BouwProfs

De bouw online verbonden.

Bouwbedrijven zien en voelen steeds meer de noodzaak om zich te laten certificeren om zo de inkoop van duurzaam geproduceerd hout en plaatmateriaal (FSC, PEFC, Keurhout) aan te tonen aan opdrachtgevers.

Anderzijds zien zij certifiering als een gedeelde, gezamenlijke verantwoordelijkheid om mee te helpen aan het behoud van bossen.  Grote opdrachtgevers en bouwers als Bouwfonds, BAM, Volker Wessels, zijn hier voorlopers. Heijmans is gestart met een inhaalslag op dit gebied. Ziet u, als bouwprofs, de toegevoegde waarde van een (Chain of custody) voor bouwers zitten? Of delegeert u de maatschappelijke verantwoordelijkheid op dit vlak terug naar opdrachtgevers en leverancier en ziet u een CoC alleen als een verplichting en verzwaring van de adminstratieve regeldruk.

 

  

Weergaven: 262

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Ted,

 

Het is een interessante vraag die je hier neer zet. Ikzelf als kleine bouwer en ontwikkelaar, zit niet altijd maar te wachten op extra administratieve handelingen. Hoe groter een bedrijf is, des te groter is ook het belang om aan dit soort eisen te voldoen. Mijn ervaring is; “Het is vaak de opdrachtgever(s) die de eisen stelt”. Als het bedrijf zonder extra certificaten of andere eisen prima functioneert ( voldoende opdrachten heeft en voldoende winst maakt)  is het heel begrijpelijk dat een ondernemer niet naar deze extra zaken op zoek is.

Als ik jou vraag letterlijk lees, kan ik wel bevestigend antwoorden;  “Ja, ik zie wel de toegevoegde waarde van CoC zitten voor de bouwers”.

Succes en groetjes,

René

In mijn ronde langs bouwbedrijven zie ik dat de bouwer het FSC en PEFC certificeren als iets positiefs ziet. Het is echter doorgaans niet de reden waarom men beslist één of de beide certificaten te gaan halen.

 

Dit hangt voor het overgrote gedeelte samen met de vraag van de opdrachtgevers. Met name de overheid in NL zorgt door haar keuze voor FSC en PEFC voor het sterk toenemende aantal bouwbedrijven dat zich gaat certificeren. De toegevoegde waarde zit hem met de hudige stroom van certificeringen dus vooral in de toenemende vraag van opdrachtgevers. Het duurzaamheidsgevoel zorgt m.i. niet voor de toenemende vraag naar certificaten. Ook MVO-certifiering  speelt hierin een rol. Hierbij vormen FSC en PEFC weer voor een volgende stap.

 

Groeten,
Wim

 

 

 

Groeten,
Wim

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+