BouwProfs

De bouw online verbonden.

Sedumdaken zijn mooi om te zien. Een goed aangelegd sedumdak biedt een mooi tegenwicht aan het beton en asfalt die de stedelijke gebieden overheersen. Mooie bijkomstigheid is dat een sedumdak, ook wel groendak genoemd meteen ook het riool ontlast.

Het is verstandig om je goed voor te bereiden voordat je begint aan het aanleggen van een sedumdak. Een sedum dakbedekking is kwetsbaar namelijk. Ook ligt bij een sedumdak het risico op lekkage op de loer. Veel staat of valt bij het goed aanleggen van het groene dak. Lekkages en andere ongemakken zijn vaak het gevolg van gemaakte fouten in de uitvoering. 

Stel jezelf een paar vragen voordat je een sedumdak gaat plaatsen

Het is goed je vooraf een paar vragen te stellen voordat je een sedumdak gaat aanleggen. Is het bouwkundig ontwerp berekend op de aanleg van een sedumdak? Met name de detaillering van de dakranden en de aansluitingen met bijvoorbeeld deuren en gevels dienen goed in ogenschouw genomen te worden. 

Ook verdient het aanbeveling om een constructeur te betrekken bij de aanleg van het sedumdak. Een eenvoudige maar belangrijke vraag is bijvoorbeeld of de constructie een sedumdak wel kan dragen.

Drainage en sedumdak 

Als je voor een sedumdak kiest is het goed stil te staan bij de drainage van het sedumdak. Sedum staat 'droog' wat betekent dat het sedumdak bevochtigd dient te worden. Een sedumdak als enkellaags systeem wordt nogal eens aangeboden, dus zonder drainage. De keuze voor dit systeem is vaak kosten gebonden. Met het plaatsen van een enkellaags systeem is de kans echter ook groter dat het sedumdak last krijgt van ongewenste mossen en grassen.

Een ander belangrijk element om rekening mee te houden is de afvoer van hemelwater. Hemelwater afkomstig van een sedumdak bevat vaak micro organismen en kan daardoor niet zomaar samen met regenwater van andere daken afgevoerd en hergebruikt worden. Een groot voordeel van een sedumdak is dan weer wel dat regenwater dat in korte tijd valt over een langere periode wordt afgestaan.

De dakconstructie van een sedumdak

Een heel belangrijk onderdeel is de opbouw van de dakconstructie van het sedumdak. Een sedumdak kan in verzadigde staat enorm zwaar worden. Denk vooraf dus goed na over het materiaal dat je gaat gebruiken voor het dakbeschot. Staal en hout zijn in veel gevallen minder geschikt.

Als je een groene begroeiing wilt gaan plaatsen op een bestaand dak dien je rekening te houden met een extra belasting van ca. 85 kg/m² (0,85 kN/m²) voor met water verzadigd sedum. Dit is een gemiddelde waarde. Beton- en steenachtige materialen verdienen daarom vaak de voorkeur. Met deze materialen is een dakbeschot ook beter waterdicht te maken. 

Isolatie en sedumdaken

Op de vraag of een sedumdak ook een goede isolatiewaarde heeft valt moeilijk een eenduidig antwoord te geven. Vocht speelt hierbij een belangrijke factor. Bij een grote hoeveelheid vocht in het substraat zal het extra isolatie effect van een sedumdak nihil zijn. Ook de dikte van het sedum is hierbij van belang en de keuze voor sedumplanten of sedummatten. Voor extensieve groendaken en daktuinen van aanzienlijke dikte kan gemiddeld een Rc waarde van 0,3 W/m2K aangehouden worden.  

Conclusie

Een sedumdak (of bijvoorbeeld een groene gevel) is een sierraad voor je woning of pand. Mits goed aangebracht levert een groen dak weinig problemen op. Het geheim zit hem in een goede voorbereiding en plan van aanpak. We zetten nog een paar tips voor je op een rij:

  • Met het plaatsen breng je een stukje natuur terug de bebouwde omgeving in. Dit geeft effecten die de een als hinderlijk ervaart terwijl de ander het juist een extra dimensie vindt geven. Katten bijvoorbeeld beschouwen een sedumdak nog wel eens als een externe kattenbak. Meeuwen 'stelen' nog wel eens een plantje en sedumplantjes kunnen nog wel eens wegwaaien (richting buren), vooral als ze wat groter gegroeid zijn. 
  • Een goede afstemming tussen dakconstructie, dakbedekkingsconstructie en dakbegroeiing bepaalt de uitstraling van het sedumdak.
  • Voorkom faalkansen en faalkosten en betrek architect, bouwer, een constructeur en een deskundig dakdekker vanaf het begin bij je plannen.
  • Vertrouw niet blindelings op bestek omschrijvingen en tekenwerk.
  • Gebruik een zeer duurzaam materiaal voor de waterdichte laag (dakbedekking).  Vervanging van de dakbedekking is een kostbare zaak namelijk bij een sedumdak.
  • Is je sedumdak opgeleverd? Test hem dan direct (nogmaals) op waterdichtheid. Lekkages zijn zeer vervelend en kunnen voor enorme extra kosten zorgen. 
  • Zorg voor een goede waterhuishouding. Een sedumdak fungeert gedeeltelijk als waterbuffer en als drainage-element en precies daarom is een degelijke afwatering noodzakelijk. Laat een berekening maken van wat je aan afvoercapaciteit nodig hebt en zorg ervoor dat de afvoerpunten vrij toegankelijk blijven. Groendak-inspectieroosters zoals de SitaGreen kunnen daarbij zeer nuttig zijn.
  • Zorg voor een duurzame afwerking van eventuele dilatatievoegen in de watervoerende laag.
  • Op een groendak kan een duurzaamheidslening verkregen worden. Dit is een lening met een aanzienlijke korting op de rente voor de financiering van energiebesparende maatregelen in en aan je woning. Bekijk vooraf wat de mogelijkheden hiervoor zijn.
  • Verdiep jezelf in de materie. Op internet is veel informatie te vinden. 

Overweeg jij een sedumdak aan te leggen? Zoek jij ondersteuning van bouwprofs die weten waar ze het over hebben? Mail ons jouw situatie of plan en wij laten een sedumdak specialist contact met jou opnemen.

Wil jij de beste en nieuwste tips over sedumdaken van collega bouwprofs ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je mist niets!

 

Weergaven: 6822

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Goed dakbedekkingssysteem is heel belangrijk, weet wat de dakconstructie qua gewicht aankan en vervolgens een meerlaags groendaksyteem waarin alle functielagen vertegenwoordigd zijn. Beschermlaag, drainagelaag, filterlaag, minimaal 5 cm substraatlaag en vegetatie. Bij het ontbreken van één van deze lagen wordt het onderhoudsniveau hoger, de kans op onkruid groter of de kans dat de Sedum sterft groter.

Reactie van Giel Sniedt via BouwProfs op Linkedin.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2023   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+