BouwProfs

De bouw online verbonden.

Wie kan mij vertellen wat de maximale temperatuur van gevelmaterialen kan worden onder invloed van instraling door de zon?

Richard Pol stelt in de BouwProfs Linkedin groep de volgende vraag:

Wie kan mij vertellen wat de maximale temperatuur van gevelmaterialen kan worden onder invloed van instraling door de zon?

Heb jij kennis over dit onderwerp? Geef je reactie aan Richard door via deze discussie.

Weergaven: 1084

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Hangt af van de kleur, de thermische massa en de warmteweerstand. Ik heb temperaturen van 60, 70 graden gemeten. Maar dat zijn zeker niet de extremen.

wat wil je precies weten ? het waarom van je vraag

soswieso sterk afh van materiaalsoort , dikte materiaal,  kleurafwerking tijd van bestraling, tijdstip van bestraling (ofwel noord oost zuid west) helling . gladheid    

Eens met de reactie van Kees, denk ook dat er temperaturen van 80 - 85 graden voorkomen. Via oplossingen met producten van leveranciers komt men die info aan weet als zijnde een indicatie. Zie bijv. Sto Colors X Black of Derbipure (witte dakbedekking), laatste kunnen op projectbasis een berekening maken.

Dak zal in de regel als vijfde gevel de meeste warmte van de zon te verwerken hebben. Heeft vraag te maken met hitte-stress?

Voor pannendaken geldt dat de temperatuur op kan lopen tot 85 graden. De gevel heeft een andere instralingshoek dus de maximale temperatuur zal lager zijn dan 85 graden.

Wij hebben de temperatuurswisselingen van een, door de zon beschenen, zwarte granieten gevel een jaar lang gevolgd. De hoogste oppervlaktetemperatuur was 71 C. Een en ander is echter sterk afhankelijk van de dikte, thermische massa, warmteweerstand en het accumulerende vermogen van de gevelplaat.

Antwoorden op discussie

RSS

Wie zijn lid van BouwProfs?

© 2022   Gemaakt door Michel Eek.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden

Google+