BouwProfs

De bouw online verbonden.

Makelaars melden zo weinig verdachte transacties bij het daarvoor bestemde meldpunt, dat dit de aandacht trekt van de toezichthouders. Makelaars lijken de wet te ontduiken. Daarom wil toezichthouder BFT (Bureau Financieel Toezicht), die controleert of notarissen, advocaten en accountants de antiwitwasregels naleven, zijn bevoegdheden uitbreiden tot de makelaardij. Dit zegt BFT-directeur Folkert Winkel tegenover het Financieele Dagblad.
­
Makelaars hebben vorig jaar maar één verdachte transactie gemeld, net zo veel als het jaar ervoor. Dat staat in sterk contrast tot het aantal meldingen door notarissen, die er 343 hebben aangegeven.
Volgens BFT-directeur Winkel is dat “moelijk met elkaar te rijmen”. De toezichthouder treft bij speciale onderzoeken in de vastgoedsector ‘vaak dezelfde notarissen en makelaars’ aan bij dubieuze transacties.
­
Het BFT kan “veel effectiever” optreden tegen witwaspraktijken “als het toezicht in de vastgoedsector in één hand komt”, zegt Winkel. “Wanneer makelaars en notarissen dezelfde transacties melden, hebben we eerder een match en kunnen we sneller tot onderzoek besluiten.”
Op dit moment ligt het toezicht op de meldplicht door makelaars nog bij de Belastingdienst. Er zou een wetswijziging voor nodig zijn om dit over te dragen aan de BFT.
­
Voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars vindt het geen slecht idee om ook makelaars onder BFT-toezicht te brengen. “Wij gaan niet dwarsliggen. Maar wij doen als makelaarsvereniging al heel veel aan preventie. Ik betwijfel of het de georganiseerde makelaars zijn die hun meldingen verzuimen. Ik denk dat het de cowboys zijn die verdachte transacties verzwijgen.”

Een woordvoerder van de Financial Intelligence Unit, het meldpunt voor ongebruikelijke en verdachte transacties, noemt overdracht van de controle aan het BFT “een logische stap. Wij zouden er geen bezwaar tegen hebben.”
­De woordvoerder vindt de verschillen tussen de meldingen door notarissen en door makelaars ook opmerkelijk: “Als je dat ziet, dan denk je: hoe is het mogelijk? Gevoelsmatig zouden makelaars veel meer moeten melden. Maar bewijs hebben we niet.”

Vindt u het terecht dat het Bureau Financieel Toezicht zijn vizier nu gaat richten op de makelaardij? Is scherpere controle op makelaars nodig naar uw mening?

Weergaven: 234

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Mijn tegenvraag luidt:"wie heeft hier belang bij". Veeleer zou het mij deugd zijn binnen de makelaardij een veel grotere bouwkundige deskundigheid te verlangen. Dat is momenteel wel erg mager, een driedelig C&A kostuum, mantelpakjes en hoge hakken is wat men tegenwoordig veelvuldig als "makelaar" tegenkomt. Echter op doelgerichte vragen op het gebied van onroerend goed, cq bouwkundige kwaliteit worden vragen zorgvuldig, met veel omhaal van woorden omzeild... "kijk, dit is de "master bedroom" ,en "kijk wat een fantastisch uitzicht..." allemaal doelgerichte verkooppraatjes die - ondanks een bedenktijd van een aantal dagen - uiteindelijk leiden tot een verbintenis van mogelijk 30 jaar. En achteraf geen verhaal mogelijk. Zou daar niet eens naar gekeken kunnen worden?

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+