BouwProfs

De bouw online verbonden.

Gerelateerd aan het vorige onderwerp spouw-na-isolatie, …

Stel, ik wil idd spouwisolatie aan laten brengen in de bestaande gevel (originele bouw), dan dient zich een 2e interessante situatie aan:

op de bestaande bouw, huis uit 1973, tunnelbouw met origineel nagenoeg geen isolatie is een 2e etage geplaatst. Toentertijd is gekozen voor en HSB opbouw, waarbij het buitenblad in dezelfde trant is doorgetrokken: gele baksteen. Dientengevolge loopt de spouw ook door aangezien deze aan de bovenkant opengelaten is.
De opbouw van de HSB is geheel geïsoleerd naar de toe geldende DUBO-normen met een R-3,5 met tussen de draagstijlen steenwoldekens/matten. De gehele tegen is volledig ingepakt met een dampremmende laag en aan de binnenzijde afgewerkt met een 2-laagse gipsplaat en stucwerk

Er zijn een paar opties voor na-isolatie van de spouw: korrels, minerale wol of PUR.

De laatste lijkt mij zeker geen optie voor de HSB.

Bij korrels of minerale wol kan ik me wel wat voorstellen, echter ik heb geen idee wat dit gaat doen met de huidige opbouw en de vochthuishoudingen in de constructie.

Ik denk dat het onder dezelfde noemer valt als de vorige discussie, echter, …
bij de bestaande bouw gaat het om beton en steen: daar kan niet echt veel mee fout gaan, behalve, in het slechtste geval een vochtprobleem in de spouw.
Bij hout neem ik toch liever geen risico's, zonder te weten hoe of wat.

Daarom graag aanvullende wijsheid gewenst.
Ik hoor het graag!

Weergaven: 471

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

hallo,

hier moet je even heel goed een pas op de plaats doen.

er is een dampremmer geplaatst vlak achter de gipsplaten dat betekend dat de daar achterliggende opbouwen alleen van buitenaf beïnvloed worden(hout, steenwol, steen) wanneer je die nu gaat stoppen door de spouw te blokkeren(dichtzetten met een isolatiemateriaal) gaan er een paar dingen spelen, intrekkend vocht kan niet meer zo snel weg omdat er niet meer geventileerd wordt in de spouw. hoe dichter je het nu gaat zetten hoe slechter de vochthuishouding die eerder weggeventileerd werd. vraag is hoe poreus is de gevelsteen? over het algemeen is een gele gevelsteen erg gevoelig tenzij het een verblendsteen is.

hoe diep is de luchtspouw?

immers stel jezelf de vraag wat doet bijvb. 80 mm steenwol of glaswol extra als soort van wol in je spouw?? wat is dat waard? wanneer straks alles een extra RD waarde heeft van max 2 dan weegt dat mijns inziens niet op tegen de mogelijke gevolgen.

rest ook de vraag toegoed is destijds luchtdicht gebouwd..? is er een test geweest..? want als er mogelijke lekkages zijn dan zijn de gevolgen bij een dichtgezette spouw echt niet te overzien en heb je binnen een paar jaar schimmels en rottigheid.

als er een voorstel zou moeten komen dan zou ik een zachte te stukken binnenplaat over de gipsplaten lijmen die vocht reguleert en een aangenaam binnenklimaat geeft zo houd je de buitenzijde optimaal en isoleer je het aan de juiste zijde.

succes

gr Bert H

BHB Het nieuwe Bouwen bv

Beste Bert,

Dank je voor je reactie.
Ook ik heb twijfel over een dergelijke actie.

Om toch wat specifieker te worden over de analyse van de mogelijke gevolgen:

  • vocht kan idd alleen van buitenaf in de spouw komen.
    Derhalve zal de poreuze gele steen voor relatief veel vocht aan de binnenzijde zorgen.
    • Dit heb ik ook met eigen ogen zien gebeuren voordat de binnenzijde dichtgezet werd met isolatie en gipsplaat. Na een regenbui op de gevel lijkt het geheel op een druppelende waterval.
  • het vocht wil naar beneden en kan dat veel minder goed.
    Een leverancier van dit product schermt met de eigenschap dat deze vlokken volledig waterafstotend zijn. Dat geloof ik ook wel, maar, … waar moet het heen? Het zal uiteindelijk grotendeels weer via de gele steen weer opgezogen worden en zo naar buiten toe verdampen, maar, ondanks dat die vlokken waterafstotend zijn, zijn ze volgens mij geen waterkerende barrière geworden en kan het vocht denk ik, m.n. aan de onderzijde wel de houten constructie bereiken
  • de spouw in de HSB is ongeveer 7-10 cm. er zitten geen baarden of andere vervuiling in.
  • ik weet niet wat de eigenschappen van een verblendsteen zijn (wel benieuwd naar), maar het doet niet ter zake aangezien die steen niet gebruikt is.
  • de gehele opbouw is (berekend) bedoeld als R=3,5. Of dit ook daadwerkelijk zo is valt nog te bezien.
    Het doel is dan ook niet perse om de 2e etage (de HSB) nog aanvullend te isoleren. Echter, door naisoleren van de gevel middels vlokken, zal onvermijdelijk ook e.e.a. in de spouw van de opbouw belanden.
    Vraag is dan ook hoe je dat zou kunnen voorkomen.
  • De toegevoegde waarde van spouwmuurisolatie in een reguliere bouw zal idd variëren tussen de R=2 tot 3 denk ik (schat ik in), ook omdat  er niet veel dikte beschikbaar is.
  • Een mogelijkheid zou eventueel PUR of een ander schuimend materiaal kunnen zijn omdat de expansie daarvan redelijk bekend is en gemonitord kan worden middels kijkgaten. De isolatiewaarde daarvan is dan ook hoger. Zover die er nog niet zaten, kunnen dan een aantal stootvoegen aan de onderzijde van de 2e etage aanvullend geopend worden.
  • De luchtdichtheid van de opbouw is denk ik tamelijk goed. Er zijn bij een dergelijk opbouw altijd zwakke punten bij bijv. de aansluitingen op verschillende materialen en de overgang van gevel naar dak.
    Ook is dampkerende laag altijd wel geperforeerd met schroeven t.p van bevestigingen van het gipsplaat e.d.
    Maar dit is nooit getest.
  • De binnenzijde bekleden is geen optie, naast dat isoleren van deze etage ook niet het doel is. Het mogelijke doel is isolatie van de bestaande (beton)bouw.
    Ik ben het met je eens, isoleren van binnenuit is altijd te prefereren. Ook voor de rest van het huis is dit geen optie: te veel gevolgen.

    Dank zover voor het meedenken.
    Conclusie: ik ben er dus nog niet geheel over uit. De teneur is nu: het geheel niet doen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+