(bron: de weekkrant)
In de verduurzaming van de samenleving nemen steden het voortouw. In Amersfoort treedt de Stichting Eemstad Lab naar buiten als broedplaats van ideeën om de stad te vergroenen. Milieuwetenschapper
Edgar van Groningen licht zijn initiatief toe.
“Steden zijn in de samenleving van groot belang. Maar de plaatsen waar veel mensen samenkomen, zijn ook het brandpunt van de achteruitgang op het gebied van het milieu. Die degradatie gaat hard. De opgave voor onze 21ste eeuw is om tot stedelijke duurzaamheid te komen. Door vergroening komen stad en milieudoelstellingen dichter bij elkaar.”
In milieukringen heet het ‘nations talk, cities act’: overheden praten, steden komen in actie. “Eemstad Lab overweegt samen met de strategen van de gemeente Amersfoort hoe routes naar meer duurzaamheid vorm kunnen krijgen”, vertelt Edgar. “Amersfoort heeft al veel gepresteerd zoals ‘Amersfoort, de groenste stad van Europa’ (tot september 2008) en ‘Amersfoort, de beste zonne-energie gemeente van Nederland’ (2009). Toch is ook Amersfoort er nog lang niet.”
De vraag is wat een stad duurzaam maakt. Eemstad Lab, met de ondertitel ‘makelaar voor duurzaam Amersfoort’, brengt initiatiefnemers van projecten samen. Gestart is met projecten die onder acht thema’s vallen. De eerste drie daarvan zijn: de Amersfoortse voedselstrategie, de Amersfoortse energie-agenda en Groen mobiel. Deze vallen samen met de zogenaamde drie V’s van de ecologische voetafdruk, namelijk ons voedingspatroon, volkshuisvesting (wonen) en vervoer. Door hun invloed op deze ‘footprint’ te verminderen, valt er bij het verduurzamen van een stad grote winst te behalen.”
Amersfoort kan hét voorbeeld worden in Europa. Pluspunt is dat de ambities van Eemstad Lab aansluiten bij de centrale waarden van het collegeprogramma 2010-2014, namelijk verbonden, slagvaardig en duurzaam. “Tot nu toe zijn we te veel gefixeerd op de cijfers van het bruto nationaal product”, verklaart Edgar. “Maar achter de economische crisis zit een ecologische crisis. De groei kent zijn grenzen. Ook onze leefomgeving verdient aandacht. ‘Aarde eerst’ is de pakkende titel van een boek. Juist de stad is de plek voor een platform voor duurzame ontwikkeling dat los moet staan van de politieke waan van de dag.”
Om het begrip vergroening concreter te maken, noemt Edgar twee voorbeelden. “Mensen hebben een positieve stimulans nodig om uit hun auto te stappen. De snelle fietsroutes zoals die eerder in Amersfoort zijn aangelegd waren een goed initiatief. Maar”, zegt hij stellig, “in tijd van bezuinigingen kan de twintig miljoen die verdere aanleg van de plaatselijke rondweg vraagt, beter geïnvesteerd worden in meer asfalt voor de fiets.”
Natuurspeelplaatsen voor kinderen zijn Edgars tweede voorbeeld. “Duitsland en Zwitserland zijn voorlopers op dit gebied. Gelukkig is ook Amersfoort deze kant opgegaan. Die wipkip uit de jaren zeventig hebben we nu wel gehad. Kinderen houden van ravotten in de natuur, spelen met houtblokjes en water. Werken aan meer natuurspeelplaatsen dus. Ze passen helemaal in de vergroening van de stad.”
Is er een defnitie te maken van een duurzame stad? Welke elementen moet een duurzame stad wat u betreft in ieder geval in zich herbergen?