BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wie kan mij meer vertellen over de invloed van zouten en mineralen op bevestigingsmiddelen en wandpanelen?

Frits Paul is bouwkundige en bouwadviseur. In de BouwProfs linkedin groep vraagt Frits het volgende:

Invloed van zouten / mineralen op (staalconstructie) bevestigingsmiddelen en wandpanelen. Wie heeft ervaring met deze producten en conserveringen in opslag? Dit in verband met de bouw van een nieuwe eenvoudige opslaghal.

Heb jij kennis over dit onderwerp en kan je Frits helpen met advies? Geef het dan aan hem door via deze discussie.

Weergaven: 509

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Geachte heer Paul,

 

Bartels Ingenieursbureau voor Bouw en Infra heeft een afdeling materiaalkunde die u goed zou kunnen adviseren over welke producten toe te passen en/of hoe deze te conserveren. U kunt geheel vrijblijvend contact opnemen met de vestiging in Apeldoorn (055 3680540).

 

Met vriendelijke groet,

 

Ing. C.S. (Christiaan) van Dijk

cvandijk@bartels.nl

Geachte heer Paul,

Ik ben werkzaam geweest bij vd CampVerstegen BV, een aannemer die gespecialiseerd is in speciale betonwerken. Daarbij heb ik ook op een aantal projecten gezeten zoals u beschrijft, hoewel dat meer groot als eenvoudig was. In ieder geval waren de vloeren en wanden van ihwg beton, overkapt met houten of prefab betonnen spanten. Het weinige staal wat er in zat was van hoge kwaliteit RVS en moest compleet ingepakt worden vanwege de invloed van zouten.

Voor een referentie zou u kunnen kijken bij de Osse Overslag Centrale (OOC) of bij Overslag Bedrijf Moerdijk (OBM), dit zijn voor zover ik weet de meest recente projecten die van toepassing zijn, ik had pas begrepen dat een ervan gaat uitbreiden door de loodsen te spiegelen.

Hoewel ik tegenwoordig bij een andere aannemer op de ontwikkelafdeling werkzaam ben ben ik wel van mening dat hun meer geschikt zijn voor deze taak. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via r.braak@vdcampverstegen.nl of via 073-532 20 68. Zij kunnen u ook in de engineering en voorbereiding op weg helpen.

 

Met vriendelijke groeten,

 

D. Verstegen

beste Frits,

alle bevestigingsmiddelen welke later niet meer in het zicht zijn, c.q. te kontroleren op corrosie, uit te voeren in RVS.

Een en ander is ook afhankelijk van de lokatie (aan zee) en dat wat er opgeslagen wordt (strooizout?).

met vriendelijke groet,

Trees Konijn, @bouwkundige023

Beste mijnheer Paul,

De term "eenvoudige loods" is enigzins misleidend. Eenvoudig van vorm, of eenvoudig (lees: niet te duur) in uitvoering? De vraag is: waar wordt de hal gebouwd? Aan de kust? Een hoe lang moet de levensduur zijn?Als ik uitga van een 'eenvoudige maar goed gebouwde hal' adviseer ik het volgende:

Zoals eerdere reacties al aangeven: alle bevestigingsmiddelen van RVS (van de juiste kwaliteit!). Het lijkt mij weinig zinvol om de zichtbare bevestigingsmiddelen in verzinkte uitvoering toe te passen. Tegen de tijd dat ze gecorrodeerd zijn en men ze zou willen vervangen, krijgt men ze niet meer los en is de wand- of gevelplaat al aangetast. Onderdelen van de staalconstructie kunnen goed beschermd worden d.m.v. een duplex-coating = thermisch verzinken + (1 of 2) lagen poedercoating.

Over de wandplaten (gevelplaten) valt weinig te zeggen omdat u niet aangeeft van welk materiaal ze zijn. Als het een metalen gevelplaat is geldt hetzelfde als voor de staalconstructie. Let daarbij wel op knip- en/of zaagranden welke in het werk worden aangebracht. Die randen moeten zorgvuldig worden behandeld, bijv. met zink-compound+coating.

Harrie Lieverse, adviseur duurzaam bouwen

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2024   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+