BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat is jullie mening over duurzame stapelblokken met hoge isolatie?

Rinus Haarman is project voorbereider bij bouwkundig bureau Haarman. In de BouwProfs linkedin groep stelt hij de volgende vraag:

Ik was aan het zoeken naar een product om de buitenwanden van woningen goedkoop en duurzaam te maken tegen een aantrekkelijke prijs. Via een leverancier kreeg ik een product door van eigenlijk houtsnippers blok met isolatie er in, wat me deed denken aan de schuimblokken van b.v. isorast, maar dan een betere soort denk ik.

Ik ben gaan rekenen en denk dat je daarmee een goed leefmilieu kan maken in een woning of een ander gebouw, maar dit wil ik graag dan horen van de kenners onder ons. De prijzen kun je wel gaan vergelijken met andere soort wanden, en je hebt dan wel een dunnere muur, maar kijk eens op de link en dan lezen we wel wat anderen daar van denken.

Zelf denk ik dat het de zelfbouw van toekomstige huiseigenaren erg kan helpen, om zo ook zelf een heel stuk te doen in eigen beheer, daarbij denkende aan begeleiding krijgen van een bedrijf, die de opdrachtgever dan ondersteunt met zaken die hij niet zelf wil doen, of niet kan doen. Hoop wat te horen van jullie en bij voorbaat al mijn dank.

Weergaven: 2400

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik ben op dit moment bezig met bouwblokken van hennep, zonder toevoeging van cement. Ook hiermee kunnen muren eenvoudig gebouwd worden, blok zelf heeft al een hoge isolatiewaarde. Qua uitstraling en afwerking lijken materialen zeker op elkaar. Opzet is hennepteelt en productie van de blok in Nederland.

Richard

Ik wil graag meer daar van weten, maar dan mag je me dat ook persoonlijk sturen, ook dan een ongeveer prijs van de wanden dan per m2 aan kosten materiaal 

Ik heb een woning gerenoveerd met Isorast-blokken, en ben daar buitengewoon positief over. Simpelweg, een kind kan ze ook stapelen ( de familie heeft namelijk geholpen met bouwen). De  eenvoudige bouwwijze en in samenhang met de hoge isolatiewaarde is perfect. Zie het project op www.piafwonen.nl

Een goede isolatie van de schil geeft niet automatisch een goed binnenklimaat, je moet wel goed ventileren. Dus die 2 kan je niet los van elkaar zien. Neem je erbij dat je dit in combinatie doet met een duurzame opwekking van energie dan sla de spijker op zijn kop. Maar zie wat we in Sint Pancras hebben gedaan.

Mvrgr.

Ton Kowalczyk

Ton 

Ik ken het systeem wel maar je komt daar niet makkelijk aan prijzen, Dhr Bos wil alles wel uit rekenen, en dan komt hij steeds weer met dingen, en in deze woningen is het leefklimaat heel anders, met namen de vocht huishouding binnen is best een probleem, heb 25 jaar terug een dergelijke woning gemaakt, en heb daar veel later bekeken ,maar is wel goed, maar niet voor vocht opslag etc 

Prijzen.....dat is altijd het probleem zolang je geen concreet project hebt. Met het project in Sint Pancras wat de prijs verkrijgen geen probleem.

Maar vocht mag nooit een probleem zijn in een goed geisoleerde woning. Namelijk een constante temperatuur is namelijk ideaak voor schimmeltjes. Dus altijd goed ventileren, dan is vocht nooit een probleem. En goed ventileren is ook goed voor de longen........

Rinus Haarman zei:

Ton 

Ik ken het systeem wel maar je komt daar niet makkelijk aan prijzen, Dhr Bos wil alles wel uit rekenen, en dan komt hij steeds weer met dingen, en in deze woningen is het leefklimaat heel anders, met namen de vocht huishouding binnen is best een probleem, heb 25 jaar terug een dergelijke woning gemaakt, en heb daar veel later bekeken ,maar is wel goed, maar niet voor vocht opslag etc 

Op basis van leverancier uit Engeland is een m2-prijs van deze blokken € 84,00 / m2 exclusief afwerking en verlijming. Over circa 2 weken zit ik met hem weer aan tafel in Nederland, om over de ontwikkelingen in Nederland te praten en de beschikbare informatie samen te stellen. Zij zijn bezig met allerlei testen en registraties van dit blok. Verder ben ik in gesprek met Greenport Innovation Center over een deelname in een paar voorbeeld projecten, o.a. in Limburg.

Opzet is om tevens zoveel als mogelijk duurzame bouwmaterialen te gaan toepassen, van Cradle to Cradle tot bio-based materialen toe. In mijn optiek komt met gebruikmaking van deze hennepblokken en materialen zoals DerbiPure, X-energie (isolatie rondom fundering / kelders) en bijv. Mosa tegelwerk etc. een duurzame woning binnen handbereik.

Zie daarnaast nog meer mogelijkheden voor het toepassen van deze materialen ofwel samenstelling van dit blok, in combinatie met andere materialen.

@Rinus, zodra ik met gegevens kan komen, dan neem ik met jou contact op.

 

P.S. monster hempblock is oude versie, sparing voor houten draagconstructie is overbodig vanuit nieuwe samenstelling blok.

Kantoor aan huis of luxe tuinhuisje, basis van hennepblokken. Gevelafwerking kan opdrachtgever zelf bepalen, passend bij uitstraling woning of omgeving.

Bijlagen:

Zoals ik het zie op de website wordt er na het plaatsen van de blokken beton gegoten in de open ruimte in de blokken. In dit beton gaat ook nog een ijzeren wapening. In feite is het uiteindelijke resultaat dus een betonnen muur met een schil van houtwol cement. De duurzaamheid van beton is als het gaat om de inpakt op het milieu en het hergebruik er van nogal discutabel. Al weet ik niet of dit voor jou een belangrijke afweging is natuurlijk.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+