BouwProfs

De bouw online verbonden.

De bewoners die klagen over de balansventilatie in een appartementencomplex aan de Akkerstraat in Groningen hebben gelijk. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van BBA Binnenmilieu op verzoek van de rechtbank in Groningen.

Advocaat Martin de Witte van SAP advocaten in Amersfoort ziet dat op veel plaatsen in Nederland vergelijkbare problemen bestaan en hoopt dat er eindelijk tempo komt in de aanpak van slecht functionerende, veelal slordig geïnstalleerde balansventilatiesystemen. Vanaf de oplevering in 1987 liggen bewoners van de Akkerstraat en corporatie Lefier in Groningen met elkaar in de clinch over het functioneren van het systeem. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een aantal verbeteringen die in 2007 en 2008 werd doorgevoerd. Die blijken echter ontoereikend. "Vernietigend", noemt bewonersadvocaat Martin de Witte de bevindingen van het Rotterdamse onderzoek- en adviesbureau. Een greep uit de gesignaleerde tekortkomingen: de ventilatiecapaciteit schiet tekort, het systeem maakt nog steeds te veel lawaai en een deel van de afvoerlucht komt door lekkage terecht in de aanvoerlucht. De 22 jaar oude installaties zouden bovendien technisch afgeschreven zijn.

De betrokken corporatie, Lefier, stelt nog niets over de conclusies te kunnen zeggen omdat er volgens haar slechts een conceptrapport ligt. Volgens De Witte is dit onjuist. De betrokken partijen mochten op het concept reageren, waarna het definitieve rapport is opgesteld. Over de vraag of balansventilatie wenselijk is of niet, spreekt BBA Binnenmilieu zich niet uit. Wel beklemtoont het dat elk systeem moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit plus aanvullende eisen uit de GIW/ISSO-publicatie 2008. Verder is er de Europese richtlijn voor het binnenmilieu NEN-EN-15251. Aan al deze normen wordt in meerdere of mindere mate niet voldaan.

(bron: cobouw.nl)

Weergaven: 576

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Een groot misverstand hangt boven ons hoofd. Balansventilatie lijkt een vies woord te worden of is het eigenlijk al. De oorzaken moeten echter niet in het fenomeen balansventilatie worden gezocht, maar in de wijze waarop e.e.a. in projecten wordt ontworpen en/of uitgevoerd. Er zijn ook hele goede voorbeelden van balansventilatietoepassingen.
Je kunt wel vaststellen dat er kennelijk meer kennis nodig is dan nu gangbaar is, om tot een verantwoorde toepassing te komen.
Balansventilatie is in principe een goede en gecontroleerde wijze van ventileren. Het probleem zit inderdaad in het ontwerp en vooral in (controle op) de uitvoering. Met als gevolg geluidoverlast en vuile filters, en dus zieke bewoners. Een m.i. minder onderhoudsgevoelige wijze van klimaatbeheersing in een woning die ook veel prettiger "aanvoelt" is gecontroleerde natuurlijke ventilatie via drukafhankelijke gevelroosters in combinatie met stralingswarmte (bijvoorbeeld via vloer of wanden). Of denk aan het systeem Climarad; verse buitenlucht voorverwarmd via de radiator. Maak verder gebruik van de zon en zorg dat deze ook geweerd kan worden indien gewenst. Ruime daglichttoetreding maakt de woning vervolgens een heerlijk "Thuis".
Het principe van een balansventilatie is mijn inziens vrij simpel en logisch: waarom koude lucht van buiten halen en die door radiatoren op laten warmen terwijl je dit centraal ook kan doen dmv een warmtewisselaar. Zelf heb ik het systeem ook in de woning (rijtjeshuis, bj 2004). Het werkt in basis goed, maar 'snachts wil je het systeem niet op stand 2 of 3 hebben ivm het geluid. En niet alleen van het apparaat, maar ook het 'suizen' van de inblaasventilen.

Het afregelen gebeurd volgens mij vaak op de eisen van het bouwbesluit en niet op de werkelijke ventilatieberekening. Dit zie je ook vaak bij conventionele ventilatiesystemen.

Ik ken de woningen in Groningen verder niet waar de problemen zijn, maar ken wel woningen van rond 2000 waar ook WTW in zit. Bij de woonkamer/keuken kan er zowel voor als achter geen raam open... Als het systeem dan ook niet goed is geplaatst en afgeregeld is dat natuurlijk vragen om problemen.

Ik ben geen tegenstander van balansventilatie, maar er moet beter toezicht komen op het ontwerp en de uitvoering tijdens de bouw en ook zullen voor de oplevering de kanalen schoon gemaakt moeten worden.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+