BouwProfs

De bouw online verbonden.

Op zoek naar de ins en outs van zonne-energie, wie helpt?

Leon van Veelen is projectmanager bij BAM Woningbouw. In de Duurzaam Bouwen groep van BouwProfs heeft Leon de volgende vraag gesteld, hopelijk kunt u hem van antwoord voorzien:

Ik ben op zoek naar het juiste verhaal om in een ontwikkeling van zowel nieuwbouw als renovatie, de toepassing van zonne energie goed te implementeren. Wie heeft de antwoorden op vragen zoals: benodigde investering, verwacht rendement, mogelijke scenario's, risico's, organisatievorm (outsourcing?), financiering, etc.

Vooral ben ik benieuwd naar de beleving van de huurder of koper van een (renovatie-)woning waarin de toepassing van PV-systemen is opgenomen en wat dit kan betekenen voor een corporatie met een dergelijke ambitie.

Kunt u Leon voorzien van antwoord? Heeft u ervaring met dit onderwerp? Reageer dan op BouwProfs via deze discussie.

Weergaven: 658

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Deskundigheid en ervaringen te vinden bij VIBA  www.vibavereniging.nl

Platform voor  integrale Bio-Logische architectuur.

Joop Hendriks

Beste Leon,

 

Ik/wij (Eteck) hebben veel ervaring met het ontwikkelen, realiseren en exploiteren van duurzame energievoorzieingen. Wij kunnen zelf investeren maar hebben ook aantrekkelijke business modellen voor woningcorporaties om te participeren.

Duurzame warmte en koude vanuit een exploitant kan bijvoorbeeld goed gecombineerd worden met PV daar de exploitant al een groot afnemer van de opgewekte electriciteit kan zijn. Door gegarandeerde afname tegen vooraf overeengekomen tarieven wordt het voor marktpartijen aantrekkelijker om in PV te investeren. Niewbouw maar zeker ook renovatie kan interessant zijn en ook in gebieden met stadswarmte. Met BAM Woningbouw Rotterdam realiseren we al een mooi duurzaam project! Bel je me even om een afspraak te plannen? Roy Vuulink   06 24722555    r.vuulink@eteck.nl

Beste Michel,

 

In Heerhugowaard is de Stad van de Zon gebouwd. Dit is een ontwikkeling van Vos Projectontwikkeling in Alkmaar. Wellicht dat zij Leon opweg kunnen helpen.

Ik denk dat het energiebedrijf daar ook informatie op kan geven.

De Stad van de Zon staat nu een paar jaar en daar zouden de rendementen van bekend moeten zijn.

Beste Leon,

In de afgelopen maanden is hard gewerkt aan het Handboek Zonne-energie, dat in de loop van het jaar verschijnt bij ISSO. Daarin is het gehele proces van ontwerpen, realiseren en onderhouden van zonne-energiesystemen. In het boek is ook de bouwkundige integratie opgenomen. Met name ook voor de bestaande bouw is dat een belangrijk aspect.

Drie rapporteurs hebben gezamenlijk het handboek samengesteld onder begeleiding van elk een begeleidingscommissie met vertegenwoordigers van alle stakeholders (toeleveranciers, installateurs, dakdekkers, verzekeraars, energiebedrijven, etc.). SBR heeft ook aan het handboek meegewerkt en daarom is er ook een groot referentiedetails in opgenomen.

Kortom, dit is de informatie die je zoekt. Het is nog even geduld hebben. Houd de website van ISSO in de gaten.

Vriendelijke groet,

Peter Ligthart

 

De Alliantie Amsterdam heeft in 2004 10.000 m2 PV-cellen gerealiseerd op een aantal daken van deze corporatie. Een 1 MegaWatt project. Naar alle tevredenheid van huurders en kopers. Project is tot stand gekoemn in samenwerking met W/E adviseurs. Je kunt met hun contact opnemen of met mijzelf.

Beste Leon,

Wij vanuit Vastgoedteam hebben veel ervaring op dergelijke beleidsvarianten en mogelijkheden, het is heel sterkt afhankelijk van het object, locatie en situatie om te kunnen bepalen wat het meest kan en past bij de woning.

Vanuit de analyse kan een selectie worden gemaakt naar de mogelijkheden het bereiken van optimale energie index , investering. Hierbij speelt de extra info gemeente, omliggende zaken ook een rol.

Graag willen wij hier nader over informeren  info@vastgoedteam.nl

 

Beste Leon, neem eens contact op met Roel Willemse van W.A.G.  tel 0625056431. Een deskundige op gebied van zonne ernergie systemen, plaatsingen en heeft veel ervaring met particuliere woningen.  

Solar Electricity Development heeft deze kennis. Naast het verstrekken van advies produceert SED straks  glas/glas zonnepanelen op haar eigen PV module lijn in Noord Nederland. Inmiddels is er veel interesse van woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars en architecten in ons innovatieve BIPV systeem PV-GIDS.  Het systeem is niet alleen fraai inpasbaar in de gebouwde omgeving maar ook uitermate scherp geprijsd. Zie ook www.se-development.nl

 

Teus Olivierse

Geachte heer van Veelen, Beste Leon

 

Als wereldmarktleider in keramische bouwmaterialen heeft Wienerberger een aantal waarden ontwikkeld. Omdat mensen en ideeën veranderen, ontwikkeld Wienerberger voortdurend nieuwe producten. Dat Wienerberger een hart heeft voor mens, architectuur en milieu blijkt niet alleen uit het gebruik van natuurlijke materialen en de samenwerking met het Wereld Natuur Fonds, maar ook uit een oprechte interesse in milieuvriendelijke energie. Zo is Wienerberger erin geslaagd de fotovoltaïsche technologie naar nieuwe hoogtes te tillen door deze naadloos te integreren in zijn eigen keramische dakpannen. Als adviseur ben ik mede verantwoordelijk voor Korasun.

Korasun: Fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen die zorgen voor een naadloze integratie in keramische dakpannen cq. het hellend dak. Voor deze mogelijkheden en voor antwoorden op de door u gestelde vragen wil ik u hierbij graag uitnodigen voor een kennismakingsgesprek.

 

Hans Zijlmans

Adviseur KoraSun PV-systemen

Wienerberger B.V.

mobiel 06-10563187

hans.zijlmans@wienerberger.com

 

Leon,

heb zelf direct ervaring in deze zaken (zowel Duitsland als NL, sinds begin 2000). Het juiste verhaal is dan ook een ietwat lang verhaal.

Neem als je wilt contact met me op via john.jeckmans@syntens.nl. (verbonden aan Syntens, dus geen leverancier in dit geval).

groet

John

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+