BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wat vinden bouwprofs van de nieuwe manier van stedenbouw die Almere introduceert?

Burgemeester Annemarie Jorritsma en wethouder Adri Duivesteijn hebben zaterdag in het Stadhuis het startschot gegeven voor de verkoop van Homeruskwartier Centrum. Er waren tientallen architecten aanwezig die hun plannen, met maquette, presenteerden.

Voor de ontwikkeling van Homeruskwartier Centrum introduceert de gemeente Almere een nieuwe manier van stedenbouw. Geïnspireerd door de Duitse universiteitsstad Tübingen kiest Almere voor Bouwgroepen. Die bestaan uit drie of meer huishoudens en bouwen, naast hun eigen woning, ook gemeenschappelijke ruimtes, voorzieningen of winkels.
Anders dan bij collectief particulier opdrachtgeverschap gaat het om betrekkelijk kleine groepen, met als gevolg dat het bouwproces sneller en gemakkelijker verloopt.

In feite is een Bouwgroep een Vereniging van Eigenaren (VvE) in oprichting, en doet hetzelfde als wat een projectontwikkelaar doet. Een Bouwgroep zoekt een architect en aannemer, en wordt opdrachtgever. Op deze manier wordt het centrum van het Homeruskwartier geen standaard centrumgebied met de voorspelbare grootschalige winkelketens, maar biedt het ruimte aan kleinschalige initiatieven van de bewoners zelf.

In Duitsland hebben Bouwgroepen (Baugemeinschaften) zich inmiddels in de stadsontwikkeling verankerd. Daar ontdekken mensen dat ze zelf de indeling van hun woning kunnen bepalen, en dat ze met een Bouwgroep goedkoper uit zijn. Bouwgroepen realiseren samen méér dan individueel mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een zwembad, binnentuin, dakterras of een gedeelde logeerruimte.

In totaal zal Homeruskwartier Centrum zo'n 325 woningen tellen. Er komt ruim 3.000 vierkante meter aan winkels en horecagelegenheden, en 9.000 vierkante meter is gereserveerd voor voorzieningen en bedrijfjes. Er kan nog dit jaar worden gestart met de bouw.

Tijd voor een ronde langs de bouwprofs. Wat vindt u van deze wijze van stedenbouw zoals Almere deze nu introduceert?

Weergaven: 899

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het bouwen in de nabije toekomst zal zeker meer inspraak en betrokkenheid van woonconsumenten behoeven.
De vraag is hoe hier genoemde initiatieven op een hoogwaardige manier ingepast kunnen worden binnen de plannen en het beleid van de toezichthoudende gemeente.
Naar mijn mening kan een gezamenlijk bewoners initiatief meer diversiteit en daarmee levendigheid generaliseren. Dit kan een krachtig wapen zijn tegen de relatief homogene nieuwbouwlocaties.
De rol van de architect zal meer naar de achtergrond verschuiven. In de rol van regisseur bewaakt hij kwaliteit, communicatie tussen adviseurs en de relatie van het ontwerp met de stedebouwkundige omgeving.
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Oscar Walraven, Director Finnhouse Houtbouw B.V , eigenaar Finnhouse:

" Deze vorm van ontwikkelen en bouwen lijkt me een goed initiatief. Deze manier van bouwen is interessant omdat hiermee het toekomstige straatbeeld niet alleen bepaald wordt door mensen die er toch niet hoeven te wonen. M.i. kan het ontwerp en de bouw prima worden overgelaten aan een groep opdrachtgevers, goede architecten en bouwers. Die woningen gaan heus wel voldoen aan de wens van de gemiddelde bewoner in Almere. Een stedebouwkundige als supervisor lijkt me genoeg om afstemming tussen de een en de andere groep te regelen.

Indien die bouwgroepen dan ook nog duurzaam bouwen is dat helemaal meegenomen. De massiefhoutbouw die Edwin Brouwer noemt is een (dure) optie . Maar gelukkig zijn er zelfs (ecologische) alternatieven zoals houtskeletbouw en HIB houten bouwstenen beschikbaar. Die bieden ook de mogelijkheid binnenwanden eenvoudig te verplaatsen waardoor duurzaamheid voor anderen in de toekomst ook gewaarborgd is. En de gevels kunnen allerlei afwerkingen krijgen.

Vanwege de goede natuurlijke isolatie en geluiddemping met kiezels in de wanden wordt het leefklimaat in huis ook optimaal. Tenslotte vertoeven wij veel meer uren binnen dan buiten. Hopelijk nemen de bouwgroepen dit mee in hun ontwerpen. Wij zijn benieuwd naar de resultaten van de bouwgroepen. "
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Michaël de Vos, architect:
" Thijs, onderschat je de innovatieve en communicatieve kracht van architecten niet ? Een architect die solist is en teveel vormwil en een eigen agenda aan de dag legt zal in deze werkwijze inderdaad naar de achtergrond verdwijnen, maar goede architecten krijgen juist een belangrijker taak, denk ik. Zo'n proces vraagt deskundige coördinatie. "
In de wereld van nu is er steeds minder ruimte en gelegenheid om met traditionele arrangementen gebiedsontwikkeling tot stand te brengen. Ik herken veel van de antwoorden. maar ook de vragen in de reacties bij dit bericht. Bij het project Erasmusveld Den Haag, waarvan ik projectleider ben, proberen we ook maximaal ruimte te geven aan initiatieven, ideeën en kennis van onderop. Het is één van de sleutelfactoren in het realiseren van de duurzame ambities. 'Klassieke' PPS'en bieden geen perspectief meer voor dergelijke bijzondere ambities. Hét alternatief bestaat niet. Wel is duidelijk dat de bewoner/gebruiker aan zet is. De laatste tijd zien we een veelheid aan vernieuwende aanpakken, sommige aarzelend, sommige ronduit overtuigend, en allemaal gaan ze uit van hetzelfde principe van samenwerking, eigen initiatief en zekere mate van kleinschaligheid. Open-sourcegebiedsontwikkeling bij uitstek, en dat is vooral een kwestie van doen! Almere is een plek waar veel geëxperimenteerd wordt met deze vormen van eigen initiatief, en met mooie resultaten. Wat mij betreft leren we van elkaar!
Reactie via BouwProfs op Linkedin van Edwin Brouwer, Commercieel Technisch Adviseur bij Enicon:

" Hierbij een reactie op de opmerking van Oscar Walraven waarbij opgemerkt wordt dat KLH een duur systeem zou zijn. Vreemd, als wij alle projecten apart uit moeten rekenen om tot een prijs te kunnen komen.

Men kan zich voorstellen dat vanwege de diversiteit in de projecten als hoogbouw, laagbouw, passiefhuisbouw, sandwich constructies, brandwerendheidseisen, overspanningen etc etc afgifte van een m2 prijs of m3 prijs onmogelijk is. Dat is dan ook meteen de reden dat niemand op voorhand kan zeggen dat dit systeem (te) duur zou zijn. Projecten in KLH zijn niet van het principe 13 in een dozijn. Voor wat betreft de ecologische opmerking: KLH kan op het einde van zijn levenscyclus probleemloos zonder ecologische gevolgen als brandstof dienen.

Laten we met zijn allen proberen de houtbouw in het algemeen te promoten en uit te gaan van de eigen sterke punten en geen ongefundeerde opmerkingen over andermans produkten te maken. "

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+