BouwProfs

De bouw online verbonden.

Telkens worden we gebeld met dezelfde vraag: wat kost het? Telkens geef ik hetzelfde - ietswat flauwe antwoord- wat wilt u? Vervolgens krijg ik een heel "professioneel" antwoord: passiefhuis, drievoudige beglazing, nulenergie, dampopen, liever geen balansventilatie, groot,veel licht, groen dak, warmtepomp, holz100, Cradle to Cradle etc.

U herkent dit misschien. Duidelijk: de beller heeft een hoog ambitieniveau. Vanzelfsprekend is mijn antwoord niet, dat ik hier met iemand te maken heb, die wel wat kreten heeft opgevangen, maar nog niet de diepte in is gegaan.

Een mooi antwoord is altijd: in welke prijsklasse zoekt u? Maar ja, dat antwoord krijg ik niet zo gauw. Vierkante meter prijzen, kubieke meter prijzen, daarnaar wordt gevraagd, vaak zelfs zonder dat er verdere informatie wordt gegeven over technische specificaties. Dus dat doen we niet meer.

Veel materialen verenigen eigenschappen die pas na voren komen, als er integraal gedacht wordt. Daarnaast kan ecologisch bouwen zeer betaalbaar, maar ook ontzettend kostbaar zijn. "Doet u me dan maar een calculatie". Voor wat durf ik bijna niet te vragen (zeker als er geen schets of pve zijn).

Bij particulieren begrijp ik deze benadering nog, "professionals" diskwalificeren zich daarentegen als APOS (achtergebleven professionals oude stijl). Als relatieve nieuwkomer in de bouw vraag ik me af, of deze manier van werken tot de huidige malaise in de bouw geleid heeft. Of is het dikdoenerij? (doe mij maar nog een biertje).

Hoe zien jullie dit? Hoe gaan jullie hiermee om? Of zijn jullie groot genoeg om aldoor maar te calculeren zonder relaties op te bouwen? Juist bij zulke grote uitgaven als de bouw van een huis of gebouw zou je in mijn ogen een andere benadering mogen verwachten.

Weergaven: 527

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

dag Beate,

Een juiste kostprijs (prijs/kwaliteitverhouding) en nog belangrijker een juiste opbrengst (financieel, kwalitatief) cq. verbruik (energie, water, exploitatie) is ook duurzaam. Helaas wordt er meer tijd besteed aan kostencalculaties, dan aan opbrengstcalculaties. Hoe kunnen leverende partijen hier toch de klant (particulier en professional) beter in informeren ?

Ik denk enerzijds het denken in concepten (elk concept kent bepaalde uitgangspunten, ook financieel) anderzijds denken in fases (conceptplan, ontwerp en bouwvoorbereiding). naarmate je vordert in de fases wordt de schattingsmarge kleiner. Omgekeerd geldt ook dat als je vroeger in het proces zit de aannames meer ruimte vragen voor verdere uitwerking/detaillering. Met andere woorden ik zou in jouw geval een beperkt/bepaald aantal concepten (specifiek maatwerk kan altijd nog) verder uitwerken en daar richtprijzen en afbouwniveaus aan hangen (per m2 en in totaal).

Anderzijds zou ik als klanten in een vroeg stadium contact met jou opnemen meer gebruik maken van min-max bedragen en duidelijk vermelden wat er wel/niet in zit.

Willen de klanten dan nog meer duidelijkheid, dan kun je ze het ontwerp cq. de uitwerking van een plan aanbieden, waarin deze duidelijkheid integraal op tafel komt. Hierdoor kun je de klant stap voor stap door het proces naar het project leiden.

Hans Olthaar

Men vraagt het mij ook vaak: "Wat kost het?" en "Wat kost u"? Als die vraag als een van de eersten opkomt zeg ik: "Veel!". Dan peil ik de reactie. Als de vrager een gelukszoeker blijkt, mag hij/zij lekker doorlopen naar een ander. Met de realisten die toch wel weten wat er te koop is ga ik graag verder.

Mensen zijn verwend. Denken dat je als aannemer driehonderd calculaties per jaar kunt maken zonder het werk ook te verkrijgen. Niet doen, zou ik zeggen. Alléén zaken doen met mensen die (in jouw geval) Volhouts willen bouwen omdat ze dàt willen en niet omdat ze het goedkoopste systeem zoeken, want dat ben je niet. Ik ook niet, overigens als architect.

Duurzaamheid is breed en bijna overal toepasbaar, maar altijd maatwerk. De samenleving moet er nog aan gaan wennen dat het juiste advies in de 1st fase essentieel is voor een correcte duurzame uitvoering, resultaat en betaalbaarheid. We moeten dus bereid zijn daar financiële middelen voor te reserveren en uitgeven. Uw maatwerk is het meer dan waard op het eindresultaat, alleen is het momenteel nog lastig daar mensen van te overtuigen. De ontstane bouw wereld is daar niet meer op gebaseerd. Er zijn zo goedkoop mogelijke universeel mogelijke producten ontwikkeld, waar de marge voor maatwerk niet meer nodig is of in de winsten van de producenten zit. De denkwijze moet dus veranderen. Ik ben ook vel tegenstander van subsidiëring van oplossingen (hoogstens op innovatie kant), maar voorstander van subsidiëring van duurzaam maatwerk advies. Helaas nog een utopie. Daarvoor probeer ik met mijn bedrijf op kleine en lokale schaal maatwerk aan te bieden op specifieke "hapklare" categorieën, gebruik makend van een netwerk aan specialisten. Ik probeer het zo goedkoop mogelijk aan te bieden en de consument van het nut te overtuigen. Dat aanbieden en motiveren doe ik gratis. De consument moet vervolgens wel bereid zijn het te betalen en zelden zijn ze hier achteraf bij teleurgesteld. 

>>>Niks vind ik erger dan midden in een ambitieus duurzaam bouwproces terecht te komen, waar dit niet is gebeurt. Voorbeeldje:... een biologische boerderij gatn duurzaam (ver)bouwen, beginnen gewoon met wat leuke ideeën, nemen zoveel mogelijk partijen (of erger nog laten een aannemer deze zelf uit zoeken). In de afbouw fase wordt ik gevraagd een offerte te doen voor een bamboe vloer en kom erachter er niks gecommuniceerd of afgestemd is. De vloerverwarming man vraagt aan mij wat de isolatie waarden zijn van de buitenschil, de klant wat voor systeem er gelegd gaat worden (of ligt het er al), de aannemer belt doodleuk op of ik toevallig ook de hoogte van het bouwperceel weet,.....er zijn hartstikke mooie en duurzame houtvezelplaten tegen de muur gemonteerd (zonder vocht overbrengende laag er tussen!), er zitten 18 pallets Isovlas in, maar de kopse gevel doen we met piepschuim, want dat is makkelijker (zegt de aannemer!).......

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+