BouwProfs

De bouw online verbonden.

Op welke wijze kan een koudebrug bij balk lagen in oude ongeïsoleerde bouwwerken correct worden geïsoleerd, om condensvormingen en/of schimmels te voorkomen?

Wanneer isolatiemateriaal tot tegen de balk wordt geplaatst en de ruimte tussen gevel en balk niet wordt gevuld kan zich achter de balk condens ophopen en zo een koudebrug ontstaan. Door het condens kunnen er vochtplekken en schimmelvorming ontstaan. Ook ontstaat het risico tot inwendige condensatie door de afkoelende warmere lucht die door de ademende constructie heen gaat en water verliest. Plaatselijk kan de constructie hierdoor erg nat worden hetgeen tot bijvoorbeeld rottende houten balken en roestende ijzeren gevelankers leidt.

Zo kan een gebouw, dat misschien al honderden jaren in een prima conditie verkeert, in enkele jaren verloren gaan. Zou iemand mij een oplossing of informatie kunnen geven over het genoemde probleem?

Weergaven: 3383

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Dat kan door gebruik te maken van een isolatiemateriaal dat zelf goed vocht kan opnemen zonder meteen minder te isoleren, bijvoorbeeld isolerend cellenbeton of houtwolisolatie. zoek maar verder bij warmteplan.nl

http://www.warmteplan.nl/kenniscentrum/isolatie/isoleren_met_houtve...

Mijn voorkeur gaat naar houtwol, de houtvezel kan van nature vocht opnemen en weer afstaan, zonder dat je last krijgt van houtrot. Desondanks moet je wel een damprem aan de binnenkant toepassen, zodat de hoeveelheid vocht in de constructie beperkt blijft

Helemaal gelijk Guus. 

Je kunt ook,  voorzover de bestaande schil daarvoor geschikt is ,geheel dampopen  gaan isoleren. Kijk dan eens naar de toepassing van kalkhennep !

Reactie van Robert 't Jong via de BouwProfs Linkedin groep:

Volledig elimineren kan niet, dus moet je die koudebrug voor lief nemen en condensatie voorkomen.
Dat kan door bijv cellulose in een damp-open constructie als isolatie te gebruiken... de vezels nemen het vocht op als het kouder wordt en staan het weer af als de temperatuur oploopt; daardoor ontstaat er géén vloeibaar vocht en is de kans op aantasting van de balken marginaal... 
Bijkomend voordeel : zowel geluidsisolatie als brandveiligheid van de vloer nemen ook enorm toe...

Hallo allemaal, 

Bedankt voor jullie reacties!. Dit helpt mij enorm met de voortgang van mijn onderzoek. Voor mij is het nu een stuk duidelijk geworden. Zodra ik mijn onderzoek afgerond heb ben ik te allen tijden bereid deze met jullie te delen. 

Met vriendelijke groet,

Michael Slof

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+