BouwProfs

De bouw online verbonden.

Marcel Eekhout stelt in de BouwProfs groep op Linkedin de volgende vraag:

We hebben bij een project metaalzand op beton van 2 maanden oud gestrooid. Na 3 dagen ontstond een mooie roestkleur.

Nu bij een nieuw project hebben we metaalzand op vers beton gestrooid. na 6 dagen is er nog altijd geen roest ontstaan. Wie weet hoe dat kan?

Weergaven: 596

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Bij beton van 2 maanden is de alkaliteit aan de oppervlakte een stuk lager dan bij vers beton.

Vers beton heeft een hoge Ph die de eerste 30 dagen voorkomt dat er roest ontstaat, een soort passiveringslaagje zal de eerste tijd voorkomen dat er roest ontstaat.

 

De heer Liebregts heeft inderdaad gelijk!

Het beschreven natuurlijk proces heet: carbonatatie van beton. Het is dus een kwestie van tijd wanneer de roestkleur zal ontstaan.

Ik ben het eens met dhr. Liebregts,en dhr. Wouters, tijdens de verharding ontstaat calciumhydroxide, door de passivatielaag welke dan optreed word er eigenlijk een bescherming gecreéerd het is inderdaad een kwestie van tijd, nu het beton nog nat was is er nog geen tijd ontstaan om chemisch te reageren. (leuk de kennis te zien van bovengenoemde partijen!)

Bedankt voor deze antwoorden, een hele geruststelling. Op de bijgaande foto's het geheugenspoor waar we metaalzand op beton en hout hebben toegepast. Bij het hout hebben we eerst een lijmlaag aangebracht. het is al mooi geroest. Bij het betonpad is het dus nog even wachten.....we gaan denk ik  na de vacantie periode opnieuw metaalzand strooien. Een deel zal tegen die tijd wel weggelopen zijn. Bij fort Vechten waar we het ook hebben toegepast plakte het geroeste zand al snel aan het beton waardoor het gelijk werd vastgelegd. Ik post wel een foto als het klaar is!

Bijlagen:

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2022   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+