De bouw online verbonden.
Dat luchtdicht bouwen en prefab op gespannen voet (kunnen) staan blijkt uit onderstaande video die gemaakt is door K+ Adviesgroep uit Echt.
Dit bedrijf test frequent utiliteitsbouw op luchtdichtheid. En regelmatig blijken kant en klare (prefab) producten uit de fabriek zoals sectionaalpoorten, schuifpuien, dubbele deuren, tourniqueten en overheaddeuren zwakke schakels te zijn met betrekking tot luchtdichtheid. Dit leidt er geregeld toe dat gebouwen niet aan de gestelde eisen voldoen.
Goede luchtdichtheid lastig met prefab elementen
Met de steeds strenger wordende eisen is het voor aannemers roeien met de riemen die ze krijgen. het blijkt een lastige opgave om met bepaalde prefab producten als een overheaddeur een goede luchtdichtheid te garanderen. En daar zit een tegenstrijdigheid als aan de bouwkundige constructie wel de voorwaarde van luchtdicht wordt geëist.
Rest uiteraard de vraag of een dergelijk voorval het gevolg is van een ontoereikend ontwerp of door een ondeugdelijke montage van de deur in kwestie. Dat zal per geval bekeken moeten worden.
Meer weten over luchtdicht bouwen? BouwProfs organiseert regelmatig de ééndaagse cursus luchtdicht bouwen in de praktijk.
Tags:
Prefab zou nou juist veel preciezer moeten zijn. Dus zou t nou juist WEL luchtdicht moeten kunnen. Dat het hier niet lukt is toch de afstand tussen de tekeningen (die heel geduldig zijn) en de berekeningen (die heel naïef zijn) en de werkelijkheid (die heel stug is)...
Voorwaarde is dat we gaan werken met één tekenpakket dat door iedereen op eenzelfde manier (met zelfde soort software en gezamenlijke data) gebruikt kan worden: bouwen. BIMMM!
Ik denk, dat eerder sprake is van onzorgvuldige maatvoering dan van slechte prefabproducten. Wanneer de betonconstructie niet exact waterpas is afgewerkt. Ja dan is er geen sprake van een goede tochtdichtheid. Dat zie je vaak bij nieuwbouw. Steeds minder vakmanschap. Een zeer slordige afwerking van de ruwbouw. Ja dan tocht het aan alle kanten.
Gebrek aan goede vaklieden is volgens mij het euvel. De bouw wordt steeds meer een reeks aan fouten. Steeds meer zichtbare opleveringspunten. Maar de onzichtbare fouten blijven erin zitten.
J.H.D,. (Henk) Zenderink,
Dalfsen
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door