BouwProfs

De bouw online verbonden.

Ik zit met het volgende probleem. Voor mijn eigen woning zoek ik een oplossing om een waterdichte aansluiting (douche) te maken tussen een monoliete (gevlinderde) betonvloer en een houtskeletbouw binnenwand. De situatie is als volgt. De betonvloer, tevens douchevloer, wordt eerst gestort en afgewerkt (gevlinderd). Als de vloer is uitgehard worden de binnenwanden (houtskeletbouw) geplaatst. De houtskeletbouw binnenwand wordt voorzien van een vochtbestendige plaat, bijv. Fermacell H2O. De wandafwerking is nog niet bekend, waarschijnlijk geen tegels maar bijv. Tadelakt. Is er een mogelijkheid om de aansluiting wand/vloer (kim) waterdicht te krijgen?

Weergaven: 5483

Bijlagen:

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Het probleem is inmiddels al opgelost. De binnenwand zal op een betonopstorting geplaats worden.

Dan zit je nog altijd met het maken van een waterdichte aansluiting tussen vloer en wand, het lijkt nu of je het "probleem" verplaatst naar boven. Ik zou adviseren een (kunststof) gietvloer met opgestreken plint toe te passen.
Nee hoor, komt helemaal goed. Ik ga geen gietvloer over een afgevlinderde vloer aanbrengen...

Beste Richard, Ik lees dat het probleem al opgelost is, maar wil je graag even verwijzen naar de site van Eurocol (www.eurocol.nl) waarin waterdichte systemen worden behandeld. Zo te lezen was dit probleem heel eenvoudig op te lossen, zelfs zonder betonopstorting en of een kunstofgietvloer met opgestreken plinten........

Wellicht kun je er alsnog je voordeel mee doen. Succes.

Ik begrijp dat de afgevlinderde vloer de douchevloer wordt? Het kan wel, maar houdt er rekening mee dat niet alle afgevlinderde vloeren perfect waterdicht zijn. Er bestaat een klein risico van "scholvorming". In ieder geval succes gewenst!

Richard: tip 1: gebruik een goot met opstaande kant aan de achterzijde tip 2: gebruik een cementgebonden (waterongevoelige) plaat bijv. aquapanel tip3: je ontkomt niet aan kitten, doe dit op de juiste wijze (vaak is rugband belangrijk) houdt voldoende voegbreedte aan en gebruik de juiste kit 4: zorg dat de goot voldoende hechting krijgt (zie omschrijving leverancier) tip 5: gebruik een geprotecteerde onderregel in de houtconstructie. Succes
Precies Pascal, zo ga ik het inderdaad doen!

1- Fermacell zonder meer is niet vochtbestendig !Lees de verwerkingsvoorschriften maar eens, zelfs voor betegelde wanden.

2-Je zult de vloer vloeistofdicht moeten maken; dat kan met een gevlinderde vloer wel, maar je bent dan domweg afhankelijk van de kitnaad naar de wand. Hopeloos met tadelakt. Waarom maak je geen "bak" van een paar centimeter Terrazzo, verdiept in het beton en in dezelfe tinten als de wand ? Dan kun je een opstaande plint maken en dan verder met Tadelakt. Als het niet voor jezelf is maar voor een opdrachtgever, wijs dan wel even op de onderhoudsconsequentie van tadelakt !! Onderaan de wand is dat haast niet heel te houden op den duur. Een wat hardere plint is zeer aanbevelenswaardig. Ik zou overigens een gebakken steenachtige wand ook zeer aanbevelen om thermohygrische verschillen zo klein mogelijk te houden.

wat komt er op de vloer? een gietvloer? een tegelvloer? hoe dan ook maak een opstaande plint en maak een normaal kimprofiel (met een rubber of bitumineuskimband) zodat de kim gewoon goed dicht is

@Michael: Ik heb het over een Fermacell H2O plaat; deze is geschikt voor extreem vochtige ruimtes; een andere cementgebonden plaat is ook een mogelijkheid. Ik maak een dubbele (kim) afdichting, waarvan 1 met kit. Tadelakt wordt het niet. De vloer wordt na het vlinderen behandeld met een goedje wat een reactie aan gaat met het beton en deze waterdicht maakt. Als ik voor een andere vloer(afwerking) in het douchegedeelte zou kiezen, dan had ik dit probleem niet.

@Johan: Ik ga een gevlinderde vloer natuurlijk niet afwerken met een ander materiaal.

 

@Thijs: De toe te passen betonopstorting zorgt er voor dat ik een goede waterdichte (kerende) kim kan maken.

 

Bedankt voor alle reacties! Als iemand nog belangstelling heeft bij het eindresultaat, dan hoor ik het wel.

 

Lees toch de verwerkingsvoorschriften van Fermacell.

Powerpanel H2O


De FERMACELL Powerpanel H2O is uitermate geschikt voor toepassing in ruimtes met hoge vocht- of waterbelasting. Deze cementgebonden wandplaat is honderd procent waterbestendig en voorkomt schimmelvorming. Zwembaden, ziekenhuizen, doucheruimtes, sauna’s, wasstraten, bedrijfskeukens en industriële ruimtes zijn hierdoor in het bijzonder geschikt voor toepassing ervan. De Powerpanel H2O is gemaakt van cementgebonden lichtbeton, afgewerkt met alkali(chloor)-bestendige glasvezelwapening. Dit zorgt voor een hoge druk- en buigsterkte. Daarnaast is de plaat zeer glad, stabiel, stoot- en krasvast. Dankzij de sandwichstructuur is de plaat licht: slechts 12,5 kilo per vierkante meter. De Powerpanel H2O laat zicht eenvoudig op maat snijden met een gewone hardmetalen zaagblad. Een diamantzaag is dus niet nodig. Het resultaat na montage: een gladde, waterbestendige wand, klaar voor afwerking. Met de Powerpanel H2O-platen kunnen zowel scheidings- als voorzetwanden en plafonds worden gemaakt.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+