatie-oplossingen liever na over goede beschaduwing van (grote) ruiten waar veel zon binnenkomt (m.n. zuidzijde), lei-lindes doen dat bijvoorbeeld goed, met een bladerdek in de zomer en bladloos in de winter. Maar zonneschermen of screens kunnen natuurlijk ook (eventueel electronisch aan te sturen voor als je (nog) niet thuis bent). Gecombineerd met zomernachtventilatie (passiefhuisprincipe), waarbij je de koelte van de nacht in je goed geïsoleerde woning laat door speciaal daarvoor aangebrachte, inbraak werende ventilatieluiken/-ramen op de BG en in het dak (schoorsteeneffect). Laat je ons nog even weten hoe de woning geïsoleerd is svp?

Beste Eric

Ik denk dat een warmtepomp en zonnepanelen een goed idee zijn.  Er zijn in Kerkdriel nieuwe zonnepanelen ontwikkeld die ook op noordzijde voldoende rendement leveren, niet op basis van sliscium maar koper en nog wat. Moet ik nog verder uitzoeken. Ik heb zelf iets te veel panelen en wil met inductie gaan koken. Blijft over in mijn huis nog 1000 m3 aardgas voor verwarming. Ik zou een zonnecollector erbij doen van 200 - 300 liter voor verwarming en douchewarmte en aanvullen met een luchtwarmte pomp.  Geen gasaansluiting, geen kosten.  Als salderen wordt afgeschaft door rechtse partijen is het financieel plaatje wat minder gunstig, maar is dit klimaattechnisch wel beste manier.

7 jaar geleden zelf voor deze vraag gestaan.
Heb toen zelf een vrijstaande woning ontworpen en gebouwd.
Ik koos toen voor W.T.W en een cv ketel. Wel alles voorbereid voor een warmte pomp
Overal vloer verwarming, ik kan mijn woning ook bij strenge vorst op temperatuur houden
Met water van maar 40 graden.
Ook voorbereid (de leidingen lopen al naar zolder) voor een zonne boiler.
Dit was achteraf niet nodig, na een aantal jaar het verbruik van gas op te meten kwam ik er achter
Dat wij, een gezin met 2 kinderen 4m3 gas gebruikt per week voor koken en comfortabel douchen.

Ik zou nu ook een cv ketel nemen en later als hij aan vervanging toe is weer de overweging maken.
Zorg dus dat de nodige leidingen naar je garage dak lopen

Beste Eric,

Basis is een goede jas om je woning, als eerder gezegd door anderen in de gevoerde discussies, luchtdicht en goed geïsoleerd.

Als dat alles geregeld is blijft een CV Ketel de meest rendabele aanschaf. Energieverbruik is afhankelijk van je tapwater verbruik. Tapwater is voor LWP en WWP zeer kostbaar vooral in koude tijden. Zetten we daarnaast PV panelen op het dak om de kilowatts te besparen hebben we daar alleen maar genot van bij daglicht en de meeste keren douchen we ons wanneer het avond of vroeg in de morgen is en we 'nog' geen licht op de paneeltjes hebben. uiteraard kun je een installatie aanschaffen die je verbruik neutraal maakt maar kijk dan eerst even wat je dat gaat kosten in exploitatie, dan moet je een buffervat aanschaffen die constant door een elektrisch element verwarmd wordt, overdag door de PV panelen 's nachts door je elektra aanbieder... af en toe naar de 65 gr. opstoken, dat moet tegen legionella, en wanneer je met meerdere personen tapwater verbruikt moet de LWP of WWP echt zijn best doen het buffervat weer te verwarmen, kost echt veel energie (ik kan je met mensen in contact brengen die zo'n installatie hebben en graag weer kwijt willen). Om dat vat tevens te helpen (voor)verwarmen zou je middels Solar panelen dit kunnen ondervangen dan heb je 'gratis' voor de 1e 50 à 60 % je vat verwarmd(tot zo'n 35 gr.) Maar voor al deze kosten kan je echt jaren je gasrekening betalen. heb ik het nog niet gehad over onderhoud en geluid van alle apparatuur.

Bij gas kan je net zoveel tapwater gebruiken als je wilt, nooit je vat leeg !! die is er immers niet.

Je hoeft dan niets voor te verwarmen, niets extra's aan te schaffen als alleen een CV ketel en zorgen voor een heerlijke vloerverwarming met laagtemperatuur verbruik van zo'n 23 à 26 gr. een dikke vloer die als een soort van leemkachel door je huis de temperatuur behaaglijk maakt.

Veruit de goedkoopste installatie alleen dan wanneer je huis goed geïsoleerd is.

vr.gr www.bhbhetnieuwebouwen.nl

Bert Heerbaart

Met PV-panelen water opwarmen is een omgekeerde wereld; dat doe je natuurlijk met zonnecollectoren gekoppeld aan een fors buffervat. En als je zonder gas kunt; altijd doen, het is een eindigende, niet duurzame, CO2 veroorzakende energiebron die in een goed geïsoleerd huis prima te vervangen is. Succes!

Ik reken toch iets anders,

12 liter per minuut x 5 minuten = 60 liter per douche beurt x 4 = 240 liter van 40 graden

Soortelijke warmte van water: 4,19 kJ/kg.C
1 liter water = 1 kg ( niet helemaal precies )
Dus voor 1 liter water 1 graad te verhogen heb je 4,19 kJ nodig
1 Watt.seconde = 1 Joule dus: 1 kWh = 3600 kJ
4,19 kJ = 4,19/3600 kWh (1 liter water 1 graad celcius)

voor 240 liter 30 Celsius is dat 240 x 30 x 4,19/3600 = 8,38 kWh : 9,8 = 0,855 M3 gas per dag x 7 dagen geeft bijna 6m3 per week en dan komt het op gas koken er nog bij. Sommige gezinnen gaan graag in bad en dan wordt het nog veel meer, daarom als je nieuw gaat bouwen investeer in een zonnecollector, warmtepomp, goede regelapparatuur en het geld komt gewoon naar je toe.

Mvg Bert Veenma   

Heren, hier word nogal gesproken over rendementen van de WP'en. maar hoe belangrijk is dat nog als je de energie die het apparaat verbruikt zelf opwekt? realistisch blijven en niet verzanden in het zoeken naar het optimum qua rendementen. 

Stap 1 zorg voor een lage energie vraag door een goede schil ong Rc5.00, vensters met dubbele naad en kierdichting en HR++glas en het belangrijkste LUCHTDICHTHEID van de woning.

Stap 2 hou de installatie simpel. elke toevoeging qua installatie kost geld, heeft onderhoud nodig, verbruikt stroom en moet op den duur vervangen worden.

Wel raad ik een WTW installatie aan, Hierdoor verlaag je de warmteverlies van de woning met een 3e. kun je ook een kleinere WP toepassen.

Vooral vloerverwarming met natuurlijke toevoer vind ik geen goed idee. vanwege de zeer koude lucht die in de winter je woning binnentreed en het gemis van straling door de lage temperatuur verwarming om dit te compenseren.

Reactie via email binnen gekomen van Peter van de Burgt:

Ik heb onlangs mee aan de Hott woningen mogen werken, hierbij is een luchtwarmte pomp toegepast in combinatie met veel zonnepanelen. Het werkt uitstekend. zover als we nu kunnen beoordelen.

Het is duidelijk dat dit onderwerp leeft, gezien de vele reacties. Hieronder mijn reactie

Het toepassen van een cv-installatie is op korte termijn natuurlijk goedkoper dan duurzame installaties, maar je blijft dan afhankelijk van energiebedrijven en de energiepolitiek. Een huis zonder een gasaansluiting kost ook geen vastrecht (voor de gasaansluiting) dat is gunstig voor de maandlasten.

Voor financiering van een duurzame installatie kan je ook gebruikmaken van de energiebespaarlening, de kosten van de lening kan je betalen uit de reguliere energiekosten die je zonder duurzame installatie zou hebben.

Zoals veel anderen ook al meldden: Een lucht-water warmtepomp haalt het laagste rendement als je hem het hardste nodig hebt, in de winter. Op dat moment leveren de ook zonnepanelen minder stroom dan gemiddeld. Opslag van energie is dus nodig om het inkopen van stroom te beperken. Grote accu’s zijn nog niet milieuvriendelijk dus opslag van warmte is de meest haalbare oplossing.

Het isoleren van je huis is stap één gemiddeld Rc=5m2K/W  en minimaal HR++ glas is wel nodig.

Ik stel je onderstaande installatie voor:

Zonnepanelen die aan de achterzijde gekoeld worden met glycol in koelleidingen, hiermee oogst je zonnestroom en zonnewarmte. Het teveel aan stroom wordt geleverd aan het net en de warmte wordt opgeslagen in een boiler van 200/300 liter op zolder. 

Een WTW (warmte terugwin unit) op de afvoer van de ventilatielucht beperkt het verlies van warmte door ventilatie, deze warmte kan ook aan de boiler toegevoegd worden.

Deze boiler is snel vol met warmte dus moet hij gekoppeld worden door een warmte-overstort met een grote zak vol water in de kruipruimte, denk aan ongeveer 5000 liter. 

Uit de boiler komt warmte voor warm tapwater én voor de vloer- of wandverwarming dit water kan elektrisch naverwarmt worden indien nodig.

De warmte die vrij komt met koelen van je huis in de zomer kan ook opgeslagen worden in de grote waterzak.

In het voorjaar levert de boiler dus warmte voor de ruimteverwarming en warmtapwater. In de zomer verwarmt de boiler de grote zak met water in de kruipruimte. In het najaar zal in eerste instantie de boiler nog voldoende warmte kunnen leveren maar aan het eind van de herfst zal de warmte uit de zak nodig zijn. Vanaf januari heb je extra stroom nodig voor de ruimteverwarming, vanaf half maart leveren de zonnepanelen weer voldoende stroom. Daarna begint de cyclus weer opnieuw.

Met 16 panelen, dus 32 m2 moet je ruim voldoende stroom op kunnen wekken voor twee personen, tien maanden per jaar.

De dimensies van de hele installatie moet natuurlijk doorgerekend worden, aangepast aan jullie huis en leefwijze.

Alle installaties kunnen kapot en dat gebeurt natuurlijk op het moment dat ze nodig zijn, daarom adviseer ik een houtkachel voor de zekerheid maar ook voor de sfeer.

succes,

Guus Cladder

Interssant onderwerp, inderdaad.

@guus: een houtkachel als backup is leuk bedacht, maar hiervoor is wel een enorm energielek nodig ivm met verbrandingslucht toevoer en rookgasafvoer...

Zonnepanelen zijn nu nog interessant, maar ook hiermee ben je afhankelijk van overheid en energiemaatschappijen. Zolang salderen mag gaat alles goed, maar als die maatregel ooit wordt teruggedraaid heb je meteen een probleem. Een zonnecollector in combinatie met warmteopslag in de kruipruimte is m.i. een prima oplossing, en is niet al te ingewikkeld.

Als backup toch maar een gasketel, of misschien een pelletkachel.

Groet, Philip

Er is (in ieder geval in mijn geval) gesproken over gesloten systemen, zoals gasketels en pelletkachels ook hebben, niet over een wat we noemen de open haard, die inderdaad een energie- en luchtlek zou vormen.

Zie bijvoorbeeld bij onze oosterburen op http://www.cera.de/de/pages/kaminoefen_fuer_passivhaus/ 

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+