BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wie kan mij vertellen wat de isolatiewaarde is van een groen dak?

Jacqueline Winnen heeft op BouwProfs de volgende vraag gesteld:

Wie kan mij vertellen wat de isolatiewaarde is van een groen dak? En is het dan nog nodig om airco te installeren op de onderliggende etage?

 

Weergaven: 5633

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Beste Jaqueline, het is lastig hierop een antwoord te geven. In principe bestaat de isolatiewaarde van een constructie uit de som van de isolatiewaarden van de afzonderlijke lagen, inclusief die van lagen stilstaande lucht. Als je weet hoe het dak is opgebouwd is dit een gemakkelijke klus. De isolatiewaarde van het groen dak gedeelte is moeilijker vast te stellen.

In de zomer zal na enkele warme dagen het meeste vocht wel zijn verdwenen uit substraat en/of zandlagen. Hierdoor zal dit altijd een verbetering in isolatiewaarde geven. Bovendien geeft meer massa altijd meer massatraagheid: het duurt dus langer voor de warmte in de constructie en de onderliggende ruimte doordringt. Je gaat als het ware naar een bunkerklimaat.      Een aanwezige airco zal waarschijnlijk minder gebruikt hoeven worden.

In de winter zal eenmaal aanwezig vocht in het substraat en of de zandlagen niet of slechts zeer traag verdampen. Zodoende zal er weinig sprake zijn van extra isolatie, uitzondering hierop bij een zeer lange droge vorstperiode.

 

Er zitten dus zeker voordelen aan zo'n dak, nog niet genoemd werd het wateraccumulatie-effect (mooi scrabble woord) waarbij regenwater dat in korte tijd valt over een langere periode wordt "afgestaan".

Hallo Jaqueline,

 

Met de isolatiewaarde kan ik helaas ook niet helpen. Wat raymond al aan geeft is dat vocht een belangrijke factor speelt. Heb je een dun laagje sedum dan zal het aanwezige vocht sneller verdampen dan een dikkere laag bij bijvoorbeeld een daktuin.

Ook van belang is een mogelijk aanwezig overstek bij de dakrand en is of er veel glas op het zuiden is enof er dan zonwering aanwezig is. Dit zal de temperatuur ook erg beinvloeden van de ruimte.

 

Misschien kun je een TO-berekening laten maken waarvan je de uitkomst kan gebruiken om te bepalen of je nu al wel een airco gaat plaatsen/inbouwen.

Als het gaat om het besparen op de airco of de airco helemaal weglaten zou je ook kunnen denken aan witte dakbedekking van derbigum: http://www.derbigum.nl/NL_products_derbipure.html

 

Maar of je arico nodig hebt is ook afhankelijk van de hoeveelheid daglichtopeningen en positionering t.o.v. de zon. De witte dakbedekking zorgt in ieder geval voor een stuk minder warmteopname van het dak. 

Hallo,

 

Ik raad je aan om eens te gaan kijken voor een wit dak, i.p.v. een groen dak.

Kijk eens op onze site www.coolroofingholland.nl voor meer infotmatie.

Om warmte tegen te gaan, heb je aan een groen dak niet zoveel.

 

Groeten,

Sacha Jansen

Cool Roofing Holland

In de berekeningen mag een groen dak inderdaad niet meegenomen worden om de eerder genoemde redenen.

 

Hendriks adviseert in zijn boek "daken in het groen" dat voor extensieve vegetatiedaken en daktuinen van aanzienlijke dikte gemiddeld een Rc waarde van 0,3 W/m2K aangehouden mag worden.

 

Een vegatatiedak geeft echter wel een voordeel ivm het opwarmen van de dakconstructie in de zomer omdat de zon de daadwerkelijke constructie niet kan bereiken.

 

Het al dan niet nodig hebben van een airco hangt af van zaken als; huidige isolatie en opbouw dak, positie ramen, zonwering en ventilatie van de ruimte

Zie op www.slimlinebuildings.com  met koeling in plafond . Isolatiewaarde ligt aan specificatie - dikke isolatie + begroeing is prima , Maar wat is de interne warmtelast, zoninstaling, RC waarde gevel enz.

Voor meer info over 'bouwdeelactivering' staan we ter beschikking. mail naar info@slimlinebuildings.com

Hallo Jacqueline,

 

De isolatiewaarde van een groen dak is inderdaad moeilijk te bepalen vanwege de weersinvloeden. Maar je kan er van uitgaan dat de waarde gering is vergeleken met een normale isolatiedakplaat. Dakweb gaat uit van de volgende waarden:

 -sedumdaken max. Rc=0,25

 -grasdaken    max. Rc=0.50

Als je een airco wilt afwegen moet je niet alleen naar de Rc-waarde kijken maar ook naar de factor zoninstraling. Deze heeft een behoorlijke invloed. Met andere woorden, je zal dan een temperatuursoverschreidingsberekening moeten maken. Een groendak is geen echte goeie isolator maar je kan je vast voorstellen dat deze door straling minder warm wordt als een zwart dak. En als de dakvloer minder warm wordt, zal deze natuurlijk ook minder warmte uitstralen naar de binnenruimte. Deze zaken worden in de genoemde berekening ingevoerd waarmee de koelvraag bekend wordt. Je krijgt dan inzicht of je dan nog een extra koelinstallatie nodig hebt. De bijkomende voordelen van een groendak zijn ook zeker het overwegen waard; nl. fijnstofafvang en regenwaterbuffering.

Hallo Jacqueline,

 

Eigenlijk zul je met een goed geisoleerd dak (Rc 2,5 of 3,5 tot 4, volgens oude resp. nieuwe Bouwbesluit) weinig merken van een groendak of een cool (wit) dak. De isolatiewaarde van de dakconstructie zelf is bepalend voor het warmtetransport door het dak. Een energieslurpende airco is dan niet nodig. En denk ook aan de winter, wanneer alleen de echte isolatie onder de dakbedeking bepalend is voor je energieverbruik door het dak.

Wanneer een bestaande airco lucht van het dak trekt maakt het wel veel uit voor het energieverbruik, maar om die reden zou ik niet investeren in een groendak (plaats dan de luchtilaat elders). Een goede / goedkope tijdelijke oplossing is dan eventueel een Cool Paint.

Is het dak onvoldoende geisoleerd, dan kun je het beste investeren in ....goede isolatie ! Dan heb je meestal ook nieuwe dakbedekking nodig maar die hoeft dan natuurlijk niet meer wit (=duur) te zijn.

Het is leuk dat een groendak iets verbeterd in de temperatuur, maar het kan nooit bedoeld zijn als de basis isolatie van het dak. Een groendak heeft gelukkig genoeg andere voordelen.

 

Beste Jacqueline,

 

Een groen dak is niets anders dan een dak met daarop een beplanting. De plantjes zelf hebben niet zo'n grote invloed op de isolatiewaarde van het dak. Het dak zal dan ook op een normale manier geïsoleerd moeten worden. Of het dan nodig is om een airco systeem te plaatsen heeft totaal niets met een "groen" dak te maken. Dit hangt af van vele andere factoren, de planten op het dak is niet één van deze.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Dirk Arnauts

GreenTech Homes B.V.

Dat hangt sterk af welk systeem je kiest. Het wil niet zeggen of je daarmee koeling op de bovenste verdieping kunt voorkomen. Dit beplaal je door een temperaturroverschrijdingsberekening (TO) te maken. Hiermee bepaal je het aantal uren wat boven een een beplaalde temperatuur komt in de verblijfsruimte onder het dak. De instarling naar binnen door het glas is ook behoorlijk bepalend daarin.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+