BouwProfs

De bouw online verbonden.

Waarom wordt Amerikaans grenen niet meer voor kozijnen gebruikt?

Jaap Leeuw is bouwkundig ingenieur en eigenaar van een bouwkundig adviesburo in aankoopinspecties van bestaande en nieuwe woningen. In de BouwProfs groep op Linkedin vraagt hij zichzelf het volgende af:

Waarom wordt Amerikaans grenen niet meer voor kozijnen gebruikt? Het is een snelgroeier en qua duurzaamheid vergelijkbaar met met tropische houtsoorten Ik zie vaak 100 % goede grenen kozijnen (1920).

Heb jij een mening hierover? We horen deze graag, dus reageer via deze discussie.

Weergaven: 16434

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Tja jongens

ik weet het niet hoor, maar ik heb mijn finse woning gebouwd in 1986. Veel onderhoud zeker wordt er dan gezegd, maar helaas, ik vlieg om de 5 jaar even rond met een kwastje buitenbeits omdat het dan een beetje kaal staat en dat is het. Ook de kozijnen en ramen zijn gewoon alledaags grenen uit de finse bossen, voor de leken onder ons, wel uitgevoerd als dubbele ramen. Overigens is er geen noestje te zien in heel die ramen. Ik ben zeker geen piet leut in de zin van elke oneffenheid direct onder handen nemen, eerder doe ik het te laat dan op tijd. Zelfs de kit tussen de glaslatten is niet overal even dicht. Kort door de bocht gezegd is er geen centje pijn en zeker niet in de ramen en kozijnen. Ja ik heb grote overstekken maar het kan hier ook hard waaien. Ik denk eerder dat de detaillering veel doet. Zoals ik al zei heb ik dubbele ramen waarvan de buitenste licht ventilerend zijn geplaatst. Dit geeft als resultaat dat het dauwpunt niet in de constructie ligt. Bij dubbelglas kan dit nog wel eens een probleem zijn. Niet voldoende dikte van het hout ter plaatse.

Ik weet het, ik heb er verder geen verstand van hoor.

Kijk op de vries kozijnen.mov op youtube. Oregon is een een uitstekende vervanger voor Amerikaans grenen en al sinds de midden jaren 90 in het leveringsprogramma van de vries kozijnen opgenomen en sindsdien zeer succesvol gebleken.

Beste Jaap,

omdat de diameter van de te snel gekapte bomen (te lage leeftijd) te klein is zit er teveel spinthout in: er is geen kozijnhout zonder spint uit te zagen.

Ook worden de bomen niet meer 'gewaterd', d.w.z. lange tijd in het water gelegd.

(Onder het wateren van hout wordt verstaan het gedurende langere tijd, gewoonlijk negen maanden tot drie jaar, bewaren van vers gekapte, ongezaagde boomstammen in water. Dit met als doel de verwerkbaarheid en de duurzaamheid van het hout teverbeteren en het werken van hout na droging te verminderen).

Het tegenwoordig gekapte grenen is daarom bij lange na niet meer te vergelijken met het vroegere duurzame grenen.

Omdat er een duurzamer alternatief is: kokospalmhout. Niet alleen duurzamer qua gebruiksduur, maar vooral ook qua uitputting. De kokospalm groeit in natuurlijke plantages, hiervoor is in het (verre) verleden geen oerbos gekapt. Door de eigenschap dat kokospalmen na ca. 55 jaar geen noten geven moeten de bomen gekapt worden. De boeren verbranden deze bomen direkt omdat in de zachte tissue (de kern van de boom) kevers eitjes leggen, waarna de nieuw geboren kevers de nog productieve bomen aantasten. Asian Cottages BV helpt de boeren met het beheer van de plantages, kapt de oude bomen en voert deze gelijk af en genereert extra omzet voor de boeren die ingezet wordt voor jonge aanplant. Op deze manier is er een continue aanwas aan duurzaam hout, zonder enige ontbossing. Het kokospalmhout behoort tot de harst denkbare houtsoorten en is toepasbaar als kozijnhout, gevelbekleding, deuren maar ook als constructiehout voor het samenstellen van complete woningen/gebouwen inclusief draagconstructie. Door het kokospalmhout te conserveren met natuurliijke olie ontstaat een nagenoeg onderhoudsvrij product. Wanneer het hout wat droog wordt, even vuil afborstelen en een nieuw laagje olie aanbrengen.

Het totale proces van kappen van bomen t/m eindproduct wordt gerealiseerd met hernieuwbare energie.

De CO2 footprint is sterk negatief. 

Het traject voor C2C-certificering is gestart en de verwachting is gold of hoger.

http://goo.gl/Vvo4z

interessant. 

Ik heb deze houtsoort nog nooit gezien. Waar is het te verkrijgen, wat kost het?

Ik ben ook benieuwd hoe het klinkt: m.n. voor slaginstrumenten word meestal hardhout gebruikt, vanwege eigenschappen die te maken hebben met resonantie.

@Aldrik,

Als je op de link klikt kom je op de site van ASCO-Timber.

Gr.

René


Aldrik Bakker zei:

interessant. 

Ik heb deze houtsoort nog nooit gezien. Waar is het te verkrijgen, wat kost het?

Ik ben ook benieuwd hoe het klinkt: m.n. voor slaginstrumenten word meestal hardhout gebruikt, vanwege eigenschappen die te maken hebben met resonantie.

...

heb ik gedaan. Daar staat prima info, alleen niet alles wat ik wil weten.

Aldrik,

Ik heb binnenkort een partij in Nederland op voorraad.

Hoe het klinkt weet ik niet, ik ken de toepassing voor slaginstrumenten nog niet.

De kosten zijn afhankelijk van hoeveelheid, maatvoering etc.

Als je het hout wilt zien/voelen, stuur even een mailtje naar

info@rendemint.nl dan houd ik je op de hoogte wanneer eea binnen is.

gr.

René


Aldrik Bakker zei:

...

heb ik gedaan. Daar staat prima info, alleen niet alles wat ik wil weten.

beste heren inderdaad zal het grene van nu niet meer zijn wat het was. maar ik ben van mening dat dit geld voor vele zaken.  de detaileringen waar de kozijnen nu mee gemaakt worden bevatten vaak zwakkeplekken die naar mijn idiee niet goed doordacht zijn. echter werken we nu wel met een hogere nauwkeurigheid als in 1920. wij hebben 20 jaar geleden kozijnen gemaakt voor een woonboerderij uit een partij balkhout uit een klooster ( grenen ) het grooste probleem is gebleken dat de verf die wij nu hebben niet de hechting heeft op het hout die de oude verven hadden. op de verbindingen scheurt de lak door het werken van het hout zeer snel  en dan krijg je vocht intreding in de verbinding en dan beging het rottingsproces ik ben dus van mening dat het houd te vet is om met de huidige verven te behandellen.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+