De bouw online verbonden.
Jaap Leeuw is bouwkundig ingenieur. In de BouwProfs groep op Linkedin stelt hij de volgende vraag:
Kan iemand aangeven welke temperatuur afwijkingen in een gevel nog acceptabel zijn? Bij een Ir opname was de gevel 1.7 C maar er zaten punten in de gevel met 9.2 C Zijn hier normen of grenswaardes voor?
Tags:
Neen, deze zijn er niet.
De temperatuur die aan de buitenzijde zichtbaar is hangt van vele factoren af.
Binnentemperatuur, buitentemperatuur, aanwezigheid van een radiator aan de binnenzijde en of deze aanstaat en zo ja hoe warm is die, schijnt er zonlicht op (een deel van) de gevel, vocht, isolatie materiaal en soort, etc. etc. etc.
Het "lezen" van een IR opname vraagt daarom heel veel kennis en kunde.
Het mag duidelijk zijn dat een gelijkmatige temperatuursverdeling van de schil van de woning de voorkeur geniet.
Beste Jaap,
Uitgaande van de situatie dat je de binnenblad van de buitengevel bedoeld kan ik je het volgende informeren.
Aandachtspunt voor je is of er oppervlakte condensatie of inwendige condensatie in de constructie optreedt. Mogelijk is er sprake van een situatie waar schimmel, corrosie of houtrot kan optreden. Ik adviseer je e.e.a. bouwfysisch te laten beoordelen en doorrekenen. De betreffende adviseur kan je vervolgens adviseren om aanvullende bouwkundige maatregelen te treffen v.w.b. aanbrengen extra isolatie inclusief een dampremmende laag.
V.w.b. behaaglijkheid is het van belang wat het gebruik van de betreffende ruimte is waar de temperatuur verschillen zich voordoen. I.v.m. met koude straling van de wanden de ruimte in en een thermische koude val van de luchtstroming (bij een gebruiksfunctie voor wonen of kantoor), zijn het tamelijk lage oppervlakte temperaturen die een onbehaaglijk gevoel op leveren.
Vanuit mijn ervaring kan ik mij niet herinneren dat er eisen bestaan t.a.v. oppervlakte temperaturen.
Ook hierin kan een Bouwfysich Adviseur je verder helpen.
Vriendelijke Groet,
Eduard Rutten | ER design2build & ER energy2save
Beste Jaap,
Er zijn geen directe normen voor deze situatie, echter is wel een feit dat bij geisoleerde bouwdelen directe temperatuurverschillen van 40% en meer voorkomen dienen te worden aangezien vanaf dat punt een koudebrugsituatie ontstaat met condensproblemen als gevolg.
Het is dus belangrijk te weten of de hier sprake is van echte temperauursprongen of dat de overgang tussen de koude en warme delen geleidelijk is. Pas dan kun je bepalen of er moet worden ingegrepen en hoe.
Ronald de Wolff
Adviesburo Dakbestek B.V.
Beste Jaap,
Op zich is dat geen probleem. Zolang de binnenzijde niet te koud wordt en er zo kans op condensatie optreed. Lees verhoogde kans op schimmel. [Zoals Eduard Rutten ook aangeeft.] Of er aan de binnenzijde condensatie kans is, is te meten. Het absolute vochtgehalte is dan onder andere van belang.
Groet, Pieter Hennipman / eco-wise
Welkom bij
BouwProfs
© 2024 Gemaakt door Michel Eek. Verzorgd door