De bewoners die klagen over de balansventilatie in een appartementencomplex aan de Akkerstraat in Groningen hebben gelijk. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van BBA Binnenmilieu op verzoek van de rechtbank in Groningen.
Advocaat Martin de Witte van SAP advocaten in Amersfoort ziet dat op veel plaatsen in Nederland vergelijkbare problemen bestaan en hoopt dat er eindelijk tempo komt in de aanpak van slecht functionerende, veelal slordig geïnstalleerde balansventilatiesystemen. Vanaf de oplevering in 1987 liggen bewoners van de Akkerstraat en corporatie Lefier in Groningen met elkaar in de clinch over het functioneren van het systeem. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een aantal verbeteringen die in 2007 en 2008 werd doorgevoerd. Die blijken echter ontoereikend. "Vernietigend", noemt bewonersadvocaat Martin de Witte de bevindingen van het Rotterdamse onderzoek- en adviesbureau. Een greep uit de gesignaleerde tekortkomingen: de ventilatiecapaciteit schiet tekort, het systeem maakt nog steeds te veel lawaai en een deel van de afvoerlucht komt door lekkage terecht in de aanvoerlucht. De 22 jaar oude installaties zouden bovendien technisch afgeschreven zijn.
De betrokken corporatie, Lefier, stelt nog niets over de conclusies te kunnen zeggen omdat er volgens haar slechts een conceptrapport ligt. Volgens De Witte is dit onjuist. De betrokken partijen mochten op het concept reageren, waarna het definitieve rapport is opgesteld. Over de vraag of balansventilatie wenselijk is of niet, spreekt BBA Binnenmilieu zich niet uit. Wel beklemtoont het dat elk systeem moet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit plus aanvullende eisen uit de GIW/ISSO-publicatie 2008. Verder is er de Europese richtlijn voor het binnenmilieu NEN-EN-15251. Aan al deze normen wordt in meerdere of mindere mate niet voldaan.
(bron: cobouw.nl)