BouwProfs

De bouw online verbonden.

Op dit moment ben ik een pand aan het renoveren in gouda. Dit pand word helemaal gestript en vanaf 0 opgebouwd. Moet je nu dan ook het bouwbesluit van 2013 toepassen of geld dit alleen voor nieuwbouw?

Weergaven: 1705

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hallo Seti,

Je moet altijd het bouwbesluit hanteren. In dit geval zou ik zeggen dat je onder verbouw geheel/gedeeltelijk valt als je het casco laat staan. Je mag dus een aantal onderdelen uitvoeren onder 'rechtens verkregen niveau' Wellicht is het handig om samen met een bouwkundige jouw plannen te checken.

Hoi Seti, wat blijft er staan van dit pand?

Ben Klunder

bk-binnenklimaat

Hallo Seti,

In aanvulling op het antwoord van Meino Weening dat volgens mij helemaal klopt: je feitelijke vraag is denk ik te specifiek voor een algemeen antwoord. Rechtens verkregen niveau geeft ruimte voor maatwerk en ik zou naast een bouwkundige daarom zeker contact zoeken met de gemeente cq. de omgevingsdienst waar die ruimte wat hen betreft wel (bv. plafondhoogtes) en niet (bv. brandveiligheid) ligt.

Dit zijn wat mij betreft de leukste en lastigste bouwklussen; heel veel succes met de voorbereiding en realisatie.

Greetz,

Boy

Ik neem aan dat je het gebouw stript tot op de constructie. je dient het gebouw te toetsen aan de bij de bouw geldende voorschriften.  Daarnaast moet het minimaal voldoen aan het niveau bestaand van het huidige BB.

Let op: verschillende onderdelen dienen altijd te voldoen aan het huidige BB, zoals sterkte, brand etc.: lekker vaag dus.

De wetgeving is helaas voor niet-juridisch onderlegde bouwkundigen lastig te volgen, en zeker op meerdere punten op verschillende wijze te interpreteren.

Duidelijk verhaal, die antwoorden van de specialisten. Doen wat maximaal haalbaar is, mijn voorkeur geniet het om waar mogelijk ook nog iets extra te doen. Immers daar heeft opdrachtgever ook profijt van, bijv. dikker isoleren (hogere Rc-waarde) of meer comfort (hogere norm geluidisolatie).

Schakel de juiste partijen in en ga vooraf in overleg met gemeente om problemen te voorkomen. Succes.

Bedankt voor jullie antwoorden. Je moet dus zoveel mogelijk het bb te volgen indien het mogelijk is. De discussie gaat vooral om een trap. Die het best uitkomt met een optrede van 200 en aantrede van 185. Nu zegt dat de architect dat dit niet mag, omdat dit niet volgens het huidige bb is. Terwijl het pand uit het 1900 is.

Hoe denken jullie daarover?

Als je een nieuwe trap plaatst in een bestaand gebouw valt dit onder verbouw (art. 2.37 BB2013). Hierbij wordt verwezen naar de regelgeving mbt nieuwbouw, maar er mag worden afgeweken conform rechtens verkregen niveau. M.a.w. de trap mag voldoen aan de ondergrens van de eisen conform bestaande bouw. Dus is artikel 2.39 van toepassing en mag de aantrede minimaal 13cm zijn en de optrede maximaal 22cm.

De trap die je wilt plaatsen zou dus voldoen. 

Wat nog wel van belang is voor dit hele verhaal: is er vergunning verleend onder het huidige bouwbesluit of onder het bouwbesluit 2003. Dan wordt het namelijk weer een heel andere discussie!

Volgensmij volgens het huidige bb. Blijft het verhaal dan het zelfde?

een nieuwe trap die onder verbouw valt, moet voldoen aan de nieuwe afmetingen, ik ben bang dat de architect gelijk heeft. een bestaande trap mag steiler zijn: als de nieuwe trap een oudere trap vervangt, mag deze overeenkomen met de bestaande, omdat deze als rechtens verkregen niveau geldt. de trap moet dan wel voldoen aan de minimale eisen 'bestaande bouw'.

als je een trap elders plaatst valt deze onder verbouw, en moet voldoen aan nieuwbouweisen.

Je kunt natuurlijk altijd in overleg gaan met de gemeente: in sommige gevallen zal je ontheffing kunnen krijgen. Het zou onzin zijn om op de verdieping een moderne trap te plaatsen als op de verdieping eronder een steile trap zit...

Een argument zou kunnen zijn dat de nieuwe verplaatste trap een bestaande vervangt, en dat je daarmee voldoet aan het rechtens verkregen niveau.

het BB 2003 en 2012 zijn inhoudelijk nauwelijks gewijzigd ten opzichte van elkaar. Het vorige BB was echter erg onduidelijk hoe de voorschriften toegepast moesten worden.

Welke gebruiksfunctie krijgt het pand?

Je geeft aan "een trap" wat voor trap (een zoldertrap is iets anders dan een entreetrap of trap in een woning)

Voor vluchten, veiligheid en toegankelijkheid zal bwt meestal naar de nieuwbouweisen gaan voor een totaal gestript pand. 

Het gaat om de 2 entree trappen naar 3 appartementen toe.

In dat geval zou ik er zeker van uitgaan dat dit trappen volgens nieuwbouweisen worden.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+